Olajšanje v Aleksandriji, Slovenci splezali iz beloruskega brezna

Ekipa Ljubomirja Vranješa je nadoknadila šest golov zaostanka in bo v Kairo prenesla dve točki. V sredo s Severno Makedonijo. Junaki Lesjak, Dolenec in Janc.
Fotografija: Slovenci so po težkem boju premagali Belorusijo.
FOTO: Hazem Gouda/Reuters
Odpri galerijo
Slovenci so po težkem boju premagali Belorusijo. FOTO: Hazem Gouda/Reuters

Slovenski rokometaši so bili na pragu poraza proti Belorusiji, ampak se po zaostanku s šestimi goli v prvem polčasu dvignili in dosegli zelo pomembno zmago na svetovnem prvenstvu v Egiptu. V Aleksandriji je bilo 29:25 (15:15). V drugi del bodo prenesli dve točki, ki jih ohranjata v igri za nastop v četrtfinalu. V sredo jih v Kairu čaka tekma s Severno Makedonijo. Sledita Švedska in Egipt.

Slovenci so podobno kot proti Rusiji dosegli prvi gol, ampak potem še prej kot dva dni proti Rusiji padli v črno luknjo. Šli so iz napake v napako, do 11. minute so jih storili pet (Dean Bombač 4), zapravili nekaj čistih strelov (Jure Dolenec 3), bili so razglašeni, delovali so povsem brez zamisli in samozavesti. Selektor Ljubomir Vranješ je že v prvi četrtini opravil mnoge menjave, ampak ni našel razpoloženih igralcev. Pri 4:9 je moral v 18. minuti zahtevati minuto odmora.



Bombač je začel na levem zunanjem položaju, toda bil je povsem zunaj forme. Po dolgem času sta potem skupaj zaigrala otroka Trima, Staš Skube in Miha Zarabec. Tudi obramba je bila še naprej neuigrana in si je prislužila tri izključitve, ob tem pa ni mogla preprečiti zadetkov Belorusov, ki so točno vedeli, kaj delajo. Prve znake ranljivosti so pokazali šele po 20 minutah, ko so Slovenci z dvema lahkima goloma Blaža Janca naredili delni izid 3:0 in znižali s 6:12 na 9:12 ter izkušenega beloruskega selektorja Jurija Ševcova prisilili v minuto odmora.
 

Delni izid 5:0


Po njej je slovenska obramba spet zdržala in kapetan Dolenec, ki je tekmo začel slabo, je zadel za 10:12. Po obrambi Urbana Lesjaka, ki je zamenjal Klemna Ferlina, je Matej Gaber zaokrožil delni rezultat 5:0. Stanje je bilo precej boljše, samozavest je soigralcem dvigal tudi Lesjak, ki je prišel med prvenstvom, potem ko je bilo jasno, da ekipi ne bo mogel pomagati na covid-19 pozitivni Urh Kastelic.

Darko Cingesar je končno prebil led in dosegel gol na SP. FOTO: Hazem Gouda/Reuters
Darko Cingesar je končno prebil led in dosegel gol na SP. FOTO: Hazem Gouda/Reuters


Dolenec je s sedmih metrov poskrbel za izenačenje na 13:13 in Slovenci so imeli po dolgem času napad za vodstvo. Sledil je nov manjši padec. Podaja Blaža Blagotinška v protinapad se je izjalovila, Belorusi pa so to izkoristili z dvema goloma. So pa Slovenci takrat že bili bolj zbrani, spet vroči Dolenec je s petim golom postavil izid prvega polčasa – 15:15. Ob koncu se je tudi v obrambi izkazal Borut Mačkovšek (vmes je dosegel pomemben gol), ukradel žogo, nakar so Belorusi zakrivili izključitev. To je bila dobra popotnica v drugi polčas. Nadoknaditi šest golov zaostanka proti disciplinirani ekipi pač ni mačji kašelj.
 

Blagotinšek in Janc dvignila Slovence


Slovenci so ubranili prvi beloruski napad in Blagotinšek je z malce sreče Slovence znova popeljal v vodstvo (16:15). Lesjak je bil odličen med vratnicama in je omogočil Jancu protinapad za 17:15. Škoda, da Mačkovšek po novi Lesjakovi obrambi ni zadel iz lepega položaja za plus 3. Tekmeci so spet lažje zadihali, še bolj, ko je po zgrešenem strelu Janca Artsem Karalek znižal na 18:17 in je Blagotinšek zapravil zicer. Vladislav Kuleš je izenačil na 18:18 in po 38 minutah se je začelo vse znova.

Standings provided by SofaScore LiveScore


Po šestem golu Dolenca (7m) je končno do prvega gola po petih zgrešenih strelih prišel Darko Cingesar (20:18). Potem ko končno prišlo vodstvo za tri gole, je izjemni Janc je po novi obrambi Lesjaka zadel za 21:18, sledil je še zadetek Gabra za 22:18, nakar je Ševcov spet moral zbrati fante na posvet.


 

Gaber zadel za 27:24


Belorusi se niso vdali, Slovenci pa se ne povsem sprostili. Pomemben je bil sedmi zadetek Janca iz mrtvega kota za 23:20 ob vstopu v zadnjo četrtino. Dolenec je bil hladnokrven in s sedmim golom razliko vrnil na tri gole (24:21). Skrb je zbujal Kuleš, ki je začel zadevati od daleč. Slovenci so imeli še vedno težave na postavljeni napad in odločitev o zmagovalcu je morala pasti v dramatični končnici.

Jure Dolenec je bil pravi vodja Slovenije. FOTO: Hazem Gouda/Reuters
Jure Dolenec je bil pravi vodja Slovenije. FOTO: Hazem Gouda/Reuters


Devet minut pred koncem je moral drugič na kazensko klop Blagotinšek. Lesjak je še naprej dajal podporo obrambi in je nanizal še dve obrambi, a je Karalek s sedmim golom znižal na 23:24. Končno se je med strelce s svojim strelom pod roko vpisal tudi Bombač (25:23), a drame še ni bilo konec. Morda odločilni gol je s črte dosegel Gaber za 27:24. Dolenčeva zgrešena sedemmetrovka ni bila usodna, Janc je minuto in pol pred koncem dosegel gol za 28:25 in tekma je bila odločena. Piko na i je postavil Bombač, ki se lahko med prvenstvom samo še vzpenja. Tako kot Slovenija, ki je nekako morala prebiti led.

V nadaljevanju Slovence čakajo tekme s Severno Makedonijo, Švedsko in Egiptom. Dve reprezentanci bosta šli v četrtfinale.



Urban Lesjak je v zmedi ohranil mirne živce. FOTO: Jozo Čabraja/Reuters
Urban Lesjak je v zmedi ohranil mirne živce. FOTO: Jozo Čabraja/Reuters

Preberite še:

Komentarji: