Jakov Fak kljub zgrešenemu strelu tik pod stopničkami

Na 20-kilometrski posamični preizkušnji svetovnega pokala na Pokljuki Martin Fourcade do 75. zmage v karieri.
Fotografija: Jakov Fak se je že na začetku sezone približal stopničkam. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Jakov Fak se je že na začetku sezone približal stopničkam. FOTO: Matej Družnik/Delo

Rudno polje – Serijski zmagovalec biatlonskega svetovnega pokala Martin Fourcade je tudi poolimpijsko sezono odprl z zmago na prvi posamični preizkušnji na 20-kilometrski razdalji na Pokljuki. Prirediteljem je narava, ki je včeraj z gosto meglo preprečila izvedbo načrtovanegga programa, danes bolj prizanesla, razmere so bile dokaj enakovredne za vse nastopajoče, francoski zmagovalec pa si je konkurenco pokoril predvsem na račun brezhibnega streljanja – vseh dvajset poskusov je namreč našlo tarčo. Tako je vpisal že 75. zmago v karieri in tretjo na Rudnem polju, obenem pa potrdil, da bo ponovno glavni kandidat za vrh ... Navsezadnje v smučini še zdaleč ni bil na vrhunski ravni.



Odlično pa je tekmoval tudi vodilni slovenski adut Jakov Fak, ki je v tej disciplini na letošnjih olimpijskih igrah v Pjongčangu osvojil odličje srebrnega leska. Danes bi pred domačim avditorijem zmagal, če bi pobelil vseh dvajset tarč, vendar ma se mu je roka zašibila v 14. poskusu, zaradi česar je obtičal tik pod zmagovalnim odrom – na nehvaležnem, toda še vedno zelo spodbudnem četrtem mestu. Za Fourcadom je zaostal 34,4 sekunde, za stopničkami pa slabe četrt minute. Pred njim sta končala še dva brezhibna strelca, Avstrijec Simon Eder na tretjem mestu in Nemec Johannes Kühn, ki je z drugim mestom vpisal rezultat kariere, do zmage pa mu je zmanjkalo manj kot pet sekund. Drugih Slovencev, ki so bili strelsko manj prepričljivi, ni bilo med dobitniki točk.

Danes ob 14.15 individualna preizkušnja na 15 kilometrov čaka še dekleta.

Martin Fourcade ni bil dominanten v smučini, bil pa je brezhiben na strelišču. FOTO: Matej Družnik/Delo
Martin Fourcade ni bil dominanten v smučini, bil pa je brezhiben na strelišču. FOTO: Matej Družnik/Delo


POTEK TEKME


Prvi se je iz peterice slovenskih zastopnikov na pokljuško progo pognal Klemen Bauer, ki sicer ni začel najhitreje, a je prvi strelski postanek leže opravil brezhibno, kar je bilo na individualni preizkušnji z minutnim pribitkom za vsak zgrešen naboj izjemno pomembno. Veliki večini tekmovalcev roka ob prvem streljanju ni zadrhtela, tudi Jakovu Faku ne, ki je bil obenem še razmeroma hitro na progi, v drugi krog je vstopil s petsekundnim zaostankom za dotlej vodilnim Nemcem Benediktom Dollom.

Jakov Fak je v prazno sprožil le enkrat. FOTO: Matej Družnik/Delo
Jakov Fak je v prazno sprožil le enkrat. FOTO: Matej Družnik/Delo


Ko se je Bauer drugič pojavil na strelski preprogi, ni bil več tako prepričljiv kot prvič. Prvi trije streli stoje so bili še natančni, zadnja dva sta za centimeter ali dva zgrešila tarčo, Slovenec je torej moral nadaljevati z dveminutno zamudo. Tudi na tretjem postanku Klemen žal ni bil brezmadežen, roka mu je zadrhtela enkrat, s čimer je dokončno ostal brez možnosti za vrhunski dosežek.



Zato pa se ni pustil motiti Fak, ki je tudi drugi obisk strelišča opravil brezhibno, umiril se je, ni hitel in je vnovič pokril vseh pet tarč. Za dotlej vodilnim Nemcem Simonom Schemppom je na slabi polovici preizkušnje zaostajal dvanajst sekund. Prvi, ki je ciljno črto prečkal z dvajsetimi zadetimi streli, je bil Nemec Johannes Kühn, ki je bil za nameček še hiter v smučini, s čimer je vrgel rokavico tudi favoritom in bolj uveljavljenim biatlonskim imenom.

Miha Dovžan in Rok Tršan sta ostala brez točk. FOTO: Matej Družnik/Delo
Miha Dovžan in Rok Tršan sta ostala brez točk. FOTO: Matej Družnik/Delo


Klemen Bauer je stoje drugič pustil še dve tarči nepobeljeni, s petimi kazenskimi minutami se mu točke niso nasmihale. Žal pa je tudi Fak na tretjem postanku prvič zgrešil. V prazno je sprožil 14. strel, preostali štirje so našli tarčo, z minutnim dodatkom si je srebrni olimpijec močno otežil pot med najboljše. Bauer je ciljno črto razočarano prečkal s precejšnjo zamudo (5:09,8) za tedaj vodilnim Kühnom, v uteho mu je bil lahko zelo soliden tekaški čas.



Četrtič je bil Jakov Fak na strelišču spet petkrat uspešen, v zadnji krog je odšel z 20-sekundno zamudo za dotlej vodilnim Kühnom. V zadnjem krogu je bil slovenski as od Nemca počasnejši še za deset sekund, v cilju ju je ločilo pol minute, kar je Faka tedaj uvrščalo na drugo mesto, le minuto pozneje ga je navzdol izpodrinil še Avstrijec Simon Eder. Jakov je vedel, da mu verjetno lahko prekriža načrte le še serijski zmagovalec svetovnega pokala Martin Fourcade, ki je štartal med zadnjimi.

Jakov Fak kljub četrtemu mestu ni bil zadovoljen. FOTO: Matej Družnik/Delo
Jakov Fak kljub četrtemu mestu ni bil zadovoljen. FOTO: Matej Družnik/Delo


Francoza tokrat ni odlikoval ekstremno hiter tek, s katerim je v prejšnjih zimah znal izničiti zaostanke zaradi zgrešenih poskusov na strelišču, je pa bil danes toliko natančnejši na preprogi, saj se mu ni v 20 sproženih strelih roka zašibila niti enkrat samkrat. To je bilo dovolj, da je ciljno črto prečkal kot vodilni – s 4,2 sekunde naskoka pred presenetljivim Kühnom, proti kateremu je v zadnjem krogu izgubil precej časa –, vodilnega slovenskega aduta pa je sklatil z zmagovalnega odra.

Preberite še:

Komentarji: