Ashleigh Barty v Parizu do prvega naslova za veliki slam

V finalu Roland-Garrosa Avstralka zlahka opravila z Marketo Vondroušovo
Fotografija: Avstralija ima po 46 letih spet zmagovalko Roland-Garrosa. To je Ashleigh Barty. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Avstralija ima po 46 letih spet zmagovalko Roland-Garrosa. To je Ashleigh Barty. FOTO: AFP

Pariz – Ashleigh Barty je nova igralka na seznamu zmagovalk teniških turnirjev za veliki slam. V finalu Roland-Garrosa je po le 70 minutah premagala Marketo Vondroušovo s 6:1, 6:3. To je prva zmaga za Avstralijo na OP Francije po 46 letih, ko je svoj peti pariški naslov osvojila Margaret Court.

Ženski finale se je začel z enoinpolurno zamudo zaradi moškega polfinala med Dominicom Thiemom in Novakom Đokovićem, nato pa trajal le dobro uro … Glavno vprašanje ob začetku je bilo, katera finalistka se bo bolje znašla v novi vlogi, saj doslej ne Bartyjeva ne Vondroušova še nista igrali v finalu velikega slama (in pred tem tudi ne v polfinalu). Več vsaj podobnih izkušenj je imela Bartyjeva, ki je med dvojicami igrala že v vseh štirih velikih finalih, OP ZDA pa lani tudi osvojila, za nameček gre za osmo igralko sveta in tudi štiri leta starejšo od tekmice. Vse to je tehtnico močno prevesilo na stran Avstralke, 19-letna Vondroušova se nikakor ni znašla v tako pomembnem dvoboju.


Devetnajstletno Marketo Vondroušovo so v prvem finalu za veliki slam izdali živci. FOTO: Reuters
Devetnajstletno Marketo Vondroušovo so v prvem finalu za veliki slam izdali živci. FOTO: Reuters


Popoln dvoboj


Kot bi mignil, je tako Bartyjeva, ki je sicer po dvoboju dejala, da je bila zelo živčna, osvojila uvodne štiri igre in s tem že odločila prvi niz, v drugem si je prav tako takoj priigrala break prednosti in ga držala do konca. Čehinja se je nato sicer nekoliko sprostila, a je bilo že prepozno, pokal Suzanne Lenglen je šel v roke Bartyjevi.

»Neverjetno! Brez besed sem. Odigrala sem popoln dvoboj in res sem ponosna nase, na svojo ekipo. Za mano sta dva nora, čarobna tedna,« je bila navdušena Bartyjeva, ki je do letos v petih nastopih na Roland-Garrosu dobila dva dvoboja. Z zmago se bo Avstralka, ki si je jeseni 2014 vzela enoinpolletni premor od tenisa in se med drugim posvetila tudi kriketu, na ponedeljkovi svetovni lestvici povzpela na drugo mesto, takoj za zmagovalko OP ZDA in OP Avstralije Naomi Osaka.

Komentarji: