Slovenske strelke zatajile, v torek zadnji popravni izpit

Reprezentanca Uroša Bregarja ni bila konkurenčna Francozinjam, pred njo ključna tekma za drugi del proti Črni gori.
Fotografija: Elizabeth Omoregie igra na prvem turnirju za Slovenijo. FOTO: Anže Malovrh/Kolektiff
Odpri galerijo
Elizabeth Omoregie igra na prvem turnirju za Slovenijo. FOTO: Anže Malovrh/Kolektiff

Tudi na drugi tekmi 14. evropskega prvenstva na Danskem slovenske rokometašice niso bile kos izzivu. Porazu z Dansko za sedem golov je sledil še višji proti branilkam naslova iz Francije. Vseeno za reprezentantke Uroša Bregarja ni še nič izgubljenega. Če bodo v torek premagale Črno goro, bodo uresničile cilj in se po 16 letih prebile v glavni del eura. A pokazati bodo morale precej več kot doslej.

Slovenke so na prejšnjih štirih velikih tekmovanjih vselej na kolena spravile eno od velikih reprezentanc. Pred tremi leti tudi kasnejše svetovne prvakinje iz Francije. A sinoči je bila tekma bolj podobna tisti izpred dveh let na EP v Franciji, kjer je zasedba legendarnega trenerja Olivierja Krumbholza v Nancyju zmagala s 30:21.



Tokrat je bila razlika še za gol višja, Slovenke pa podobno nebogljene proti telesno, psihološko in taktično dominantnim tekmicam. V prvem polčasu je reprezentanca, katere glavna moč naj bi bila v napadu in ki ima najboljšo strelko lige prvakinj, kapetanko Ano Gros, zmogla vsega šest golov. Tudi v drugem delu slika ni bila dosti boljša, Francozinje, ki so se na prvi tekmi mučile s Črnogorkami (24:23), so bile za razred boljše in se uvrstitve med najboljših 12 reprezentanc veselile že veliko pred koncem. Resnici na ljubo, niso se niti pošteno preznojile, odkar je Amandine Leynaud že v prvih minutah zaklenila vrata.

Barbara Lazović ni mogla preprečiti visokega poraza. FOTO: Anže Malovrh/Kolektiff
Barbara Lazović ni mogla preprečiti visokega poraza. FOTO: Anže Malovrh/Kolektiff


Če so Slovenke doslej praviloma premagovale favoritinje, izgubljale pa na tekmah, ki bi jih morale dobiti, pa bo morda letošnje korona prvenstvo drugačno. Zanje se pravzaprav šele začenja, če bodo premagale Črno goro, bodo šle v glavni del, ob tem pa si zagotovile status nosilk v žrebu za SP. Hkrati bi bila to najboljša spodbuda pred naslednjim eurom, ki ga bodo gostile čez dve leti.
 

Prva gola Žive Čopi


O tekmi v Herningu nima smisla izgubljati preveč besed, treba pa je omeniti, da je po Maji Svetik svoj prvi zadetek v dresu z državnim grbom dosegla mlada levoroka članica Krke Živa Čopi, ki je v polno zadela dvakrat, in da je veteranka v vratih Branka Zec našla občutke.



Obupna pa je bila zunanja linija, ki naj bi bila Bregarjeva paradna enota. Grosova je imela učinek strelov 4:11, Elizabeth Omoregie 1:4, Tjaša Stanko 2:5, Nina Zulić 2:6 in Barbara Lazović 4:10 – skupaj 13/36 ali 36 %! Pri Francozinjah je bil ta odstotek 64.

Francozinje so bile za razred boljše od Slovenk. FOTO: Anže Malovrh/Kolektiff
Francozinje so bile za razred boljše od Slovenk. FOTO: Anže Malovrh/Kolektiff


Za zmago proti Črni gori bodo morale jutri Slovenke odigrati podobno tekmo kot na prejšnjem EP proti olimpijskim prvakinjam iz Rusije (29:27). »Francozinje so nas nadigrale v desetih minutah, potem smo se skušali vračati. Ob polčasu smo zaostali za šest golov, vendar smo izboljšali obrambo. Spet pa nismo izkoristili lepih priložnosti, tudi sedemmetrovk ne. Francija je bila premočna in zasluženo zmagala. Pred nami je tekma s Črno goro, verjamem, da se bomo pobrali in pokazali veliko boljšo predstavo. Tekmice dobro poznamo,« ohranja pozitivno držo selektor Bregar.
 

Lazovićeva: To ni bilo dobro


Prav tako Barbara Lazović: »Slabo smo začele in podobno kot proti Danski nismo našle stika. Francozinje so bile premočne, vsekakor moramo popraviti napad. Upam, da se bomo pokazale v najboljši luči, ker to, kar smo pokazale doslej, ni dobro. Še vedno imamo možnosti za drugi del.«

Na drugi današnji tekmije Danska visoko premagala Črno goro in si tako kot Francija zagotovila nastop v glavnem delu.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Preberite še:

Komentarji: