Olimpijska prvakinja iz Ria prevelik zalogaj za Marušo Štangar

Ljubljanska judoistka najprej ugnala Južnokorejko Jujeong Kang, nato pa morala priznati premoč argentinski šampionki Pauli Pareto.
Fotografija: Maruša Štangar je v uvodnem krogu ugnala Južnokorejko Jujeong Kang, nato pa izgubila z Argentinko Paulo Pareto. FOTO: Jack Guez/AFP
Odpri galerijo
Maruša Štangar je v uvodnem krogu ugnala Južnokorejko Jujeong Kang, nato pa izgubila z Argentinko Paulo Pareto. FOTO: Jack Guez/AFP

Od peterice slovenskih judoistov, ki so se uvrstili na olimpijske igre v Tokiu, je prva na blazine znamenite dvorane Nippon Budokan stopila Maruša Štangar, ki je ognjeni krst na največji športni prireditvi prestala z devetim mestom v najlažji kategoriji do 48 kilogramov.

Potem ko je 23-letna Ljubljančanka v uvodnem krogu ujela v končni prijem Južnokorejko Jujeong Kang in se ji z zmago z iponom na najlepši način oddolžila za predlanski poraz na turnirju za veliko nagrado v Antalyji, je morala v drugem krogu priznati premoč argentinski šampionki Pauli Pareto.

Izkušenejša Južnoameričanka, ki je pred petimi leti v Riu de Janeiru zablestela z naslovom olimpijske prvakinje, je Štangarjevo že po desetih sekundah presenetila z metom za vazari. Judoistka Olimpije je v nadaljevanju poskušala vse, da bi nadomestila zaostanek, vendar pa jo je trenutek nepazljivosti po poldrugi minuti dvoboja stal novega padca na bok in drugega vazarija, s katerim je Paula Pareto prišla do uspeha z iponom.

Z razpletom in devetim mestom Maruša ni bila zadovoljna, saj se je želela prebiti vsaj med najboljšo osmerico. A zdaj je, kar je. Po vrnitvi v domovino se bo diplomirana inženirka živilstva in prehrane odpravila na operacijo poškodovanega kolena, ki ji sicer že nekaj časa povzroča težave, vendar tega ni želela obešati na veliki zvon.

Kosovka Distria Krasniqi ni mogla verjeti, kaj ji je uspelo. FOTO: Franck Fife/AFP
Kosovka Distria Krasniqi ni mogla verjeti, kaj ji je uspelo. FOTO: Franck Fife/AFP


Z naslovom olimpijske prvakinje se je ovenčala Kosovka Distria Krasniqi, ki je v velikem finalu premagala Japonko Funo Tonaki. Na najnižjo stopnico zmagovalnega odra sta se povzpeli Ukrajinka Darja Bilodid in Mongolka Urantsetseg Munkhbat. Med moškimi je uvodni tekmovalni dan v kategoriji do 66 kilogramov po zaslugi Naohise Takata zmaga ostala doma. Drugi je bil Tajvanec Yung Wei Yang, tretje mesto pa sta si delila Francoz Luka Mkheidze in Kazahstanec Jeldos Smetov.


Jutri na tatamiju Gomboc


Slovenske barve bo jutri na olimpijskem turnirju v judu branil Adrian Gomboc (do 66 kg), ki bo skušal v uvodnem krogu upravičiti vlogo proti Zambijcu Stevenu Munganduju. V primeru (pričakovane) zmage pa 26-letnega Prekmurca, ki od jeseni 2017 brani barve Bežigrada, čaka bistveno težje nadaljevanje.

Preberite še:

Komentarji: