Vujović po aprilsko obrnil ploščo, pohvale borcu Mačkovšku

Slovenci sinoči opravili prvi trening v polni zasedbi, Matic Suholežnik namesto Mateja Gabra. Cilj jasen: dve zanesljivi zmagi proti Nizozemcem in prvo mesto v kvalifikacijah za EP 2020.
Fotografija: Selektor Veselin Vujović je v Zrečah pozdravil člana Barcelone Jureta Dolenca. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Selektor Veselin Vujović je v Zrečah pozdravil člana Barcelone Jureta Dolenca. FOTO: Tadej Regent

Spremenljivo kot aprilsko vreme je v tem času razpoloženje selektorja slovenskih rokometašev Veselina Vujovića. Če je ob predstavitvi seznama za drugi cikel kvalifikacij za EP 2020 streljal puščice proti fantom, češ da reprezentančnih akcij ne jemljejo dovolj resno, je ob začetku priprav obrnil ploščo in hvalil izbrance, od katerih pričakuje, da bodo obakrat zanesljivo opravili s tekmeci iz Nizozemske.

Ob nedeljskem zboru v Zrečah so bili Vujovićevi fantje bolj podobni namiznoteniški kot rokometni reprezentanci in tudi včeraj je pred kosilom za omizjem v kavarni hotela Dobrava kramljala zgolj peterica, edina člana državnih prvakov iz Celja Pivovarne Laško (Rok Ovniček in Tilen Kodrin) ter Vid Poteko iz Belorusije, Blaž Janc iz Poljske in Rok Zaponšek iz Madžarske; Urh Kastelic in Matic Verdinek sta bila medtem na terapiji pri maserju Žanu Rantu Roosu.


 

Sladke skrbi: Zarabec ali Bombač?


Dopoldanski trening je bil bolj za »hec«, malo žoganja, a zvečer je bila stvar že resna, z vseh koncev in krajev so v domačo bazo prikapljali legionarji, naprej Aleksander Špende iz Makedonije, pa Jure Dolenec iz Španije, Vid Kavtičnik in Matic Suholežnik iz Francije (slednji je zamenjal rahlo poškodovanega Mateja Gabra), Miha Zarabec, Urban Lesjak in Nejc Cehte iz Nemčije, najbolj številčna pa je bila madžarska ekspedicija z Deanom Bombačem, Mariom Šoštaričem in Nikom Henigmanom iz Pick Szegeda ter Borutom Mačkovškom, Blažem Blagotinškom in Gašperjem Margučem iz Veszprema.

Miha Zarabec (v ospredju s številko 24) je Kiel popeljal do nemškega pokala. FOTO: AFP
Miha Zarabec (v ospredju s številko 24) je Kiel popeljal do nemškega pokala. FOTO: AFP


Boljše volje so bili prvi, ki so osvojili madžarski pokal, v Debrecenu so za gol ugnali velike tekmece. Prve lovorike na tujem se je razveselil Zarabec, Kiel je namreč v finalu nemškega pokala v Hamburgu zanesljivo ugnal Magdeburg z Markom Bezjakom. Slednji se je opravičil za izostanek, vendar si Vujović s tem ne beli las, na mestu srednjega zunanjega igralca ima zares sladke skrbi. Mnogim njegovim kolegom bi se cedile sline, ko bi izbirali med Zarabcem in Bombačem za prvega dirigenta ...»Pri meni ni številke 1 in 2, tudi ni prve in druge postave. Saj veste, da na tekmah uporabim vse igralce, morda le enega vratarja ne, pomembno je samo, da vsi sprejmejo svojo vlogo v danem trenutku. Odločam se na temelju mnogih dejavnikov, forme, poškodb, tekmecev ... Ponosen sem, ker v štirih letih, kolikor vodim Slovenijo, ni bilo glede tega niti enega konflikta znotraj ekipe,« je izpostavil Vujović, čigar reprezentanca je močna, skoraj popolna. Če bi zdravi, bi bili gotovo zraven le še Klemen Ferlin, Darko Cingesar in Gaber.Prva tekma bo v četrtek v Almereju pri Amsterdamu, druga v nedeljo v Celju. »Naš cilj je jasen, želimo si dve zmagi, s katerima bi si praktično zagotovili prvo mesto v skupini, kar bi nam dalo boljše izhodišče v žrebu za EP ter manj stresa v junijskem ciklu (tekmi z Latvijo in Estonijo; op. p.), ko bi lahko dali priložnost še kateremu igralcu s širšega seznama,« si je Vujović po lanskem izpadu proti Madžarom v kvalifikacijah za SP zaželel bolj miren zaključek sezone.

Matej Gaber si je v finalu madžarskega pokala strgal zadnjo stegensko mišico, ampak pravi, da ni nič hujšega. FOTO: Reuters
Matej Gaber si je v finalu madžarskega pokala strgal zadnjo stegensko mišico, ampak pravi, da ni nič hujšega. FOTO: Reuters

 

Vuja zgrešil Zormana


Kot vselej, so njegove misli usmerjene k obrambi. »V napadu imamo dovolj kreativnih igralcev, ključno bo postaviti čvrst blok, razmišljam o obrambi 5-1, saj lahko Kodrin in Verdinek dobro odigrata vlogo izpostavljenega igralca,« se taktičnih skrivalnic ne gre Vujović, ki vseeno ne podcenjuje tekmecev, nenazadnje so lani v kvalifikacijah za SP doma premagali Švede: »Vemo, da si večina igralcev služi kruh v Nemčiji, res samo eden v Flensburgu in ostali v drugi ligi, a lahko so nevarni, moramo jih vzeti skrajno resno.«

Borut Mačkovšek je odigral ključno vlogo ob zmagi Slovenije v boju za kolajno na SP 2017. FOTO: Reuters
Borut Mačkovšek je odigral ključno vlogo ob zmagi Slovenije v boju za kolajno na SP 2017. FOTO: Reuters


V finalu madžarskega pokala sta Mačkovšek (203 cm) in Blagotinšek (202) odlično sodelovala na črti in v napeti končnici povzročala težave napadalcem Szegeda. »Res sta naša pomembna stebra, bila sta prava borca, dobro se gibljeta. Poznata se že iz Celja, pa reprezentance in zdaj Szegeda,« je Vujović pohvalil tudi Mačkovška, ki ga je pred dobrima dvema tednoma izpostavil v slabi luči. »Boruta sem se morda res grobo lotil (omenjal je, da bi ga včasih najraje pretepel z mokro vrvjo; op.p.), sem pa navdušen, kako se je odzval. Pokazal je profesionalnost, spoštovanje in domoljubni čut,« je dejal Črnogorec.

Ravno je zgrešil svojega novega pomočnika Uroša Zormana, saj je ta moral hitro nazaj na Poljsko, kjer bo med odmorom nadomeščal Talanta Dušebajeva, se bo pa reprezentanci pridružil za drugo tekmo v Celju: »Slišim pomisleke glede Zormanove vloge, skrbi, da bo predstavljal opozicijo v reprezentanci. Ljudje moji, kaj me lahko obdrži v sedlu? Samo rezultat in ta je najbolj pomemben. Kdor se boji za svoj stolček, ne bo prišel daleč. Selektor je vedno tako močan, kot je močan njegov strokovni štab. Urošev prihod je za nas velika dodana vrednost, slejkoprej pa se bo znašel tudi v moji koži. Mlad je, jaz se že počasi trošim ...«

Preberite še:

Komentarji: