Bolečine tako močne, da si ne more obuti smučarskega čevlja

Na tekme spet brez Mete Hrovat. Moški na brutalnem Stelviu.
Fotografija: Na Semmeringu bodo tekmovale (z leve) Neja Dvornik, Ana Drev, Mete Hrovat ne bo zaradi bolečin v gležnju, in Ana Bucik. Pridružili se jim bosta še Maruša Ferk in Andreja Slokar. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Na Semmeringu bodo tekmovale (z leve) Neja Dvornik, Ana Drev, Mete Hrovat ne bo zaradi bolečin v gležnju, in Ana Bucik. Pridružili se jim bosta še Maruša Ferk in Andreja Slokar. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Potem ko sta prvi imeni slovenskega alpskega smučanja Ilka Štuhec in Žan Kranjec že potegnili črto pod tekmami za svetovni pokal v tem letu, se je preostali del karavane po prazničnem predahu vrnil na bele strmine. Danes in jutri se bodo smučarke merile v tehničnih disciplinah na Semmeringu, smučarji v hitrih v Bormiu. Spet bo manjkala Meta Hrovat.
 

Koleno Drevove v redu, s treningom v zaostanku


Glavnemu trenerju ženske reprezentance Denisu Šteharniku v tej sezoni ne manjka izzivov. Vse tekmovalke v ekipi se soočajo s težavami. Ker niso uresničile pričakovanj, so bili zadnji tedni posebej naporni. Ana Drev in Ana Bucik sta tik pred božičnim premorom v Courchevelu sicer za las popravili vtis, v tretjem poskusu sta v svojih paradnih disciplinah osvojili premierne točke v sezoni, Štajerka veleslalomske, Primorka slalomske, a obe z visokimi zaostanki – prva je za zmagovalko zaostala skoraj tri sekunde, druga štiri.

Drevova se je v zimo podala s starimi težavami, bolečinami v kolenu, zdaj je sicer v redu, pravi Šteharnik, vendar se pozna, da ji močno primanjkuje treninga na najvišji ravni. Ker koleno ne bo zdržalo celotne sezone na visoki ravni, si v ekipi želijo, da bi vrhunec forme dosegla februarja na domači tekmi v Mariboru in ga prenesla na svetovno prvenstvo v Åre.



Povsem načeto je bilo samozaupanje Bucikove po velikih napakah, ki so prinašale točkovne ničle v nizu. Zato je v Franciji smučala previdno, saj si je želela rezultat, s katerim bi dobila potrditev. "Izgubila bi tudi položaj, ki ga drži na štartni lestvici WCSL. V tej sezoni ni pokazala tistega, kar smo načrtovali in zdaj težko sledi. Na treningih je bolje. Smučati je treba drugače, kot je bila vajena, kar je težko, saj je vrsto let nastopala po določenem kopitu," je opisoval Šteharnik.


Robnikova bo merila na mariborsko tekmo


Nazadnje se je v primežu težav znašla še Hrovatova, ki so ji pred tekmami v Franciji odstranili tekočino v predelu gležnja. Rana se celi, a bolečine so jo oddaljile od tekem. "Morala bi se nam pridružiti na treningu, a so bile tako močne, da si ni mogla obuti smučarskega čevlja," je razkril stanje 20-letnice, ki bo po tekmah v Courchevelu izpustila tudi tiste na Semmeringu.



Svetla točka je prebujanje smučarskih občutkov pri Tini Robnik, potem ko se ji je zavlekla rehabilitacija po operaciji kolena. Ekipi se je priključila na zadnjem treningu v Obdachu. Še vedno je poudarek na prostem smučanju. Vračanje terja svoj čas, cilj pa je nastop na domači tekmi v Mariboru (da bi obdržala status poškodovanke, lahko nastopi na štirih preizkušnjah). Dotlej se bo posvečala treningom in držala pesti za tekmice. Danes bodo v veleslalomu (ob 10.30 in 13.30) štartale Drevova, Bucikova in Neja Dvornik, jutri v slalomu poleg Bucikove in Dvornikove še Maruša Ferk in Andreja Slokar.
 

Nyman v Klinetovem dresu


Poseben zalogaj čaka tekmovalce v hitrih disciplinah. Prva postaja po prazničnem predahu je brutalni Stelvio, na katerem je v sezoni 2009/10 v smuku zmagal Andrej Jerman. "Vedno je težko priti na to tekmo po napornem decembru in kratkem premoru, prvi treningi prav pri vseh izgledajo porazno. Bilo je veliko odstopov in pasivnega smučanja, od prvega do zadnjega so bili vsi izgubljeni. Vendar pa se bodo tisti, ki so iz pravega testa, prilagodili in na tekmah pokazali, koliko so vredni," je o Bormiu razmišljal trener Peter Pen.

Stelvio je te dni brutalen, takšnega trener slovenskih smukačev Peter Pen ne pomni. Tudi zato so bili vsi tekmovalci na prvem treningu, ki ga je dobil domačin Christof Innerhofer, izgubljeni. Na drugem je bil najhitrejši Avstrijec Vincent Kriechmayr (na fotografiji). FOTO: Alessandro Trovati/AP
Stelvio je te dni brutalen, takšnega trener slovenskih smukačev Peter Pen ne pomni. Tudi zato so bili vsi tekmovalci na prvem treningu, ki ga je dobil domačin Christof Innerhofer, izgubljeni. Na drugem je bil najhitrejši Avstrijec Vincent Kriechmayr (na fotografiji). FOTO: Alessandro Trovati/AP


Fante čakata dve izjemno težki preizkušnji. "Pred tremi dnevi je še deževalo, potem pa se je zjasnilo, podlaga je zmrznila. Proga je ena od najbolj zahtevnih tukaj, kar jih pomnim. Čaka nas boj za preživetje, odločali bodo znanje, pogum in tehnika, drugače bo kot na večini tekem, na katerih imamo 'avtocesto' in odloča material," je komentiral. Na štart današnjega smuka (11.30) in jutrišnjega superveleslaloma (11.45) pošilja Klemna Kosija, Martina Čatra, Boštjana Klineta in Miho Hrobata.

Najbolje se je na obeh uradnih smukaških treningih odrezal Kosi, obakrat je bil med 20, včeraj je dosegel 18. čas, najhitrejši je bil Avstrijec Vincent Kriechmayr. Zanimivo, Američan Steven Nyman je nastopil v slovenskem dresu, svojega je pozabil, pa mu je na pomoč priskočil Kline.

Klemen Kosi je bil na obeh smukaških treningih v Bormiu najhitrejši slovenski tekmovalec. Vknjižil je 17. in 18. čas. FOTO: Usa Today Sports
Klemen Kosi je bil na obeh smukaških treningih v Bormiu najhitrejši slovenski tekmovalec. Vknjižil je 17. in 18. čas. FOTO: Usa Today Sports


 

Preberite še:

Komentarji: