Grd padec Goggie v Zauchenseeju, zmaga Lari Gut-Behrami

Italijanka Sofia Goggia je grdo padla na četrtem smuku sezone svetovnega pokala alpskih smučark v Zauchenseeju v Avstriji. Zmaga je tako odšla v Švico.
Fotografija: Lara Gut-Behrami med zmagovito vožnjo. Po številu zmag, ta je bila 34., se je še približala legendarnima rojakinjama Vreni Schneider (55) in Pirmin Zurbriggen (40). To je bila švicarska 95. ženska smukaška zmaga v svetovnem pokalu. Le Avstrijke so jih zbrale več, in sicer 122. FOTO: Johann Groder/AFP
Odpri galerijo
Lara Gut-Behrami med zmagovito vožnjo. Po številu zmag, ta je bila 34., se je še približala legendarnima rojakinjama Vreni Schneider (55) in Pirmin Zurbriggen (40). To je bila švicarska 95. ženska smukaška zmaga v svetovnem pokalu. Le Avstrijke so jih zbrale več, in sicer 122. FOTO: Johann Groder/AFP

Lara Gut-Behrami je zmagovalka prvega smuka v koledarskem letu 2022 v Zauchenseeju v Avstriji. Švicarka (1:45,78) je za dvanajsto zmago na smukih v svetovnem pokalu alpskih smučark za desetinko sekunde ugnala Nemko Kiro Weidle, tretja je Avstrijka Ramona Siebenhofer. Ilka Štuhec je smukaško preizkušnjo po prebolelem covidu-19 končala na 15. mestu.

Tridesetletna Gut-Behramijeva je vpisala svojo 34. zmago v svetovnem pokalu. Od Švicark jih imata več let slovita Vreni Schneider (55) in Pirmin Zurbriggen (40). Švici je priborila 95. žensko smukaško zmago v svetovnem pokalu. Le Avstrijke so jih zbrale več, 122.

Z 12 zmagami v kraljevski disciplini se je izenačila s švicarskima asoma Beatom Feuzom in Didierjem Cuchom, pet zmag jo loči od švicarskega ženskega rekorda po številu smukaških zmag, tega pri številki 17 drži Michela Figini. Od še aktivnih smučarjev jih je več osvojil le Italijan Dominik Paris (16).

Goggia sama prišla v cilj

Za šok na četrtem smuku sezone je poskrbela Sofia Goggia. Italijanka je kot peta na štartu grdo padla na enem od zavojev po drugem merjenju vmesnega časa. Na obeh časih pred tem je bila hitrejša od takrat vodilne Weidlejeve, a se ji je pripetila napaka. Devetindvajsetletni tekmovalki iz Bergama je vzelo smučko, zaradi česar je pri veliki hitrosti izgubila nadzor nad njo, posledično pa je priletela v zaščitne mreže in ji je odprlo varnostno blazino. Kot kaže, smukačica ni utrpela hujših posledic. Po padcu se je sama dvignila in pripeljala po strmini navzdol.

Nastop Sofie Goggie v Zauchenseeju se ni razpletel po željah italijanske zvezdnice. FOTO: Joe Klamar/AFP
Nastop Sofie Goggie v Zauchenseeju se ni razpletel po željah italijanske zvezdnice. FOTO: Joe Klamar/AFP

Goggia je bila glavna kandidatka za zmago na tem smuku, ki se je prvič po letu 2014 začel povsem z vrha gore Gamskogel, z zanesljivo najbolj atraktivno uvodno strmino, ko tekmovalke že takoj, ko se poženejo iz štartne hišice čaka zelo strm spust »po toboganu« naravnost navzdol. Italijanka si z odstopom ni ogrozila vodstva v posebnem seštevku discipline. Pred Zauchenseejem je osvojila tri smuke zapovrstjo za 300 točk. Američanka Breezy Johnson (240), ki je druga, je sobotni smuk izpustila.

Štuhčeva uživala v smučanju, sledi stopnjevanje forme

Na štartu sta bili dve Slovenki, Štuhčeva in Maruša Ferk Saioni, ki sta obe po zadnjem decembrskem smuku v Val d'Iseru preboleli covid-19. Štuhčeva je nastopila s številko 18 ter ob prihodu v cilj vpisala 12. najboljši čas (+1,64). Do konca so jo prehitele tri tekmovalke. Mariborčanka je s 15. mestom vpisala drugi najboljši dosežek v sezoni, potem ko je bila peta na smuku v Val d'Iseru.

»Današnja vožnja je bila generalno gledano OK. Tisti najpomembnejši deli pa niso bili čisto OK in sem tam izgubila ogromno časa. Sam občutek sicer ni bil tako slab. Proga je res v super stanju in je bilo res užitek smučati. Glede na dogajanje iz preteklih tednov zaradi covida in treningi, ki so bili zaradi tega odpovedani, je to OK. Je nek začetek oziroma uvod v hitre discipline tri tedne pred olimpijskimi igrami. Sem nazaj, če se lahko malce pošalim, in imam v načrtu še stopnjevati stvari do OI,« je iz Zauchenseeja sporočila Štuhčeva.

Ferkova (+2,73) je ostala brez novih smukaških točk. Že ob prihodu v cilj je najboljšo trideseterico zgrešila za 15 stotink sekunde, ekmo pa končala na 32. mestu. V Zauchenseeju bo v nedeljo na sporedu še ženski superveleslalom.

Komentarji: