Hrvati za ohranitev brezmadežne statistike z ZDA

Od danes do nedelje polfinale Davisovega pokala, poleg spektakla v Zadru bo v Lillu še dvoboj med Francijo in Španijo
Fotografija: Prvi hrvaški lopar Marin Čilić in kapetan Željko Krajan, sicer tudi trener Polone Hercog, sta optimistična pred polfinalom.
Foto Reuters
Odpri galerijo
Prvi hrvaški lopar Marin Čilić in kapetan Željko Krajan, sicer tudi trener Polone Hercog, sta optimistična pred polfinalom. Foto Reuters

Ljubljana – Ko je pred slabima dvema letoma Hrvaška v finalu Davisovega pokala izgubila dobljen dvoboj proti Argentini – Marin Čilić je v odločilni peti partiji vodil že z 2:0 v nizih –, se je zdelo, da se ji zlepa ne bo ponudila takšna priložnost. Resda naši južni sosedje letos še niso na ciljni črti, a zdi se, da imajo precej možnosti. Za začetek za finale. Od danes do nedelje bodo gostili Američane, medtem ko je drugi polfinalni par Francija – Španija.

Po zares bolečem porazu, ko je bilo že vse nared za slavje v Zagrebu, so se Hrvati kar hitro »sestavili«, prvi lanski dvoboj so resda izpustili vsi najboljši, nato pa je v boju za obstanek že priskočil na pomoč Čilić, na začetku sezone se je vrnil tudi Borna Ćorić, tokrat je v ekipi še Mate Pavić, eden najboljših igralcev dvojic na svetu. Hrvati bodo v športnem centru Višnjik v Zadru na peščenih igriščih (Američanom najmanj ljubih) veliki favoriti, pri čemer so bili že do zdaj za ZDA nerešljiva uganka, dobili so vse štiri medsebojne dvoboje, največja zmaga pa je gotovo tista iz leta 2005, ko sta Ivan Ljubičić in Mario Ančić ugnala Američane v postavi Andy Roddick, Andre Agassi ter Bob in Mike Bryan.



Poleg tega, da je hrvaški kapetan Željo Krajan (sicer tudi trener Polone Hercog) zbral vse najboljše, je imel njegov ameriški kolega Jim Courier na drugih strani velike težave. Prvi lopar John Isner je nastop odpovedal v pričakovanju rojstva prvega otroka, Jack Sock pa se je poškodoval v finalu dvojic na OP ZDA. Za njim je sicer zelo slaba sezona med posamezniki, a zato toliko boljša med dvojicami, saj je 2. na svetu, v tej konkurenci je letos z Mikom Bryanom osvojil tako Wimbledon kot US open. Glavno breme bosta tako prevzela Steve Johnson (30. na ATP) in 20-letni Francis Tiafoe (40). Čilić in Ćorić sta na drugi strani 6. in 18. v svetovnem zaporedju, tudi dvojice do zdaj na hrvaški strani.

»Z odsotnostjo Isnerja in Socka so se naše možnosti za skupno zmago povečala za 20, 30 odstotkov, seveda smo zdaj še večji favoriti. Z vrnitvijo Pavića v reprezentanco imamo pravi 'dream team', kar je dodatni veter v naša jadra,« ne skriva optimizma Krajan.
 

Španci brez Nadala


Če bi bila Hrvaška uspešna, pa je že jasno, da gostiteljica finala ne bi bila, to bo bodisi Francija bodisi Španija. Zelo pomembna, morda odločilna stvar se je zgodila že teden dni pred začetkom tega polfinalnega obračuna, ko se je v New Yorku poškodoval Rafael Nadal in moral nastop v Davisovem pokalu nato odpovedati. Prvi igralec sveta bi vsaki reprezentanci prinesel izjemno razliko, ne glede na to, kako široko bazo ima, in Španija seveda ima zares velik nabor igralcev. »S tem se je vse spremenilo. Ko igra Rafa, se mu takorekoč avtomatično pripišeta dve točki. Zdaj imamo več možnosti, a Španci bodo še vedno favoriti,« sicer opozarja francoski kapetan Yannick Noah, ki bo v Lillu med posamezniki v boj poslal Lucasa Pouilla in Benoita Paira (ki je dobil prednost pred Richardom Gasquetom), medtem ko Sergi Bruguera zdaj stavi na Pabla Carreña Busto in Roberto Bautisto Aguta.

Zavoljo reforme Davisovega pokala bo letošnji polfinale zadnji tovrstni, ima pa četverica že zagotovljeno mesto na sklepnem turnirju prihodnje leto. Ob dveh povabljencih je prostih še 12 mest, za katere se bodo ekipe merile februarja, med njimi tudi tiste, ki bodo ta konec tedna dobile dvoboje za obstanek v svetovni skupini. Pari so: Argentina – Kolumbija, Velika Britanija – Uzbekistan, Avstrija – Avstralija, Švica – Švedska, Srbija – Indija, Kanada – Nizozemska, Madžarska – Češka, Japonska – BiH.

Preberite še:

Komentarji: