Jakov Fak očitno po tradiciji zadnjih velikih tekmovanj

Na 52. SP v biatlonu sta bili v zasledovanju opazni norveška in francoska prevlada, Slovenci pa so bili z izjemo Mihe Dovžana pod pričakovanji.
Fotografija: Miha Dovžan (v ozadju trener Uroš Velepec) je edini Slovenec doslej na prvenstvu z lepo oceno. Foto Matej Družnik
Odpri galerijo
Miha Dovžan (v ozadju trener Uroš Velepec) je edini Slovenec doslej na prvenstvu z lepo oceno. Foto Matej Družnik

Naj se zgodovina ponovi! To je bila rdeča nit razmišljanja na 52. svetovnem prvenstvu v biatlonu med tistimi, ki vneto stiskajo pesti za vodilnega slovenskega reprezentanta Jakova Faka. V zadnjih letih na velikih tekmovanjih namreč ni bil uspešen ob uvodnem vikendu, torej v šprintu in zasledovanju, pozneje se mu je nato odprlo. Včeraj je bilo tako najbolj veselo v francoskem in norveškem taboru, slovenski junak je zaenkrat na Pokljuki le Miha Dovžan, domačin iz bližnjih Gorij.

Njegovo včerajšnje 23. mesto seveda v pisani slovenski zimski športni paleti kaj prida širše ne more odmevati, toda za 27-letnika je to najboljši dosežek na velikih tekmovanjih. Pričakovanja stroke in poznavalcev je povsem izpolnil, glavni trener moške izbrane vrste Uroš Velepec mu je podelil odlično oceno. »Žal mi je le, da je zgrešil tista dva strela stoje, ker sicer tudi v tem položaju zna natančno meriti,« je poudaril ob omenjeni visoki oceni.



Tudi Dovžan je bil zadovoljen nad osebnim učinkom v prvem vikendu prvenstva, počutil se je dobro in po prihodu v cilj niti ni bil videti posebej utrujen. »Toda brez skrbi, še kako dobro mi bosta dela prihajajoča prosta dneva,« je priznal pred nadaljevanjem tekmovanja, katerega naslednje poglavje bo za moško karavano dejansko v sredo – današnji ponedeljek bo prost za vse, jutri bo na prizorišču ženska tekma na 15 km. Razumljivo, da si Gorjanec želi nadaljevati v dosedanjem slogu: »Ni kaj, na domačem snegu se očitno res dobro počutim ...«

Povsem drugačno počutje pa je bilo za uvod opazno pri dvakratnemu svetovnemu prvaku Faku. Dve uvrstitvi na 35. mesto sta daleč od njegovega slovesa in tudi te sezone, v kateri je bil že na stopničkah, v skupni razvrstitvi za točke svetovnega pokala pa je med najboljšo deseterico.

In če smo po ponesrečenem petkovem šprintu pisali, da bi se lahko krepko višje premaknil v zasledovalni tekmi, se ta scenarij tokrat ni uresničil. Ostal je 35. in tako pravzaprav v slogu zanj nepričakovano slabe bere – podobno kot za uvod na zadnjih dveh prvenstvih v Östersundu in Anterselvi ter tudi v olimpijskem Pjongčangu. Takrat je bil namreč na posamični premieri v šprintu 23, sledil je tekmovalni polom v zasledovanju (47.). Toda novi teden je nato prinesel preizkušnjo, v kateri je s srebrno kolajno postal najuspešnejši slovenski športnik na teh igrah ...

Jakov Fak je zaenkrat največji dolžnik pri slovenski vrsti. FOTO: Matej Družnik/Delo
Jakov Fak je zaenkrat največji dolžnik pri slovenski vrsti. FOTO: Matej Družnik/Delo


Jakov Fak: Povsem sem zdrav


»Ni kaj, zdaj moram ta slab učinek pospraviti v predal. Na strelišču sem bil zanesljiv le na tistih mestih, kjer je dobra vidljivost, v senčnem delu mi zlepa ni šlo. Predvsem pa mi ni šlo v račun, kako sem bil počasen na progi. Komur se je zazdelo, da me lahko prehiti, je to tudi storil,« je bil samokritičen Fak, obenem v hipu odgnal namige o morebitnem skrhanem zdravju (»Počutim se normalno za takšno tekmovanje, nimam koronavirusa.«), napovedal pa, da bo današnji ponedeljek namenjen predvsem počitku, jutrišnji torek pa resni pripravi za sredino tekmo.

Rok Tršan se na 47. mestu ni uvrstil med dobitnike točk, Klemen Bauer je brez uvrstitve končal tekmo in pozneje ugotavljal, da mu je zadnja okužba z zloveščim virusom očitno pobrala preveč moči.

Naslov prvaka v zasledovanju je iz Anterselve 2020 ubranil Francoz Emilien Jacquelin, najboljša na ženski tekmi pa je bila – tako kot v šprintu – Norvežanka Tiril Eckhoff. In sploh je Norvežanka že zdaj kraljica osrednjega biatlonskega tekmovanja v predolimpijski sezoni. Včerajšnja zlata kolajna je bila namreč že njena tretja na tem prvenstvu, ob obeh dosedanjih posamičnih je blestela tudi v mešani štafeti. Res pa je, da norveška prevlada nikogar med poznavalci ne preseneča. Bolj je nenavadno to, da Johannes Thingnes Bø še nima bolj žlahtnejšega plena od včerajšnjega brona. Toda obenem bo priložnosti še nekaj. Za začetek v sredo na 20-kilometrski tekmi. To pa bo popravni izpit tudi za našega Faka. Nekoč prav v tej disciplini že svetovnega prvaka.

Preberite še:

Komentarji: