Prvi nosilec in domači adut jasen: Po lovoriko

Aljaž Bedene bo na challengerju v Portorožu edini teniški igralec iz svetovne stoterice
Fotografija: Aljaž Bedene se je letos odločil za drugačen spored pred OP ZDA, namesto v Winston-Salemu bo nastopil v Portorožu.
FOTO: Grega Valančič/Sportida
Odpri galerijo
Aljaž Bedene se je letos odločil za drugačen spored pred OP ZDA, namesto v Winston-Salemu bo nastopil v Portorožu. FOTO: Grega Valančič/Sportida

Ljubljana – Največji slovenski teniški turnir, moški challenger, ki bo letos od 12. do 18. avgusta, bo v Portorožu sedmič, šele drugič pa bo na Obali zaigral Aljaž Bedene. Njegov edini nastop doslej je bil ob premierni izvedbi leta 2013, odtlej se je dogajalo marsikaj, tokrat se je s prireditelji vendarle spet dogovoril za igranje, kar bo seveda za teniško zvezo zelo pomembno, saj Bedene ta čas od naših igralcev močno odstopa.

Lanska zgodba je še živa: v Portorožu najboljši slovenski igralci niso nastopili, v 2. kolu domačega tekmovalca ni bilo … Tokrat bo Bedene prvi nosilec, Blaž Rola, ki je lani zaradi bolezni nastop odpovedal tik pred zdajci, naj bi bil četrti, na zvezi pa še čakajo na odločitev Blaža Kavčiča. A jasno je, glavni adut bo Bedene, ki je med prijavljenimi tudi edini član svetovne stoterice, ta čas je 83. na lestvici ATP.

»To je lahko le pozitiven pritisk. Želim igrati najboljši tenis, se sicer osredotočati na vsaj dvoboj posebej, a želja je zmagati, mislim, da lahko turnir osvojim, in grem po lovoriko,« pravi o vlogi prvega favorita in domačega aduta Bedene, ki je v svojem edinem nastopu v Portorožu prišel do polfinala, v katerem ga je ugnal Grega Žemlja. Odtlej je Ljubljančan zavračal povabila za igranje na Obali, letos si je le premislil in se odločil, da se bo nekoliko drugače pripravil na zadnji veliki slam sezone, potem ko je vedno igral Winston-Salem ali pa nič.

»Mislim, da bo ta način priprave na OP ZDA in turnirje, ki sledijo, boljši. Podlaga v Winston-Salemu se namreč močno razlikuje od tiste v New Yorku, portoroška ji je veliko bolj podobna. Poleg tega si bom zdaj privoščil počitnice na Hrvaškem, prehod prek challengerja bo nato ravno pravšnji. Veselim se domačega turnirja, želim pa si tudi boljšo igro na trdih igriščih. Vem, da znam igrati tudi na tej podlagi, a doslej je bilo veliko več tekem, s katerimi nisem bil zadovoljen,« je na novinarski konferenci na strehi kopališča Kolezija razmišljal 30-letnik, ki je letos na trdi podlagi igral na štirih turnirjih, dvoboja ni dobil …


Zmage na zadnjih štirih challengerjih


A to so bili turnirji ATP, kjer je bila zasedba povsem drugačna, napake načeloma niso dovoljene, na challengerjih pa je to drugače. Ne nazadnje je Bedene zmagal na zadnjih štirih turnirjih te ravni, na katerih je nastopil, skupno pa ima 15 naslovov. »Da, ko sem lani zmagal na challengerju v Orleansu, sem se denimo v 2. kolu počutil zelo slabo, a sem vseeno dobil dvoboj, kar na turnirju ATP ne bi bilo možno. Mislim sicer, da bo tudi v Portorožu treba pokazati dober tenis za zmago, ne bo lahko, a sem dovolj dober, da grem lahko prek vsakega tekmeca,« meni Bedene, ki je nazadnje v Umagu zamudil res lepo priložnost, da bi vpisal prvo lovoriko ATP. V četrtfinalu je tesno izgubil s kasnejšim zmagovalcem Dušanom Lajovićem.

»Vesel sem, da je Lajović osvojil turnir, ker vidim, da sem blizu, igra je tu, le še preskok v glavi je treba narediti. Seveda je bila to ena zapravljena priložnost, a morda je bila kakšna pred tem še večja. Želja je velika, bil bi prvi Slovenec, tako da bi bilo tudi s tega vidika to nekaj posebnega, veliko lažje pa bi bilo potem tudi za naprej, saj si želim osvojiti več kot enega. Še vedno se učim, napredujem, čeprav sem star 30 let, je najboljše še pred mano, in mislim, da mi bo uspelo,« še dodaja Bedene.

Komentarji: