Ilka je znala postrgati vse rezerve

Filip Gartner o zmagi Štuhčeve in razlogih zanjo.
Fotografija: Filip Gartner je izpostavil Ilkino linijo smučanja, smukaško držo in material. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Filip Gartner je izpostavil Ilkino linijo smučanja, smukaško držo in material. FOTO: Tadej Regent/Delo

Vesel sem, da sta Ilka Štuhec in njena ekipa postrgali vse rezerve in jih realizirali. To ni tako enostavno. Predlani je Ilka to znala, toda vmes je bilo leto molka. V tem času je konkurenca trenirala in šla korak naprej, predvsem Avstrijke, Švicarke in Italijanke so pokazale napredek. Realizacija ni enostavna, saj zahteva trening, česar pa Ilka ni imela. Vesel sem, da ji je uspelo, morda ji dan pozneje ne bi. Tudi vsaka drobtinica, ki je dobra, ti pride prav, in Ilki je drugi čas kombinacijskega smuka prišel prav.Okrcal bi medije, ki ste Ilki naložili težek nahrbtnik. Tega ni lahko prenašati in se zbrati za optimalen nastop. Kaj je bila torej tokrat njena prednost? Tri ključne stvari bi izpostavil: imela je neizprosno linijo smučanja, najnižjo smukaško držo in se najmanj odpirala, ob vsem tem pa je imela še optimalen material. Ko sem zadnje dni poslušal razne komentatorje in strokovnjake, jih je bilo veliko negativnih. Če bi Ilka to vedela, morda ne bi bila tako pozitivna, kot je bila.

Filip Gartner je prepričan, da je Štuhčevi prav prišel tudi 2. čas v kombinacijskem smuku. FOTO: Christian Hartmann/Reuters
Filip Gartner je prepričan, da je Štuhčevi prav prišel tudi 2. čas v kombinacijskem smuku. FOTO: Christian Hartmann/Reuters


Kar se prestavitve štartnega mesta in skrajšanja proge tiče, naj poudarim, da kot dolgoletni trener v svetovnem pokalu in tehnični delegat dobro poznam delo žirije. Če se le da, poskusiš spraviti tekmo pod streho tako, da je kolikor toliko enakovredna za vse. Če je zjutraj snežilo in če sta bila pozneje v zgornjem delu megla in veter, je logično, da so se odločili za rezervni štart, toda ne tudi za spremembo ure. Če je le mogoče, termin zadržiš, saj ljudje sedijo pred televizorji in čakajo kost za glodanje.

Še o Maruši Ferk: za smukaški nastop se je odločila, ker je bila pač na prizorišču, ker je nekaj veselja dobila na kombinacijskem smuku. Vidi se, da rada smuča in da proga ni bila nevarna. O drugih tekmovalkah v hitrih disciplinah pa vprašajte smučarsko zvezo.

Maruša Ferk je v smuku nastopila, ker je bila pač na prizorišču. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
Maruša Ferk je v smuku nastopila, ker je bila pač na prizorišču. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP

Preberite še:

Komentarji: