Tsitsipasova »skromna« želja: niz Federer, Nadal, Đoković

Grk s polfinalom OP Avstralije že 22. dan leta uresničil enega najpomembnejših ciljev sezone.
Fotografija: Stefanos Tsitsipas je postal najmlajši avstralski polfinalist po Andyju Roddicku leta 2003.
FOTO: AFP
Odpri galerijo
Stefanos Tsitsipas je postal najmlajši avstralski polfinalist po Andyju Roddicku leta 2003. FOTO: AFP

Polfinale velikega slama, preboj v svetovno deseterico, osvojitev turnirja iz serije masters in uvrstitev na sklepni turnir osmerice. To so cilji, ki si jih je pred začetkom teniške sezone zastavil Stefanos Tsitsipas. Že 22. dan leta je lahko odkljukal prvega, potem ko je potrdil in nadgradil zmago nad Rogerjem Federerjem ter na OP Avstralije ugnal še Roberta Bautisto Aguta. Za finale se bo jutri pomeril z Rafaelom Nadalom, medtem ko je prvi ženski polfinalni par Petra KvitovaDanielle Collins.

Po vsaki veliki (teniški) zmagi je vprašanje, ali bo lahko igralec v naslednjem kolu to nadgradil ali je bilo po čustveni plati (ne nazadnje pa tudi telesni, saj je veliko več medijskih obveznosti) vse skupaj preveč, da bi zmogel na enaki ravni odigrati še en dvoboj. »Res je bilo težko, posebej prvo noč. Nisem mogel zaspati, bolel me je palec na nogi, na sploh sem čutil bolečine v telesu in veliko napetost. Skrbelo me je, kako bo v naslednjem dvoboju, ali bom lahko spal naslednjo noč ... Dobil sem nešteto sporočil, čestitk, tudi od znanih ljudi iz domovine, za katere ne bi nikdar mislil, da gledajo tenis. Zmaga nad Federerjem je doma odmevala, močno vpliva na mojo podobo. A vedel sem, da je največji izziv današnji dvoboj, da se moram dokazati še enkrat,« je priznal Grk, ki je še enkrat potrdil, da je prihodnost moškega tenisa, potem ko je v štirih nizih ugnal Bautisto Aguta.

Rafael Nadal letos v Melbournu kaže odlično formo, doslej še ni oddal niza.<br />
FOTO: AFP
Rafael Nadal letos v Melbournu kaže odlično formo, doslej še ni oddal niza.
FOTO: AFP


»Živim svoje sanje, sem pa za to res trdo delal,« je še dejal Tsitsipas, z 20 leti in 168 dnevi najmlajši avstralski polfinalist po Andyju Roddicku 2003 (20 let,149 dni) in najmlajši polfinalist na velikih slamih po Novaku Đokoviću na OP ZDA 2007 (20 let, 110 dni). Grk bi lahko že v naslednjem dvoboju izpolnil še drugi cilj sezone, saj bi mu uvrstitev v finale prinesla tudi preboj v deseterico, a ta naloga bo izjemno težka. Njegov naslednji tekmec bo namreč Rafael Nadal, ki je v Melbournu v izvrstni formi. Doslej še ni oddal niza, v četrtfinalu je zlahka ugnal Francesa Tiafoeja. Rafa je zares videti kandidat za naslov (edinega je osvojil leta 2009), Tsitsipas pa ima občutek, da bi bil lahko razplet zanj tokrat veliko ugodnejši, kot je bil lani v Torontu (2:6, 6:7), medtem ko je na peščeno izkušnjo iz Barcelone že pozabil (2:6, 1:6). Mladi Grk ima sicer zelo »predrzne« misli, saj si želi nanizati zmage nad Federerjem, Nadalom in Đokovićem.
 

Prvi polfinale druge kariere


Danielle Collins do OP Avstralije še ni dobila dvoboja v glavnih žrebih za veliki slam, v četrtek se bo borila za finale. FOTO: Reuters
Danielle Collins do OP Avstralije še ni dobila dvoboja v glavnih žrebih za veliki slam, v četrtek se bo borila za finale. FOTO: Reuters


Žensko presenečenje turnirja je Danielle Collins, ki ji je uspel podoben podvig kot Tsitsipasu. V osmini finala je namreč povozila drugo igralko sveta Angelique Kerber (oddala je dve igri), v polfinale se je prebila prek Anastasije Pavljučenkove. »To, da nisem bila čudežni otrok, je močno vplivalo na mojo samozavest. Nisem bila prepričana, da lahko igram tenis na profesionalni ravni. Odhod na univerzo je bil s tega vidika zelo pomemben zame. Ta čas igram zelo dober tenis,« je razmišljala 25-letnica, ki je na letošnjem OP Avstralije dosegla sploh prvo zmago na turnirjih za veliki slam.

V polfinalu jo čaka Petra Kvitova, ki doslej še v nobenem dvoboju ni izgubila več kot pet iger. Le kdo ne bi Čehinji privoščil uspeha, potem ko je to njen prvi polfinale velikega slama po oboroženem ropu ob božiču 2016, ki je resno ogrozil njeno kariero, saj je imela ranjeno igralno levo roko. »To je moja druga kariera, zato je to moj prvi polfinale druge kariere,« pravi Kvitova, ki po zmagi razumljivo ni mogla skrivati solza. S polfinalom je tudi poskrbela, da Simona Halep v ponedeljek gotovo ne bo več prva igralka sveta.

Petra Kvitova po napadu vlomilca na domu leta 2016 ni bila prepričana, če bo še lahko igrala tenis na najvišji ravni, zdaj je avstralska polfinalistka. FOTO: AFP
Petra Kvitova po napadu vlomilca na domu leta 2016 ni bila prepričana, če bo še lahko igrala tenis na najvišji ravni, zdaj je avstralska polfinalistka. FOTO: AFP


Rezultati OP Avstralije: četrtfinale, moški – Nadal (Špa, 2) : Tiafoe (ZDA) 6:3, 6:4, 6:2, Tsitsipas (Grč, 14) : Bautista Agut (Špa, 22) 7:5, 4:6, 6:4, 7:6 (2); ženske – Collins (ZDA): Pavljučenkova (Rus) 2:6, 7:5, 6:1, Kvitova (Češ, 8) : Barty (Avst, 15) 6:1, 6:4; ženske dvojice – Strycova, Vondroušova (Češ) : Klepač, Martinez Sanchez (Slo, Špa, 5) 6:4, 6:4, Babos, Mladenović (Mad, Fra, 2) : Srebotnik, Atawa (Slo, ZDA, 9) 6:4, 7:5.

Preberite še:

Komentarji: