Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Tenis

Le še Thiem na novi Nadalovi poti v zgodovino

Španec v polfinalu Roland Garrosa ugnal Juana Martina del Potra, Avstrijec pa presenečenje turnirja Marca Checchinata
Dominic Thiem bo jutri prvič igral v finalu turnirja za veliki slam, Rafael Nadal pa zgolj na Roland Garrosu že enajstič.<br />
Foto AFP in Reuters
Dominic Thiem bo jutri prvič igral v finalu turnirja za veliki slam, Rafael Nadal pa zgolj na Roland Garrosu že enajstič.<br /> Foto AFP in Reuters
Saša Verčič
9. 6. 2018 | 06:00
4:47
Pariz – Edini igralec, ki je v zadnjih dveh sezonah na pesku premagal Rafaela Nadala, lani v Rimu in letos v Madridu, je Dominic Thiem. In Dominic Thiem bo jutri (15.) poskušal doseči še »nemogoče«, Španca premagati na njegovem »domačem« igrišču, na Roland Garrosu, kjer bo Rafa lovil nov zgodovinski dosežek – enajsti naslov. Že zdaj je z desetimi rekorder na turnirjih za veliki slam.

Thiem in Nadal sta v polfinalu precej zanesljivo, brez izgubljenega niza, opravila s presenetljivima tekmecema. Gotovo je bil Marco Cecchinato, 72. s svetovne lestvice, še bolj kot Juan Martin del Potro, šesti igralec sveta, a resnici na ljubo tudi argentinski velikan pred začetkom turnirja ni bil ravno kandidat za preboj med četverico. Medtem ko se je Nadal v četrtfinalu dodobra namučil z Diegom Schwartzmanom, veliko manj uveljavljenim Argentincem, je imel po pričakovanju manj dela z Del Potrom. Slednji je v uvodnem nizu sicer jemal dih s svojim forehandom, imel je tudi kar nekaj priložnosti, a jih nikakor ni znal izkoristiti.

Tako so se uvodne tri Nadalove servisne igre začele z vsaj 0:30 (ena 0:40), a nikakor ni prišel do breaka, Španec je – pogosto tudi s skrajšano žogico, kar je za Del Potra vedno odličen recept – dobil vse mini bitke. Ko je Del Potro na Nadalov servis pri 4:4 zapravil 15:40 in še eno priložnost za break, skupno že kar šesto, se mu je začelo vse skupaj podirati, pri čemer je bilo jasno, da mora Delpo uvodni niz dobiti, če želi razmišljati o končni zmagi. A po 4:4 je Argentinec izgubil kar sedem zaporednih iger in dvoboj je bil odločen, preostanek je bil zgolj formalnost – 6:4, 6:1, 6:2.

»Prvi niz je bil res izenačen, Juan Martin je imel veliko priložnosti in imel sem tudi nekaj sreče, da sem ga osvojil,« je priznal Rafa, ki se je uvrstil že v enajsti pariški finale, v odprti eri je na velikih slamih pri moških to uspelo le še Rogerju Federerju v Wimbledonu, ki je nato iztržil osem naslovov, Rafa je za zdaj v Parizu še stoodstoten. Lani je z desetimi zmagami na posamičnem velikem slamu postavil rekord v obeh konkurencah, z 11. lovoriko bi spet na novo pisal zgodovinske knjige. »Dominic je izjemen igralec, zelo je samozavesten, osvoji lahko vsak turnir na pesku. Malce bom moral še izboljšati igro,« ocenjuje prvi igralec sveta, da bo zadnja ovira pred enajsto zvezdico, zelo visoka.

Drugi Avstrijec v finalu


Veliko manj znanega tekmeca je imel Dominic Thiem, ki se je v svojih prejšnjih dveh polfinalih Roland Garrosa meril z Nadalom in Novakom Đokovićem (in obakrat izgubil), tokrat pa z Marcom Cecchinatom. A Italijan, ki je navduševal na tem turnirju, tako kot že proti Đokoviću v četrtfinalu ni popustil pod težko dogodka, ampak je nadaljeval v svojem slogu in Thiem je potreboval niz več od Nadala, da je zlomil tekmeca. Drugi, ki se je razpletel v podaljšani igri, bi namreč kaj lahko pripadel Cecchinatu in potem bi bil to povsem nov položaj na igrišču. Tako pa je Avstrijec, ki je v tie-breaku že vodil s 6:3, a prednost zapravil – eno točko je izgubil tudi z zares lahkim volejem – prišel do skupnih 2:0, tretji niz pa je bil potem povsem neenakovreden – 7:5, 7:6 (10), 6:1.

»Drugi niz je bil vsekakor ključen, če bi ga dobil Marco, bi ga to brez dvoma močno dvignilo. Ko pa je pripadel meni, je bilo jasno, da je zmaga zelo blizu, saj je za njim zelo naporen poldrugi teden in takšen zaostanek je potem težko nadoknaditi,« je ocenil Thiem, drugi Avstrijec (moški ali ženska) v finalu turnirja za veliki slam, po Thomasu Mustru, ki je leta 1995 Roland Garros tudi osvojil. »Glede ne to, kako dolgo pot sem prehodil, si seveda ne želim zdaj izgubiti finala. Rafa bo razumljivo velik favorit, tako kot je v vsakem dvoboju na pesku, a vendarle, vem, kako igrati proti njemu, in imam načrt,« pravi Thiem, ki sodi v najožji krog najboljših igralcev na pesku ta čas. Ali bo to dovolj za zmago nad Nadalom, pa je seveda veliko vprašanje, četudi je Španca v devetih dvobojih, ki so bili vsi na pesku, trikrat resda premagal, a nikdar v Parizu. Tu v dveh poskusih ni osvojil niza, obakrat mu je pripadlo sedem iger.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine