Če bo šlo tako naprej, bodo kmalu v reprezentanci le še člani SSK Ljubno BTC

Iz kluba ob Savinji prihaja izjemen rod smučarskih skakalcev, ki jih kot trener vodi še ne 30-letni Miha Sušnik.
Fotografija: Mladi ljubenski skakalni trener Miha Sušnik (na sredini) s svojimi varovanci (na fotografiji Timi Zajc in Lovro Vodušek po vrnitvi z olimpijskega festivala evropske mladine pred dvema letoma v Erzurumu) pridno zbira kolajne. FOTO: Štefi Sem
Odpri galerijo
Mladi ljubenski skakalni trener Miha Sušnik (na sredini) s svojimi varovanci (na fotografiji Timi Zajc in Lovro Vodušek po vrnitvi z olimpijskega festivala evropske mladine pred dvema letoma v Erzurumu) pridno zbira kolajne. FOTO: Štefi Sem

Ljubljana – Smučarsko-skakalni klub Ljubno BTC na domači prireditvi za svetovni pokal (še) nima svoje predstavnice, zato pa se lahko v društvu pohvalijo z izjemno nadarjenim rodom mladincev. Med njimi kajpak še posebej izstopa Timi Zajc, ki je minuli petek zablestel z zmago na tekmi za svetovni pokal v smučarskih poletih v Oberstdorfu.

Ko smo 18-letnika iz Hramš v občini Žalec po vrnitvi iz Nemčije pobarali, kaj je skrivnost uspeha ljubenskega kluba, v katerem so se pred poldrugim mesecem v Planici ob njegovi posamični lovoriki veselili tudi zgodovinskega prvega moštvenega naslova državnih prvakov, nam je Timi z nasmeškom odvrnil: »Skrivnosti se ne izdaja, zato vam je ne smem razkriti.« Po krajšem premisleku je le pristavil, da imajo z Miho Sušnikom zelo dobrega trenerja, ki zna delati s fanti.
 

Skrivnosti uspeha se ne izdaja


»Ko sem se pridružil klubu, so znali že vsi zelo dobro skakati. Odtlej vsi skupaj le še rastemo in moram priznati, da smo presenečeni, kako dobro nam gre. Ob tem lahko rečem le: 'Hvala bogu, da je tako,'« je Zajc odvrnil na opazko, da bodo že kmalu – če se bodo še naprej tako dobro razvijali – v slovenski reprezentanci le še člani SSK Ljubno BTC.

Na nedavnem mladinskem svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju, ki ga je konec januarja gostil Lahti, so bili namreč med peterico naših skakalcev kar štirje iz kluba ob Savinji. Na posamični tekmi se je s petim mestom najvišje zavihtel Žak Mogel, ki je novembra lani prestal ognjeni krst v svetovnem pokalu, v katerem je doslej osvojil že 18 točk.
 

Na mladinskem DP kar šest med prvo sedmerico


Za nameček je 17-letnik iz Letuša prispeval pomemben delež k bronasti kolajni slovenske ekipe, v kateri sta bila ob 19-letnem Velenjčanu Aljažu Ostercu še Žakova klubska kolega, 17-letna Jan Bombek in Jernej Presečnik. Med posamezniki se je predstavil tudi 18-letni Medard Brezovnik, torej še četrti član iz centra pod Rajhovko.

Da je (bilo) v slovenski reprezentanci (do 20 let) toliko skakalcev iz tega kluba, niti ne preseneča. Na oktobrskem mladinskem državnem prvenstvu sta, denimo, Zajc in Mogel slavila dvojno zmago, med prvo sedmerico pa so se tedaj uvrstili še štirje upi iz SSK Ljubno BTC. Njihov klubski trener je – kot že omenjeno – Miha Sušnik, ki je v društvu zaposlen že debelih osem let.

Nad večino fantov torej bedi že od njihovih začetkov, trenerskih prijemov pa se je (pri)učil od ljubljanskega strokovnjaka Marjana Prelovška, nekoč zelo uspešnega trenerja Ilirije.
 

Treba je le delati, delati, delati


»Od 'Majča' sem odnesel res veliko,« je Prelovšku hvaležen 29-letni Ljubenčan, ki sam kot skakalec – kakor se pošali – ni bil šampion. »Uspešnejši sem kot trener,« je pristavil in na vprašanje, kaj je skrivnost njegovega uspeha, odvrnil: »Ne morem trditi, da imam toliko boljše treninge od drugih, lahko pa rečem, da se pri nas res čuti pozitivna energija. S fanti se odlično razumemo. Četudi medtem vadijo pod vodstvom reprezentančnih trenerjev, smo še vedno vseskozi v stiku, slišimo se vsak dan. Občasno se skupaj odpravimo tudi na bazen ali kegljišče. Med nami sicer vlada prijateljski odnos, toda na treningu se točno ve, kdo je trener in kdo skakalec.«
Timi Zajc je minuli petek v Oberstdorfu poletel do krstne zmage v svetovnem pokalu. FOTO: AFP
Timi Zajc je minuli petek v Oberstdorfu poletel do krstne zmage v svetovnem pokalu. FOTO: AFP


O tem, kje so njihove meje, ni želel govoriti. »Čeprav sem vedel, da zna Timi zelo dobro leteti, navsezadnje smo veliko delali na njegovi postavitvi smuči, da bi imel v zraku čim večji upor, nisem pričakoval, da bo že ob ognjenem krstu zmagal. Nikoli pa nisem dvomil o tem, da bo uspel,« je poudaril Sušnik in pribil, da se je tudi tako prepričal, da je vse mogoče, le delati, delati in delati je treba.
 

V prednosti tudi zaradi močnega pokrovitelja


V klubu imajo odlične razmere za trening. »Imamo veliko prednost, ker imamo tako močnega pokrovitelja (BTC), tako da dobimo pravzaprav vse, kar potrebujemo. V veliko pomoč nam je tudi nekdanji skakalec iz našega kluba Primož Pikl, ki zdaj kot serviser deluje pri proizvajalcu smuči Fluege.de. Tudi od njega dobim vse, kar si zaželim,« je pojasnil Miha, ki tako daleč, da bi na nordijskem SP leta 2023 v Planici celotno reprezentanco tvorili skakalci iz SSK Ljubno BTC, ni želel pogledovati, ker se v športu hitro kaj obrne.

Nadeja se, da v udarnem moštvu ne bodo imeli le enega ali dveh fantov. V klubu pa s trenerskim kolegom Tomažem Murkom in drugimi zavzeto delajo tudi na tem, da bi imeli nekega dne na domačem spektaklu za svetovni pokal tudi svojo skakalko.

Komentarji: