Anamarija Lampič zaradi kazni jezna na FIS

Najboljšo slovensko smučarsko tekačico po pritožbi švicarskega tabora kaznovali, tako da so jo premaknili na zadnje mesto v finalu.
Fotografija: Anamarija Lampič je bila šesta v kvalifikacijah in po kazni tudi na koncu šprinta v Val Müstairju. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
Anamarija Lampič je bila šesta v kvalifikacijah in po kazni tudi na koncu šprinta v Val Müstairju. FOTO: Roman Šipić

Na uvodnem šprintu novoletne turneje v smučarskih tekih je zanesljivo zmagala Švedinja Linn Svahn, ki je vodila pravzaprav od štarta do cilja. Slovenska zvezdnica Anamarija Lampič je v cilj tekme v prostem slogu v Val Müstairju pritekla kot druga, vendar pa so jo naknadno kaznovali in premaknili na končno šesto mesto, ker je v finalu ovirala domačo tekačico Nadine Fähndrich.

Tudi v kvalifikacijah je bila Lampičeva šesta. Najhitrejša je bila Švedinja Maja Dahlqvist, Lampičeva pa je za njo zaostala za 4,74 sekunde. Naša druga tekačica Eva Urevc je z zaostankom 11,53 sekunde kvalifikacije končala na 22. mestu.


Lampičeva druga v četrtfinalu in polfinalu


V svoji četrtfinalni skupini je nato Lampičeva osvojila drugo mesto za Fähndrichovo in se uvrstila v polfinale. Za najboljšo slovensko tekačico so zaostale Rusinja Julija Stupak, Finka Jasmi Joensuu, Švicarka Alina Meier in Italijanka Elisa Brocard.

Anamarija je odlično tekla tudi v prvi polfinalni tekmi, v kateri je bila prav tako druga za Fähndrichovo. Naša tekmovalka je v ciljnem šprintu za pičlo stotinko prehitela Dahlqvistovo, četrta je bila Rusinja Natalija Neprjajeva, peti in šesti pa Švedinji Jonna Sundling in Moa Lundgren.


V velikem finalu zaplet z Nadine Fähndrich


Izvrsten tek je nato Lampičeva prikazala še v velikem finalu, v katerem je morala za 0,54 sekunde premoč priznati zgolj Švedinji Linn Svahn. Tretjega mesta pa se je sprva veselila Američanka Jessie Diggins (+ 3,41). Smolo je imela Fähndrichova, ki je med spustom po dotiku s smučmi slovenske prvakinje padla. Na koncu je pristala na šestem mestu.

Toda Švicarji so nato vložili pritožbo, po kateri so pristojni odločili, da je Anamarija ovirala Nadine na nepravilen način. Zaradi tega so našo reprezentantko kazensko premaknili na šesto mesto. Na drugo je napredovala Digginsova, na tretje pa Švedinja Frida Karlsson (+ 5,83). Četrta je bila Američanka Rosie Brennan (+ 8,00), peta pa na koncu Fähndrichova.

Lampičeva je bila vidno razočarana z odločitvijo pristojnih pri Mednarodni smučarski zvezi (FIS). »Danes sem se res počutila dobro, tudi tekla sem suvereno. Taktika je bila vrhunska od kvalifikacij naprej do finala. Vem, da sem si to drugo mesto čisto zaslužila! Po tekmi pa so prišli do mene z informacijo, da sem na šestem mestu, češ da sem ovirala Švicarko, ampak jaz zase lahko rečem, da sem jo prehitela še pred ovinkom, bila sem pred njo. Ne morem potem gledati, kaj se dogaja za menoj. Ni bilo nobenega dotika, odgovorni pri FIS so me zelo razočarali. Mislim, da me je mednarodna zveza danes kar dobro razjezila, to jezo pa bom skušala pokazati jutri na tekmi,« se je jezila 25-letnica iz Valburge pri Smledniku.


Zavrnili slovensko pritožbo


Vodstvo naše reprezentance je po odločitvi tekmovalne žirije v skladu s pravili FIS vložilo pritožbo. Pritožba je bila zavrnjena. Tako je obveljala odločitev, da se Anamarija Lampič uvrsti na 6. mesto. Pri odločitvi je bil uporabljen 343.10.2 člen pravil FIS, ki govori o prehitevanju med tekmo. V skladu s pravili ima Smučarska zveza Slovenije dodatnih 48 ur za pritožbo na odločitev tekmovalne žirije, kar bodo takoj, ko bodo prejeli pisno odločitev FIS, tudi storili.

»Argumenti za pritožbo so naslednji: Anamarija Lampič je že prehitela švicarsko tekmovalko, ko je prišlo do nenamernega stika. Tekmovalec lahko med prehitevanjem v spustu (velika hitrost, zmanjšana možnost zavestne kontrole gibanja, ni možno primerjati s tekom na ravnini) zagotavlja svoj način smučanja v skladu s pravilom 343.10.2, dokler s telesom varno ne prehiti sotekmovalca, pri tem je pomembno, da je potem zaradi velike hitrosti tekmovalec osredotočen na svoj spust. Tako lahko ravna le na osnovi lastnih občutkov, kar pomeni, da po prehitevanju ne more zavestno kontrolirati položaja sotekmovalca za seboj in postavitve zadnjega dela lastnih smuči med zavojem. V takšnem primeru tekmovalec zavestno ne more več smučati v skladu z omenjenim pravilom, tako tekmovalcu za seboj ne more zagotavljati popolnoma varne vožnje v zavoju in sam nadaljuje spust v skladu z izbiro linije in proge. V času prehitevanja  je Anamarija ravnala v skladu s pravilom. Smatramo, da v tem primeru uporaba omenjenega člena ni pravilna,« so sporočili iz našega tabora.


Eva Urevc obtičala v četrtfinalu


V četrtfinalu pa je obtičala Urevčeva, ki je v svoji skupini zasedla peto mesto za Digginsovo, Karlssonovo, Italijanko Greto Laurent in Švedinjo Moo Olsson. Na koncu je 25-letna članica SD Gorje zasedla 22. mesto.




Med moškimi nova zmaga Pellegrina


Med moškimi je bil Italijan Federico Pellegrino najboljši tako v kvalifikacijah kot tudi na koncu. V velikem finalu je za 0,57 sekunde prehitel Rusa Aleksandra Boljšunova, tretji je bil Francoz Richard Jouve (+ 2,53).

Slovenca sta izpadla že v kvalifikacijah. Vili Črv je zasedel 43. mesto (+ 11,68), Janez Lampič (+ 16,75) pa je med 84 tekači  končal na 65. mestu.

Preberite še:

Komentarji: