Tjaša Stanko: »Bilo je težko, želim si predvsem stabilnost«

Najboljša igralka pojasnila razloge za odhod s Krima Mercatorja. Čas bo pokazal, ali je bil prestop k Podravki napaka ali ne. S Slovenijo želi na SP.
Fotografija: Tjaša Stanko je bila najboljša strelka Krima v ligi prvakinj. Dosegla je 57 golov. FOTO: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Tjaša Stanko je bila najboljša strelka Krima v ligi prvakinj. Dosegla je 57 golov. FOTO: Tomi Lombar

Skoraj vso srebrnino je moral razprodati zadolženi dvakratni evropski prvak Krim Mercator, tudi najbolj cenjeni »servis« Tjašo Stanko, najbolj obetavno slovensko rokometašico, ki se je presenetljivo odločila oditi k Podravki. Če bi Mariborčanka ostala, bi vse težave izgledale veliko manjše. Le kaj je 21-letnico pregnalo iz Ljubljane, kjer očitno v prihodnji sezoni ne bodo sestavili konkurenčne ekipe za ligo prvakinj?

»Dolgo sem razmišljala, potem se se odločila, da bom eno leto šla nekam, saj si želim predvsem stabilnost. Vemo, kakšna situacija je na Krimu. Ni lahko ne nam ne tistim, ki se trudijo popraviti stare napake in sanirati klub. Menjava okolja in nove izkušnje lahko samo pozitivno vplivajo na mojo nadaljnjo kariero,« je pojasnila Stankova, v prejšnji sezoni, svoji prvi na Krimu, najboljša novinka v ligi prvakinj.



S Podravko, ki ji je na začetku sezone pokvarila načrte z odločilnim zadetkom v Koprivnici, je podpisala zgolj enoletno pogodbo, kar daje slutiti, da se ne vidi dolgoročno na Hrvaškem. Pri Krimu si tudi obetajo, da bi se vrnila, ko bo klub na bolj trdnih nogah ... »Ne zapiram si nobenih vrat, grem korak za korakom, moj naslednji korak je Podravka. Kaj se bo zgodilo čez eno leto, pa ne morem napovedati.«
 

Misli, da ni bil korak nazaj


Trener Uroš Bregar je bil razočaran nad njeno odločitvijo in je dejal, da je storila korak nazaj. »Spoštujem vsako mnenje, sploh tistih, ki so prispevali pomemben delež v moji karieri. A jaz pričakujem, da to ne bo slaba izkušnja, če se bo čez nekaj časa izkazala za takšno, se pač bo. Na napakah se učimo, vendar mislim, da ni bila napaka,« si zunanja igralka obeta, da bo v ambicioznem okolju, kjer se ji bo iz Krima pridružila tudi Lamprini Tsakalou, še napredovala: »Podravka je velik klub, ki se po nekaj letih spet postavlja na noge, že lani se ji je uspelo ponovno prebiti v ligo prvakinj. Cilji so visoki, v Koprivnici nastaja močna ekipa, to je bil eden od razlogov, da grem.«

Tjaša Stanko je ob Ano Gros glavna igralka slovenske reprezentance v napadu. FOTO: Mavric Pivk
Tjaša Stanko je ob Ano Gros glavna igralka slovenske reprezentance v napadu. FOTO: Mavric Pivk


Krim medtem zapuščajo vse nosilke igre, okrepitve so vse prej kot zveneče (Marianna Rebičova, Antonija Ćurić). Pojavile so se govorice, da je v slačilnici zaradi odsotnosti plač in z njo povezanih stisk prišlo do slabe volje, celo razkola med starejšimi in mlajšimi igralkami, vendar Stankova temu ni pritrdila.
 

Nihče nam ne more očitati


»Nihče ne more biti zadovoljen, če se zamuja z izplačili. Vodstvo se je trudilo, ne moremo mu ničesar očitati, še manj pa lahko drugi kar koli očitajo nam igralkam, ki smo držale skupaj in pošteno oddelale sezono. Ne bi rekla, da so bili spori in slaba klima v slačilnici, so se pa težave poznale in prišle v podzavest. Punce se med sabo dobro razumemo, če se ne bi, rezultat ne bi bil takšen, kot je bil,« je Stankova izpostavila ubranitev obeh domačih lovorik ter preboj v drugi del lige prvakinj.

Krim tudi njej dolguje nekaj plač, vendar to ne bi smela biti težava. Stankova je namreč mlajša od 23 let in zato je prestop v tujino vključeval odškodnino. »Smo še v pogovorih s Krimom, vendar verjamem, da se bomo dogovorili,« ostaja pozitivna Stankova, ki upa, da Krim ne bo doživel usode nekaterih bivših prvakov, ki jih ni več na evropskem zemljevidu.

Tjaša Stanko je na Krim prišla pred dvema letoma iz Zagorja, s katerim je osvojila naslov državnih prvakinj. FOTO: Blaž Samec
Tjaša Stanko je na Krim prišla pred dvema letoma iz Zagorja, s katerim je osvojila naslov državnih prvakinj. FOTO: Blaž Samec

 

Krim pomemben za slovenski rokomet


»Škoda, da nam je v zadnjih dveh sezonah zmanjkal kakšen gol za četrtfinale. Želim si, da bi se klub saniral in se spet postavil na noge. Krim ima tradicijo in je izjemno pomemben za slovenski ženski rokomet, sploh za mlade slovenske igralke, ki potrebujejo mednarodne izkušnje,« je še povedala ena glavnih adutinj Slovenije, ki bo ob koncu sezone skušala premagati Makedonijo in se uvrstiti na svetovno prvenstvo na Japonskem, kar bi bilo četrto veliko tekmovanje za Bregarjeve izbranke.

»Smo v nizu dobrih rezultatov, želim si, da ta ne bi bil prekinjen. Zavedamo se, da bo težko, ampak storili bomo vse, da se uvrstimo na SP,« je dejala Stankova, ki bo ena glavnih nosilk igre tudi na domačem EP leta 2022.

Preberite še:

Komentarji: