Težak žreb za Slovence, lahko bi bilo slabše

Reprezentanca Ljubomirja Vranješa se bo v prvem delu evropskega prvenstva v Debrecenu pomerila z Dansko, Severno Makedonijo in Črno goro.
Fotografija: Slovenci bodo želeli ponoviti uvrstitev v polfinale. FOTO: Jozo Čabraja/Kolektiff
Odpri galerijo
Slovenci bodo želeli ponoviti uvrstitev v polfinale. FOTO: Jozo Čabraja/Kolektiff

Slovenski rokometaši se bodo na januarskem evropskem prvenstvu na Slovaškem in Madžarskem v skupini A v Debrecenu merili z Danci, Severnimi Makedonci in Črnogorci, je določil žreb v Budimpešti.

Reprezentanca Ljubomirja Vranješa bo igrala 13. januarja s Severno Makedonijo, 15. januarja z Dansko in 17. januarja s Črno goro. Danska z zvezdnikom Mikkelom Hansnom je olimpijska in svetovna prvakinja, Slovenci je že dolgo niso premagali. V drugem bobnu se je znašla, ker je na lanskem EP izpadla v prvem delu. Makedonci pod vodstvom selektorja in kapetana Kirila Lazarova kažejo povsem drug obraz kot na letošnjem SP. V kvalifikacijah so premagali celo Dansko. Podcenjevati tudi ne gre Črne gore, ki zna prirediti presenečenje, kadar je v popolni postavi. Dobro je, da se v skupini A ni znašla Francija, saj bi potem to bila skupina smrti, kakršno so Slovenci imeli na EP 2016 (Španija, Nemčija, Švedska).

ni podpisa
ni podpisa


Prvenstvo bo med 13. in 30. januarjem prihodnje leto v petih mestih, finalni del bo v Budimpešti. Sodelovalo bo 24 ekip v šestih skupinah. Iz vsake se bosta v drugi del uvrstili po dve. Nastali bosta dve skupini s po šestimi reprezentancami, po štirih tekmah bodo na vrsti tekma za peto mesto, polfinale in finale. Slovenci tako Slovaške ne bodo videli, saj se bodo skupine A, B in C združile v madžarskem glavnem mestu. Turnir bo trajal 18 dni, odigrano bo 62 tekem. Naslov bodo branili Španci.Pri žrebu so sodelovali reprezentanti Rodrigo Corrales (Španija), Bence Banhidi (Madžarska), Luka Stepančić (Hrvaška) in Marian Zernovič (Slovaška), pa predsednik EHF Michael Wiederer in generalni sekretar Martin Hausleitner. Vsi so izrazili upanje, da bodo lahko dvorane polne navijačev. Madžarska legenda Laszlo Nagy pa je predstavil uradno žogo prvenstva.

Zanimivo bo v Szegedu, kjer se bosta merili sosednji Hrvaška in Srbija, zraven pa je tudi Francija; v Bratislavi, kjer bo nemško-avstrijski derbi, tudi Španija in Švedska sta se znašli v isti skupini.Slovenija je doslej 12-krat nastopila na EP. Najboljša je bila na domačem prvenstvu 2004, ko je po porazu na finalni tekmi proti Nemčiji osvojila srebrno kolajno. Na lanskem turnirju na Švedskem, Norveškem in v Avstriji je bila četrta, na Hrvaškem 2000 je zasedla peto, v Srbiji 2012 šesto, v Švici 2006 in na Hrvaškem 2018 osmo, na Portugalskem 1994 in Norveškem 2008 deseto, v Španiji 1996 in Avstriji 2010 enajsto, na Švedskem 2002 dvanajsto, najslabšo uvrstitev pa je dosegla na Poljskem 2016, kjer je zasedla 14. mesto.

Jure Dolenec je imel mešane občutke po žrebu. FOTO: Jozo Čabraja/Kolektiff
Jure Dolenec je imel mešane občutke po žrebu. FOTO: Jozo Čabraja/Kolektiff
Na lanskem EP je zlato kolajno osvojila Španija po zmagi nad Hrvaško, Norveška pa je bila na tekmi za tretje mesto boljša od Slovenije. Slovenija je v kvalifikacijskem ciklusu za EP 2022 na šestih odigranih tekmah zbrala devet točk, potem ko je dvakrat premagala Turčijo in po enkrat Nizozemsko in Poljsko, igrala neodločeno z Nizozemsko ter doživela poraz proti Poljski. Drugo mesto je ob enakem številu točk osvojila Nizozemska, tretjeuvrščena Poljska je zbrala šest, Turčija pa nobene.Skupina A (Debrecen): Slovenija, Danska, Severna Makedonija, Črna gora.

Skupina B (Budimpešta): Portugalska, Madžarska, Islandija, Nizozemska. 

Skupina C (Szeged): Hrvaška, Srbija, Francija, Ukrajina.

Skupina D (Bratislava): Nemčija, Avstrija, Belorusija, Poljska. 

Skupina E (Bratislava): Španija, Švedska, Češka, BiH.

Skupina F (Košice): Norveška, Rusija, Slovaška, Litva.

 

Preberite še:

Komentarji: