Domen Prevc v finalu v zahtevnih razmerah pokvaril odlično izhodišče

Slovenski smučarski skakalec je po polovici tekme v Nižnjem Tagilu držal tretje mesto, do točk tudi Timi Zajc.
Fotografija: Domen Prevc je v finalu zdrsnil precej navzdol. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Domen Prevc je v finalu zdrsnil precej navzdol. FOTO: Matej Družnik/Delo

Nižnij Tagil – Potem ko je na prejšnji postaji poolimpijske sezone svetovnega pokala v finski Ruki dvakrat obtičal tik pod stopničkami, na nehvaležnem četrtem mestu, je imel slovenski smučarski skakalec Domen Prevc danes, na drugi posamični preizkušnji v ruskem Nižnjem Tagilu v dveh dneh, odlično priložnost, da bi storil še korak naprej in se zavihtel v najboljšo trojico. Po polovici tekme je imel namreč tretje izhodišče, potem ko je v prvi seriji zmogel celo največjo daljavo dneva, 134 metrov, vendar pa mu je vetrovna izravnava odbila več kot deset točk.


Zajc zadržal izhodišče


V drugo sreče z vetrom (v hrbet) ni imel, v zahtevnih razmerah se ni znašel in je doskočil že pri 116.5 metra, s čimer je močno pokvaril izhodišče in zdrsnil precej navzdol, na rob petnajsterice, s 14. mestom je ponovil včerajšnji dosežek – s to razliko, da je bil danes najvišje uvrščeni Slovenec. Včeraj je bil to Timi Zajc, ki se je tudi v drugo dokopal do točk, končal je na 24. mestu in s tem obdržal izhodišče po prvem skoku. Prekratka sta bila starosta Jernej Damjan na 34. mestu in Bor Pavlovčič, ki se mu je nastop povsem ponesrečil in ni prehitel niti enega tekmeca.


Kobajaši še tretjič


Tudi na peti posamični tekmi sezone je na stopničkah pristal 22-letni Japonec Rjoju Kobajaši, ki se je za nameček razveselil že tretje zmage, po dveh v Kuusamu. Danes je vodil že po prvi seriji, v drugo pa razkorak do prvega izzivalca, včeraj najprepričljivejšega Norvežana Johanna Andreja Forfanga, s treh točk oplemenitil na skoraj 14 točk. Na stopničkah jima je družbo delal še Poljak Piotr Zyla, po prvi seriji šele enajsti, ki je tako poskrbel, da so udarno trojico sestavljali isti trije fantje kot včeraj, le v nekoliko premešanem vrstnem redu.

Timi Zajc pridno nabira točke. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Timi Zajc pridno nabira točke. FOTO: Tomi Lombar/Delo


Prevc zadovoljen z napredkom


»Forma se stopnjuje, gre navzgor, zadovoljen sem z napredkom, ki sem ga storil v zadnjih dveh tednih. Potrebno pa bo še nadaljevati v isti smeri. Morda je ta udarec po 'buči' v slabih razmerah in slabem skoku dal vedeti, da moramo še veliko narediti, veliko delati, da bomo res pripravljeni za obe seriji in nato lahko posegali tudi po stopničkah,« je doseženo komentiral Prevc. Njegov brat Peter se na prihodnji postaji, v nemškem Titisee-Neustadtu, zagotovo še ne vrača v tekmovalni pogon, pač pa v Engelbergu.


Nizek zalet


To je potrdil tudi glavni trener Gorazd Bertoncelj, rusko postajo pa ocenil takole: »Današnja tekma je bila zahtevna, zalet zelo nizek. Vetrovne razmere so se spreminjale. Domen je bil odličen po prvi seriji, zmogel je zelo dober skok v ugodnih vetrovnih razmerah. Timijev prvi nastop je bil v težkih razmerah popolnoma normalen, tudi drugega je opravil povprečno, solidno. Domen je imel nato v finalu zelo zahtevne razmere, za nameček storil še napako v letu, kar ga je tudi stalo metrov. V kratkem bomo razmislili, kako in s kakšno ekipo naprej.«


IZIDI PRVE SERIJE


1. Rjoju Kobajaši (Jap) 135,1 točke (132.5 metra)
2. Johann Andre Forfang (Nor) 132,1 (132.5)
3. Domen Prevc (Slo) 130,0 (134)
4. Stefan Kraft (Avs) 128,5 (131)
5. Kamil Stoch (Pol) 128,4 (129.5)
6. Antti Aalto (Fin) 126,6 (129)
7. Killian Peier (Švi) 125,7 (129.5)
8. Stephan Leyhe (Nem) 124,1 (127)
9. Kevin Bickner (ZDA) 123,0 (129)
10. Piotr Zyla (Pol) 122,8 (126)
24. Timi Zajc (Slo) 113,7 (123)
__________________
34. Jernej Damjan (Slo) 108,7 (121)
50. Bor Pavlovčič (Slo) 81,4 (107.5)

Preberite še:

Komentarji: