Stepančić »zakuril« München, Srbiji točka

Tekmo zasukov z borbeno Islandijo so dobili igralci Lina Červarja, remi po veliki drami v Berinu, Angola ugnala Katar, Argentini točka z Madžari.
Fotografija: Luka Stepančić je bil presenetljivi junak hrvaške zmage proti Islandiji. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Luka Stepančić je bil presenetljivi junak hrvaške zmage proti Islandiji. FOTO: AFP

Pred dvema letoma so slovenski rokometaši po trilerju s Hrvaško osvojili zgodovinsko tretje mesto na svetovnem prvenstvu v Franciji, a letos v Nemčiji in na Danskem ne branijo brona. Čast žlahtne jugoslovanske rokometne šole branijo Makedonci, Srbi in Hrvati. Vsi so uspešno začeli 26. mundial.

Med omenjenimi seveda najvišje kotirajo hrvaški »kavboji«, ki so sinoči v pravi poslastici pred več kot 10.000 rojaki v Münchnu dobili poslastico z Islandijo. Še bolj napeto je bilo na tekmi med Srbijo in Rusijo, ki se je končala s 30:30, Makedonci pa so pričakovano visoko odpravili Japonsko, ki je na SP prišla kot povabljenka kot gostiteljica prihodnjih olimpijskih iger, na katerih pa tudi priznani islandski strateg Dagur Sigurdsson očitno ne bo mogel uprizoriti čudeža.


 

Dibirov rešil Ruse


V derbiju pravoslavnih tekmecev Srbije in Rusije, slednjo vodi nekdanji as Celja Pivovarne Laško Edi Kokšarov, do zadnjih sekund ni bilo znano, kdo bo zmagal, na koncu pa se je razpletlo z remijem. Srbi pod vodstvom novega selektorja, tudi nekdanjega zvezdnika Nenada Peruničića, so v drugem polčasu vodili že za štiri gole (23:19), bili so blizu zmagi, ko je mladi organizator igre Lazar Kukić zadel za 30:28, toda zadnjo besedo je imel junak tekme Timur Dibirov, ki je dosegel dva gola od skupaj 11 in prinesel točko Rusom.

Timur Dibirov je dosegel 11 golov za Rusijo, tudi zadnja na tekmi. FOTO: AFP
Timur Dibirov je dosegel 11 golov za Rusijo, tudi zadnja na tekmi. FOTO: AFP


Ti so imeli celo nekaj sekund za zadnji napad, vendar jim je zmanjkalo časa. Pri Srbih je tekmo predčasno končal znanec slovenskih igrišč, levoroki Nemanja Zelenović, ki je očitno utrpel hudo poškodbo, zaradi katere je njegovo nadaljnje sodelovanje na SP močno vprašljivo.
 

Katar poražen, Argentini točka


Drugi tekmovalni dan ni skoparil s presenečenji, Angola je premagala Katar selektorja Valera Rivere, ki je pred štirimi leti osvojil srebro na domačem SP, Argentina pa je odščipnila točko slovenskim krvnikom Madžarom. Derbi prvega kola je bilo srečanje tradicionalnih rokometnih sil Hrvaške in Islandije, ki je povsem upravičilo pričakovanja.

Pablo Simonet je Argentino popeljal do velike točke proti Madžarski. FOTO: AFP
Pablo Simonet je Argentino popeljal do velike točke proti Madžarski. FOTO: AFP


Tekma je postregla z mnogimi preobrati, Islandci so v prvem polčasu ušli na 14:11, a so se Hrvati vrnili in dosegli pet zaporednih golov. V drugem polčasu sta se zgodila dva zasuka, vikingi so zaostanek s 17:21 spremenili v vodstvo s 24:22, vodili so tudi s 26:25 slabih deset minut pred koncem, a sledil je hrvaški cunami, Marin Šego je ubranil nekaj strelov in sledila je zmagovita serija 5:0 za veliko veselje na tribunah.

Hrvati so pokazali, da so še vedno med resnimi kandidati za odličja, nenazadnje je Lino Červar znan zbiratelj žlahtnih kovin in kljub 68 letom še vedno mojster svojega poklica. Najboljši pri južnih sosedih, ki so pozdravili vrnitev kapetana Domagoja Duvnjaka, je bil Luka Stepančić, ki je iz 10 poskusov zabil osem golov.

Komentarji: