Tamara Zidanšek na katastrofalnem igrišču končala turnir v Ljubljani

Najvišje uvrščena slovenska igralka na svetovni računalniški lestvici Tamara Zidanšek je izgubila polfinale turnirja WTA 125 Zavarovalnica Sava.
Fotografija: Tamara Zidanšek se ne bo potegovala za lovoriko na turnirju v slovenski metropoli. FOTO: Nik Moder/Sportida
Odpri galerijo
Tamara Zidanšek se ne bo potegovala za lovoriko na turnirju v slovenski metropoli. FOTO: Nik Moder/Sportida

Najvišje uvrščena slovenska igralka na svetovni računalniški lestvici Tamara Zidanšek je izgubila polfinale turnirja WTA 125 Zavarovalnica Sava z nagradnim skladom 107.360 evrov v Ljubljani. Premagala jo je 177. igralka z lestvice WTA Turkinja Zeynep Sönmez s 6:2 in 6:3. Tamara, ki zaseda 87. mesto na svetu, je prekinila niz osmih zmag, ki jo je prejšnji teden pripeljal do zmage na turnirju enakega ranga v Bariju, ta teden v Ljubljani pa do uvrstitve med štiri najboljše.

Bila je v dobri formi, samozavestna in odločna, da napade drugo zaporedno zmago, žal pa so se ji načrti sesuli kot igrišče na Trgu republike v Ljubljani. Po večdnevnih zapletih zaradi neustrezne podlage na osrednjem igrišču Mima Jaušovec v središču Ljubljane je nadzornica WTA v petek vendarle prižgala zeleno luč za selitev polfinalov na Trg republike. Kot se je izkazalo že po uvodnih izmenjavah, je bila odločitev preuranjena, saj so se na igrišču hitro naredile luknje, tako da so jim morali vzdrževalci popravljati kar med točkami.

Tamara Zidanšek se v teh razmerah ni znašla. Izgubila je po uri in enajstih minutah, od tega je bilo efektivne igre precej manj, saj je bilo po prvem nizu v zraku vprašanje, ali bi se lahko dvoboj nadaljeval v Tivoliju. Turkinja, ki je v sredo že preizkusila igrišče na Trgu republike, na to ni pristala.

»Ni bilo lepo, saj sem čutila, da veliko stvari ni bilo v moj prid. Tekmica je igrišče že poznala, jaz sem bila prvič na njem. Pogoji so bili povsem drugi kot pretekle dni v Tivoliju. Hkrati sem čutila utrujenost od vseh odigranih partijah v zadnjih dveh tednih, a kljub temu moram biti zadovoljna z doseženim v zadnjem obdobju,« je po porazu povedala Zidanšekova, ki bo na novi razpredelnici napredovala med prvih 80 igralk na svetu.

Neprimerno igrišče

Bolj kritičen do organizatorjev in izvedbe turnirja je bil njen novi trener Blaž Kavčič. »Igrišče ni bilo primerno za igro. Verjamem, da so se organizatorji trudili in dali vse od sebe, a žal to ni koristilo Tamari oziroma njeni igri. Odboji žog so bili prenizki, ni mogla razviti svoje hitrosti in udarcev, hkrati pa se je zaradi lukenj v igrišču bala poškodbe. Brez dvoma je Tamara veliko boljša igralka, kot je to pokazal končni rezultat,« je dejal Kavčič.

Slabe volje ni skrival niti direktor Teniške zveze Slovenije Gregor Krušič. »Želeli smo narediti nekaj posebnega, edinstvenega, vendar nam žal to ni uspelo. Zaradi selitve iz ene na drugo lokacijo nam je zmanjkalo časa za utrditev igrišča. Nihče točno ne ve, kaj je pravi razlog, a dejstvo je, da zadeve nismo izpeljali, tako kot bi jo morali. Po turnirju bo čas za analizo, zagotovo pa ni bojazni, da bi Slovenija v prihodnje ostala brez turnirja WTA,« je dejal Krušič.

V drugem polfinalu na začasnem igrišču v središču Ljubljane oziroma sredi Trga republike, čeprav je stanje terena na meji regularnega, sta igrali Romunka Miriam Bulgaru, ki je bila pred tem boljša od Kaje Juvan, in Španka Marina Bassols. Slednja je zmagala s 7:5 in 7:5.

Zmagovalka turnirja bo prejela dobrih 13.000 evrov in 160 točk za lestvico WTA, poraženka pa se bo morala zadovoljiti s 7390 evri in 95 točkami.

Znani sta že zmagovalki turnirja dvojic. To sta Rusinja Amina Anšba in Američanka Quinn Gleason, ki sta bili v finalu boljši od Kolumbijke Yuliane Lizarazo in Britanke Freye Christie s 6:3, 6:4.

Preberite še:

Komentarji: