Ker se stara, mora stvari izboljševati

Za Rafaela Nadala je OP Avstralije prvi turnir po lanskem OP ZDA.
Fotografija: Rafael Nadal se je na teniška igrišča vrnil po več kot štirih mesecih. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Rafael Nadal se je na teniška igrišča vrnil po več kot štirih mesecih. FOTO: Reuters

Pred začetkom uvodnega teniškega turnirja za veliki slam, OP Avstralije, je bilo eno glavnih vprašanj, v kakšnem stanju bo nastopil Rafael Nadal. Njegov zadnji turnir je bil namreč lansko OP ZDA, novo sezono je začel z odpovedjo … A za zdaj se Španec, ki je v Melbournu slavil pred desetimi leti, kaže v odlični podobi in je vsekakor v ožjem krogu favoritov.

Nadal je novo sezono začel, kot je lansko končal – z odpovedjo. Lani ni nastopal od začetka septembra, ko se je zaradi poškodbe kolena v polfinalu OP ZDA vdal Juanu Martinu del Potru, v novem teniškem letu pa je sicer odigral ekshibicijski dvoboj v Abu Dabiju, kjer pa že ni nastopil v tekmi za 3. mesto, prečrtal je tudi turnir v Brisbanu. Vprašanja o njegovi pripravljenosti pred OP Avstralije so bila na mestu, je pa pri njem jasno, da če igra, potem je nared. In to je pokazal v uvodnih dveh kolih, v katerih je zlahka opravil z domačinoma Jamesom Duckworthom in Matthewom Ebdenom, zdaj ga čaka še en Avstralec Alex de Minaur.
»Glede na to, da se šele vračam po poškodbi, težko ocenjujem svoj domet, sem pa odigral zelo dobro. Vsak dan po vrnitvi je posebna preizkušnja, saj je vsak začetek težek, a po drugi strani se vsak dan počutim bolje, bolj samozavestno, vsaka zmaga pomaga,« je razmišljal Nadal, ki se v Melbournu predstavlja tudi s spremenjenim, močnejšim servisom.

»Staramo se, zato je treba določene stvari izboljševati. Če želim igrati še nekaj časa, moram bolje servirati. Zanimivo je, ko greš na igrišče in čutiš, da moraš nekaj spremeniti. Spet se počutiš živega, spet začutiš pravo strast,« je pojasnjeval drugi nosilec, ki se je lani tudi na OP Avstralije vdal, in sicer v četrtfinalu Marinu Čiliću. Rafa je sicer (spet) v lovu na drugi karierni slam, pri čemer v odprti eri še nobenemu igralcu vseh štirih velikih turnirjev ni uspelo osvojiti po dvakrat (Roger Federer in Novak Đoković, večkratna zmagovalca OP Avstralije, Wimbledona in OP ZDA, imata »le« po en Roland Garros).

Marija Šarapova je v uvodnih dveh dvobojih oddala le tri igre, zdaj jo čaka branilka naslova Caroline Wozniacki. FOTO: AFP
Marija Šarapova je v uvodnih dveh dvobojih oddala le tri igre, zdaj jo čaka branilka naslova Caroline Wozniacki. FOTO: AFP

 

Nadal prek Edberga, Šarapova z Davenportovo


Nadal je včeraj vpisal 57. zmago v Melbournu, kjer je ob zmagi 2009 še trikrat igral v finalu, ter na ta način na 3. mestu lestvice odprte ere prehitel Stefana Edberga (prvi je Federer s 96, drugi Đoković z 62, 63. bo lovil danes v dvoboju z Jo-Wilfriedom Tsongajem, kar bo ponovitev finala iz leta 2008, kjer se je za Srba vse začelo, saj je bil to njegov prvi naslov za veliki slam).
Pri ženskah ima največ zmag seveda Serena Williams (82), na 2. mestu (56) pa se je včeraj z Lindsay Davenport izenačila Marija Šarapova. Rusinja je v uvodnih dveh dvobojih oddala skupno le tri igre, vse v 2. kolu, saj je v prvem Harriet Dart odpravila s 6:0, 6:0, a zdaj je pred Rusinjo prava preizkušnja. Že v 3. kolu se namreč obeta prava poslastica, saj se bo Šarapova pomerila z branilko naslova Caroline Wozniacki. »Vsekakor težko 3. kolo. Je tretja nosilka, branilka naslova, rada igra tu, všeč so ji razmere, a nared sem za takšen izziv,« je dejala Šarapova, zmagovalka Melbourna 2008, ob tem pa še trikratna finalistka.

Preberite še:

Komentarji: