Je Prevc res stavil name? No, lepo je vedeti, da so nekateri še pred mano verjeli vame

Novi švicarski skakalni junak Killian Peier je svoj pohod proti kolajni na nordijskem SP začel julija lani v Kranju.
Fotografija: Po tretjem mestu na Bergislu je švicarski as Killian Peier kar vriskal od navdušenja. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Po tretjem mestu na Bergislu je švicarski as Killian Peier kar vriskal od navdušenja. FOTO: Reuters

Seefeld – Švica je dobila novega junaka v smučarskih skokih. To je Killian Peier, ki je na v nedeljo končanem 52. nordijskem SP navdušil z bronasto kolajno na veliki napravi v Innsbrucku. Kovati jo je začel že lani spomladi, pot do nje pa tlakovati na julijski prireditvi za celinski pokal na 110-metrski skakalnici pod Šmarjetno goro, na kateri je slavil dve zmagi.

»Kranj je bil tista točka, na kateri sem si močno okrepil samozavest. Tamkajšnji zmagi sta mi pokazali, da sem postal psihično močnejši in da sem svojo tehniko skakanja dvignil na višjo raven. Dobil sem potrditev, da sem na pravi poti,« se je 23-letni Švicar spomnil svojega uspešnega štarta v poletje.

Da lahko na najpomembnejšem tekmovanju sezone skoči na zmagovalni oder, se je nato prepričal s tretjim mestom v kvalifikacijah Bergisla. »Takrat mi je postalo jasno, da imam v nogah dovolj eksploziva celo za odličje. Moj cilj je bil dobiti čisto glavo in napasti na vso moč, kar mi je odlično uspelo,« je bil presrečen Peier, ki je bil sicer lani že tik predtem, da bi smuči postavil v kot.
Majhne spremembe so pri Killianu Peierju naredile veliko razliko. FOTO: Reuters
Majhne spremembe so pri Killianu Peierju naredile veliko razliko. FOTO: Reuters


Po olimpijskih igrah v Pjongčangu '18 se mu je po glavi pletlo dosti vprašanj, a je hitro spoznal, da si življenja brez skokov (še) ne zna predstavljati. »Ugotovil sem, da moram – če želim postati uspešen – pohoditi stopalko za plin in optimizirati trening. Ko potegnem črto, ni šlo za velike spremembe, temveč za majhne, ki so naredile veliko razliko. V zraku sem, denimo, dlani obrnil navznoter, s čimer sem pridobil stabilnost. Začel sem si bolj zaupati ter izkoriščati hitrost in moč svojih nog. Spremenil sem tudi način razmišljanja in se naučil sprejemati poraze,« je razkril skrivnost svojega uspeha.
 

Spogleduje se z osebnim rekordom


Ko smo mu po novinarski konferenci v Seefeldu omenili, da je Peter Prevc že v Willingenu, torej teden dni pred začetkom prvenstva, stavil z Jernejem Damjanom, da bo osvojil kolajno, se je začudil. »Zares? No, lepo je vedeti, da obstajajo ljudje, ki so še pred mano verjeli vame,« je bil prijetno presenečen skakalec iz La Sarraza v švicarskem kantonu Vaud ob meji s Francijo.

Na vprašanje, kaj mu je po največjem uspehu doslej rekel prvi zvezdnik švicarske reprezentance Simon Ammann, je razkril: »Simi je kričal od navdušenja: 'Noro, kolajno imaš, veš, kaj to pomeni?' Odvrnil sem mu, da bom potreboval nekaj časa, preden bom zares dojel, kaj mi je uspelo,« je zaupal Peier.
Killian Peier je po lanskih zmagah v Kranju oblekel rumeno majico vodilnega v celinskem pokalu. FOTO: Jože Suhadolnik
Killian Peier je po lanskih zmagah v Kranju oblekel rumeno majico vodilnega v celinskem pokalu. FOTO: Jože Suhadolnik


Uspeh so še isti večer proslavili v hotelu. »Privoščili smo si okusno večerjo in nazdravili z dobrim rdečim vinom. Imeli smo tudi manjšo prho s šampanjcem, zaradi katere smo morali naslednji dan odnesti obleke v pralnico,« je v smehu pristavil švicarski as, ki se že veseli prihajajoče norveške turneje in še zlasti finala v Planici.

»To je velik vrhunec v skokih oziroma poletih, ki ga doslej še nisem doživel velikokrat. Letos bom tja prišel občutno bolje pripravljen, zato bom skušal čim bolj uživati v čudovitem ozračju in zimo končati na najlepši možni način,« je še pribil Killian, ki se nadeja, da bo z zdajšnjo formo že v Vikersundu izboljšal osebni rekord (198 m) in prvič poletel prek »magične« meje 200 metrov.

Preberite še:

Komentarji: