Anamarija Lampič: Na vrhu vzponov sem se ustavljala in čistila sneg s smuči (VIDEO)

»Nismo bili edini s težavami, tudi ostale ekipe so jih imele, nekatere celo še večje kot mi,« je poudaril trener Nejc Brodar.
Fotografija: Anamarija Lampič: Danes je bil čisti kaos. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Anamarija Lampič: Danes je bil čisti kaos. FOTO: Matej Družnik/Delo

Oberstdorf – »Danes je bil čisti kaos. Zjutraj so naredili progo, imeli smo čisti led, nato je začelo snežiti in so se razmere povsem obrnile. Vse je šlo zelo na tesno s pripravo smuči. Ko smo štartali, je maža delala preveč, na smuči se je nabralo toliko snega, da sem se na vrhu vsakega vzpona morala ustaviti in ga čistiti. To je bila res napeta tekma. Imela sem veliko težav v prvih dveh krogih, ko je snežilo, v tretjem mi je steklo, v četrtem pa je ponovno začelo snežiti, maža je bila spet prehuda. Sredi zadnjega vzpona sem bila še v trideseterici, na vrhu pa sem znova čistila smuči in točke so se poslovile,« je slovenska smučarska tekačica Anamarija Lampič zmajevala z glavo po četrtem dejanju tradicionalne novoletne turneje, Toura de Ski, na katerem je na 10-kilometrski klasiki s skupinskim štartom v Oberstdorfu zasedla 32. mesto, za točkami pa zaostala 3,4 sekunde.


Zaostala manj od pričakovanj


Druga slovenska predstavnica, Alenka Čebašek, je bila še slabih 20 sekund počasnejša na 37. mestu: »Razmere so bile zelo zahtevne. Snežilo je, spreminjalo se je iz ure v uro, servis je imel zelo težko delo. To se je na tekmi pokazalo domala na vsakem vzponu, ko je bilo treba čistiti smuči, a tako pač je. Na koncu niti nisem toliko izgubila, kot sem pričakovala. Preizkušnjo bo treba hitro pozabiti in se ozreti naprej, na jutri.« Čebaškova je v skupni razvrstitvi turneje padla na 21. mesto, Lampičeva je štiri mesta višje, obe bosta nastopili še na jutrišnjem 10-kilometrskem zasledovanju, nato pa bo strokovni štab presodil, ali bosta tudi na zadnjo postajo turneje, v italijansko dolino Fiemme, odpotovali obe tekmovalki ali ne.


Niso našli prave maže


»Nismo bili edini s težavami, tudi ostale ekipe so jih imele, nekatere celo še večje kot mi. A ne želim iskati izgovorov. Dejstvo je, da nismo našli prave maže. Zmagovalka je imela smuči za hudo sneženje, pri katerih se maža ne uporablja, mi smo šli na varnejšo stran. Bilo je preveč in na koncu s tem ne smemo biti zadovoljni. A sta dekleti – če ne po zaostanku, pa vsaj po mestih – vpisali povsem spodobna dosežka in verjetno nista zelo potrti. Dan je za nami, morata se regenerirati. Jutri je nova priložnost, ko bo treba dokazati, da je bil tokrat res zgolj slab dan,« pa je vtise strnil še glavni trener Nejc Brodar. Jutrišnjo zasledovalno tekmo bodo ob 13.05 na 15-kilometrski progi odprli moški, ob 15.15 bodo šle na 10-kilometrsko progo še ženske.

Preberite še:

Komentarji: