Dež rešil Nadala in mu omogočil vrnitev na vrh

V finalu teniškega mastersa v Rimu Aleksander Zverev odlično izzival peščenega kralja.
Fotografija: Rafael Nadal je osmič osvojil turnir iz serije masters v Rimu. FOTO: Filippo Monteforte/Afp
Odpri galerijo
Rafael Nadal je osmič osvojil turnir iz serije masters v Rimu. FOTO: Filippo Monteforte/Afp

Rim – Rafael Nadal in Jelina Svitolina sta zmagovalca zadnjega velikega turnirja pred Roland Garrosom, Rima. Nadal je v finalu dveh zasukov ugnal Aleksandra Zvereva in tako končal njegov zmagoviti niz, hkrati z lovoriko masters pa si je zagotovil tudi vrnitev na prvo mesto svetovne teniške lestvice. Svitolina pa je v odločilnem dvoboju premagala prvo igralko sveta Simono Halep in bo v Parizu med glavnimi favoritinjami.

Potem ko je Nadal v polfinalu ugnal nekdaj svojega največjega tekmeca Novaka Đokovića – Srb je v obdobju od oktobra 2013 do maja 2016 dobil enajst od dvanajstih medsebojnih dvobojev – in tako prvič po petih letih dosegel dve zaporedni zmagi nad njim, je sledil še največji preizkus ta čas. Namreč Aleksander Zverev, tretji igralec sveta in ob odsotnosti Rogerja Federerja v bistvu št. 2., hkrati pa tudi takoj za Nadalom najboljši na pesku v tej sezoni. Če je Španec osvojil Monte Carlo (masters) in Barcelono (serija 500), je Zverev München (250) in Madrid (masters), do rimskega finala je nanizal 13 zmag, prav v italijanski metropoli pa je lani osvojil svoj prvi turnir iz serije masters in začel z velikimi koraki stopati proti vrhu.

Nadal in Zverev sta poskrbela za precej nenavaden dvoboj, saj mladi Nemec v prvem nizu ni osvojil niti ene igre na svoj servis, kar je pri moških prava redkost, in ga izgubil z 1:6, četudi je finale začel z breakom. V drugem nizu je bila slika povsem drugačna, saj je drugi nosilec močno dvignil raven igre in z enakim rezultatom vrnil tekmecu, njegov nalet pa se je nadaljeval tudi v odločilnem nizu, v katerem je že vodil s 3:1. A tedaj je igralca ustavil dež, najprej le za kratek čas, po 3:2 pa za dlje in s tem premorom se je spet vse spremenilo. Nadal namreč po vrnitvi na igrišče ni izgubil nobene igre več in si tako zagotovil že osmo lovoriko v Rimu, a prvo po sezoni 2013. »Danes je v mojo korist odločilo le nekaj točk, dvoboj je bil zelo težaven. Prva zmaga tu leta 2005 je bila ena najlepših v moji karieri, da imam po vseh teh letih spet v rokah lovoriko, je res nekaj posebnega,« je dejal Rafa in seveda napovedal, da so pred Zverevom še velike stvari. Nadal si je tako po enem tednu, ko je bil na vrhu lestvice ATP Roger Federer, spet priigral prvo mesto na svetu, s skupno 78. naslovom pa se je na večni lestvici osamosvojil od Johna McEnroeja, pred njim so le Jimmy Connors (109), Federer (97) in Ivan Lendl (94).

»Dež danes ni bil moj prijatelj, a tako pač je. Na to se ne da vplivati, sem pa bil zelo blizu zmagi nad Rafo v finalu mastersa in s to mislijo se bom odpravil v Pariz,« pa je vseeno pozitivno plati našel Nemec.
 

Svitolina ubranila naslov


Kar ni uspelo Zverevu, pa je Jelini Svitolini – Ukrajinka je ubranila naslov v Rimu, in to na najslajši možni način, z zmago nad št. 1 (6:0, 6:4), pri čemer je Halepova lahko iskala izgovor tudi v utrujenosti pa zelo napornem polfinalnem dvoboju z Marijo Šarapovo. »Odigrala sem odličen dvoboj, narekovala sem ritem, vseskozi vršila pritisk na Simono. Ubraniti lovoriko je nekaj izjemnega,« je bila nasmejana četrta igralka sveta, za katero je to že 12. turnirska zmaga v karieri, pri čemer ima izvrsten iztržek iz finalov, saj je izgubila le dva. Pred nedeljskim začetkom Roland Garrosa (že danes pa je štart kvalifikacij) bo Ukrajinka tako ena glavnih favoritinj: »To bom vzela kot izziv, najpomembneje pa bo, da se bom osredotočila le na vsak dvoboj posebej ter uživala na velikih igriščih in v vzdušju.«
 

Komentarji: