Vrag dokončno vzel šalo, vikingi morajo pasti v Zlatorogu

Pred Celjem Pivovarno Laško v nedeljo ena ključnih tekem proti Elverumu. 
Fotografija: Domen Makuc ima bolečine v kolenu. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Domen Makuc ima bolečine v kolenu. FOTO: Uroš Hočevar

»Moramo izkoristiti formo Klemna Ferlina v vratih in podporo navijačev s tribun,« je pomembna aduta rokometašev Celja Pivovarne Laško izpostavil krilni igralec Gal Marguč, ki verjame, da bodo pivovarji v nedeljo proti norveškemu Elverumu (17) vendarle dosegli prvo zmago v ligi prvakov in tako ostali v igri za nastop v osmini finala.

Po minimalnih domačih porazih s Flensburgom in Aalborgom bodo 23-kratni slovenski prvaki prvič postavljeni pred dejstvo biti ali ni biti, saj bi s porazom izgubili več, kot bi pridobili z zmago. Ta je zatorej nujna. Tudi Norvežani so namreč še brez točk, tako kot Zagreb, le eden od te trojice pa bo napredoval iz skupine.



»Res je, tekma odpira in tudi zapira vrata. Verjamem, da bomo tokrat končno odigrali vseh 60 minut v visokem ritmu in bomo zdržali tako psihološko kot telesno,« se visokega vložka zaveda trener Tomaž Ocvirk, ki si obeta pozitivne učinke od individualnih terapij med igralci in športnim psihologom Matejem Tuškom.
 

Makuc bije bitko s časom


»Čvari« je bil lahko zadovoljen s prikazanim na sredini prvenstveni tekmi v Kopru (26:20), zlasti s prvim polčasom, v katerem so igrali glavni aduti. Iz preventivnih razlogov v igro ni poslal Vida Poteka, ki si je izpahnil dva prsta, računati tudi ni mogel na Domna Makuca, ki je večer prej na treningu dobil močan udarec v koleno.

Domen Makuc ima bolečine v kolenu. FOTO: Uroš Hočevar
Domen Makuc ima bolečine v kolenu. FOTO: Uroš Hočevar


Njegovo šepanje po stopnicah na poti na novinarsko konferenco ni obetalo nič dobrega … »Bližnje srečanje z Grošljem (Maticem; op. p.) ni bilo prijetno, boli me, ampak verjamem, da bom do nedelje nared in da bom lahko pomagal ekipi na tako pomembni tekmi,« je optimističen 19-letni Makuc, pomemben člen v Ocvirkovi zasedbi, saj lahko pri organizaciji igre kakovostno razbremeni Patrika Lebana in da napadu dodaten pospešek. Seveda je vedno tu »deklica za vse, kapetan David Razgor, a kot pove Ocvirk, z njim v sredini praktično niso opravili niti enega treninga.

Elverum, zanj je nekoč igral Boštjan Kavaš, je v prejšnjih štirih sezonah nastopal v spodnjem delu lige prvakov, pred dvema letoma je bil tekmec Gorenja, doma je zmagal za gol, v gosteh izgubil za devet. Ni tako šibak, kot se je zdelo po prvi tekmi, na kateri je doma za deset golov klonil proti Aalborgu, v nadaljevanju je bil dokaj konkurenčen favoritom, Flensburgu, Parisu SG in Barceloni. Pri slednji je nazadnje izgubil za devet golov. Za primerjavo, Celjani za kar 24.
 

Igra z repom in glavo


Ampak tista tekma ni bila merodajna, na splošno se Celjanom ne dogaja razpad sistema kot nekajkrat v prejšnji sezoni, njihov zaščitni znak je disciplina, v zadnjem času dobro formo kaže udarna zunanja linija Šarac-Leban-Silva, vse več je igre na krila, kjer sta prvi izbiri Marguč in Tilen Kodrin, na črti se dobro dopolnjujeta Poteko in Kristjan Horžen, v vratih je vroč Ferlin ...

Gal Marguč ima pri 22 letih že veliko izkušenj v ligi prvakov. FOTO: Uroš Hočevar
Gal Marguč ima pri 22 letih že veliko izkušenj v ligi prvakov. FOTO: Uroš Hočevar


To bi ob pomoči borcev s klopi moralo zadostovati za zmago, za poraz bi si bili Celjani krivi sami. »Elverum igra hitro, ima dobre strelce, a delajo tudi precej napak. Z našo agresivno obrambo z globokim izpadanjem jih moramo prisiliti vanje in jih kaznovati z lahkimi goli,« je razmišljal Ocvirk, ki je lani na klopi Celja debitiral z zmago v ligi prvakov, na prvo v tej sezoni pa še čaka.



Hkrati se zaveda, da lahko na koncu vsak gol odloči o zadnjem potniku v osmino finala. Če bo zmaga, naj bo čim višja. »Moramo se izogniti padcu v zadnji četrtini in delovati tako, kot smo na derbiju proti Gorenju. Če bo tako, potem se nimamo česa bati. V pomoč nam bodo tudi navijači, s katerimi se želimo končno skupaj veseliti,« je še povedal Ocvirk, ki bi tudi sam rad po tekmi znova z nasmeškom na obrazu prehodil kakih 30 stopnic, ki vodijo z igrišča do sejne sobe pod stropom Zlatoroga.

Preberite še:

Komentarji: