Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Rokomet

V Zlatorogu prvo dejanje tandema Vujović-Zorman

Slovenci si lahko jutri v Celju že priigrajo vozovnico za EP 2020, a Nizozemci so pokazali, da so spoštovanja vredni tekmeci. Po vsej Evropi se vrstijo presenečenja.
Veselin Vujović bo imel v strokovnem štabu odslej tudi Uroša Zormana. FOTO: Matej Družnik
Veselin Vujović bo imel v strokovnem štabu odslej tudi Uroša Zormana. FOTO: Matej Družnik
13. 4. 2019 | 09:00
5:28
So Slovenci velika reprezentanca, ki zmaga tudi na slab dan, kot so si mučenje v predmestju Amsterdama tolmačili izbranci Veselina Vujovića, ali so padli na raven, ko imajo težave že s tekmeci brez rokometnega pedigreja. Z odgovorom bo postregla nedeljska revanša v Zlatorogu (17), na kateri si lahko fantje že zagotovijo nastop na januarskem EP.

Kiel, Barcelona, Veszprem, Kielce, Pick Szeged, Montpellier, Hannover, Zagreb, Celje PL so klubi, v katerih si kruh služijo slovenski reprezentanti; Bergischer HC (Jeffrey Boomhouwer, 6 golov), belgijski Nelo (Ephrahim Jerry, 4), Stuttgart (Bobby Schagen, 4), Tremblay (Luc Steins), Gornik Zabrže (Iso Sluijters, 2) pa okolja, iz katerih prihajajo najboljši nizozemski strelci s prve tekme, ki se je končala s srečno zmago Slovencev (27:26) po zadetku junaka Blaža Janca za edino vodstvo na tekmi.



»Zvezdniki« izpod Alp niso z ničemer, razen dvema točkama, zadovoljili Vujovića, ki jim je v zadnjih mesecih večkrat očital, da reprezentančne akcije jemljejo kot oddih ali nujno zlo. Še dobro, da se ni zgodila zaušnica in so vsaj ob koncu strnili vrste, potem ko so večji del tekme delovali razglašeno.

Mnogim je v olajševalno okoliščino štel naporen vikend, v katerem so bili težke bitke v svojih klubih, zlasti na Madžarskem, od koder je prišlo pet igralcev, čustveno izpraznjen je bil tudi Miha Zarabec, ki je s Kielom osvojil nemški pokal, a manj kot Dean Bombač iz Pick Szegeda, ki se v Vujovićevem sistemu še vedno lovi. Za spodbudo pa mu je ukradena žoga, ki je Sloveniji prinesla olajšanje.


 

Favoriti padali kot domine


Slovenci so imeli po prvi tekmi mešane občutke, so se pa tolažili, da so bili eni od redkih favoritov, ki so na prvem reprezentančnem nastopu po SP (na katerem jih sicer ni bilo) odnesli celo kožo. Zvrstilo se je nič koliko presenečenj, celo senzacij. Črnogorci so na kolena spravili svetovne prvake iz Danske, Francija je na Portugalskem padla, kot je dolga in široka (27:33), Makedonci so prva reprezentanca po 13 letih, ki je odnesla zmago z Islandije, Hrvaška se je z golom Domagoja Duvnjaka rešila iz srbske pasti (25:25), za nameček je Avstrija z novim selektorjem Alešem Pajovičem vzela mero evropskim prvakom iz Španije ...

Borut Mačkovšek se vrača v Celje, kjer si je naredil ime. FOTO: Uroš Hočevar
Borut Mačkovšek se vrača v Celje, kjer si je naredil ime. FOTO: Uroš Hočevar


Slovenija se tako poleg Nemčije, Madžarske in Portugalske, prihajajoče sile, po treh tekmah edina pohvali z maksimalnim izkupičkom. Iz tega zornega kota je pogled vendarle malce drugačen. Res pa je, da si Slovenci pred domačim občinstvom nikakor ne smejo privoščiti takšnega mučenja žoge. Zmaga jim že zagotavlja nastop na EP, ki bo v treh državah (Avstrija, Norveška, Švedska), pa praktično tudi prvo mesto v skupini 4, kar bi jim dalo boljše izhodišče v žrebu skupin, ki bo 28. junija na Dunaju. Širitev evra na 24 reprezentanc je mnogim šlo v nos, ampak zadnji rezultati pritrjujejo zagovornikom, saj se rokomet širi in nikogar več ne gre podcenjevati.
 

Janc: Vsa čast Nizozemcem


Tudi Nizozemcev, ki še nikdar niso nastopili na velikem tekmovanju, ne. »Zdaj v rokometu ni več ekipe, za katero bi bilo dovolj, da prideš na igrišče, se pokažeš in zmagaš. Nizozemci so igrali vrhunsko obrambo, imeli so zamisli v napadu, vse čestitke njim, po drugi strani pa tudi nam, da smo se izvlekli. To je znak, da smo velika reprezentanca, saj znamo stopiti skupaj, ko gre za nohte,« je več dobrega kot slabega s prve tekme izvlekel Janc, ki se vrača v Zlatorog, kjer je 11. junija 2016 debitiral za reprezentanco.

To je bilo proti Norveški, ko je hram slovenskega rokomet zadnjič gostil izbrano vrsto. V Celju Pivovarni Laško napovedujejo dobro vzdušje (med 3500 in 4000 ljudi), barve prvakov bo zastopal le Tilen Kodrin, morda tudi Rok Ovniček, a v knežjem mestu je pečat pustila večina reprezentantov, ob Jancu in Kastelicu tudi Vid Poteko, Gašper Marguč, Borut Mačkovšek, Matic Suholežnik, Urban Lesjak, Blaž Blagotinšek, Miha Zarabec in Matic Verdinek.

Po angini utegne zaigrati kapetan Vid Kavtičnik, prvič bo v vlogi Vujovićevega svetovalca Uroš Zorman, ki bi utegnil prinesti svež veter v slovenska jadra.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine