Hercogova in Zidanškova preskočili prvo oviro, slovo Kaje Juvan

Najboljša slovenska teniška igralka je za uvod na odprtem prvenstvu Francije v treh nizih izločila 16. nosilko, Nizozemko Kiki Bertens.
Fotografija: Polona Hercog se je takole veselila uvodne zmage v Roland Garrosu. FOTO: Anne-christine Poujoulat/AFP
Odpri galerijo
Polona Hercog se je takole veselila uvodne zmage v Roland Garrosu. FOTO: Anne-christine Poujoulat/AFP

Najboljša slovenska teniška igralka Polona Hercog je uspešno štartala v odprto prvenstvo Francije. V uvodnem krogu je po uri in 55 minutah igre s 6:1, 3:6 in 6:4 izločila 16. nosilko, Nizozemko Kiki Bertens.

Hercogova je izjemno odprla dvoboj in po pičlih 31 minutah igre dobila prvi niz. V drugem je Bertensova , ki na svetovni lestvici drži 17. mesto, pokazala drugačen obraz, 30-letna Štajerka je naredila več napak in leto mlajša Nizozemka je poravnala izid. V odločilnem tretjem nizu je na začetku spet bolje kazalo Bertensovi, ki je vodila z 2:0, a je nato Hercogova izenačila, nakar se je jeziček na tehtnici spet nagnil na stran nizozemske tekmice, ki je si je priigrala prednost s 4:2.

Toda naša najvišje uvrščena igralka na lestvici WTA (73. mesto) ni vrgla loparja v koruzo. Potem ko je nasprotnico ujela na 4:4, ji je odvzela začetni udarec, ohranila mirne živce in uspešno servirala za zmago v nizu in dvoboju. V drugem krogu se bo Hercogova pomerila z boljšo iz dvoboja med Nemko Lauro Siegemund in domačinko Caroline Garcia.

Tamara Zidanšek je v Parizu ugnala šesto igralko sveta. FOTO: Martin Bureau/AFP
Tamara Zidanšek je v Parizu ugnala šesto igralko sveta. FOTO: Martin Bureau/AFP

 

Napeto in maratonsko


Zmagala je tudi Tamara Zidanšek. Trenutno 85. igralka na jakostni lestvici WTA je bila boljša od šeste nosilke turnirja v Parizu in sedme igralke na svetu, Kanadčanke Biance Vanesse Andreescu, ter po treh urah in 20 minutah zmagala s 6:7 (1), 7:6 (2) in 9:7. Triindvajsetletna Zidanškova je bila izjemno trd oreh za tri leta mlajšo tekmico iz Kanade in zmagovalko odprtega prvenstva ZDA v New Yorku iz leta 2019. Uvodna dva niza sta epilog dobila šele po podaljšanih igrah. Prvega je zanesljivo dobila Kanadčanka, drugega Slovenka, v odločilnem tretjem nizu pa je favorizirana Andreescujeva v deveti igri odvzela začetni udarec teniški igralki iz Slovenskih Konjic in povedla s 5:4.

A Zidanškova ni vrgla puške v koruzo, v naslednji igri je tudi ona odvzela servis tekmici in izenačila na 5:5. V dvanajsti igri je imela Zidanškova na začetni udarec tekmice zaključno žogo za končno zmago, a se je Andreescujeva izvila iz neprijetnega položaja in izenačila na 6:6.

Kaja Juvan (na fotografiji) se je v drugem nizu dobro upirala favorizirani Poljakinji Igi Swiatek. FOTO: Benoit Tessier/Reuters
Kaja Juvan (na fotografiji) se je v drugem nizu dobro upirala favorizirani Poljakinji Igi Swiatek. FOTO: Benoit Tessier/Reuters

 

Razlika pri neizsiljenih napakah


Mrtvi tek se je nadaljeval vse do 16. igre, ko je Zidanškova - pri vodstvu v igrah z 8:7 - zaigrala naravnost sijajno in na servis tekmice povedla s 40:15 in nato izkoristila drugo zaključno žogo na dvoboju ter se prvič v zgodovini OP Francije prebila v drugi krog. V letih 2019 in 2020 je obstala v prvem krogu. Največja razlika med tekmicama pa je bila pri neizsiljenih napakah. Teh je Zidanškova storila 46, Kanadčanka 63.

Že po uvodnem dvoboju pa se je od turnirja poslovila Kaja Juvan, ki je morala v dveh nizih priznati premoč branilki lovorike Igi Swiatek. Potem ko je 20-letna Ljubljančanka slabo začela in v prvem nizu klonila brez dobljene igre z 0:6, je v drugem favorizirani Poljakinji, devetouvrščeni na svetovni lestvici, nudila precej boljši odpor in po hudem boju izgubila s 5:7.

Preberite še:

Komentarji: