Jedel tako malo kot skakalci in treniral tako veliko kot tekači – lani le še 1,8 % maščob

Marjan Jelenko je pri 28 letih svoje smuči postavil v kot, pred letom dni se je počutil katastrofalno.
Fotografija: Marjan Jelenko, udeleženec olimpijskih iger v Sočiju '14 in Pjongčangu '18, je kot svoj največji uspeh izpostavil 7. mesto na nordijskem SP leta 2013 v dolini Fiemme. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Marjan Jelenko, udeleženec olimpijskih iger v Sočiju '14 in Pjongčangu '18, je kot svoj največji uspeh izpostavil 7. mesto na nordijskem SP leta 2013 v dolini Fiemme. FOTO: Leon Vidic

Ljubljana – Mnogi, ki spremljajo nordijsko smučanje, so bili neprijetno presenečeni, ko so izvedeli, da je kombinatorec Marjan Jelenko sklenil svojo športno pot. Navsezadnje bi moral biti pri 28 letih na vrhuncu moči in šele na začetku najboljšega (starostnega) obdobja za ta zahtevni šport. Na februarskem nordijskem svetovnem prvenstvu v Seefeldu so bili, denimo, kar štirje od šestih dobitnikov (posamičnih) kolajn starejši od 30 let, rekorder pa srebrni Avstrijec Bernhard Gruber, ki je pred mesecem praznoval že 37. rojstni dan.

»Ko je vodenje reprezentance spomladi kot glavni trener prevzel Goran Janus, sva se dogovorila, da se bom ekipi pridružil avgusta. A bolj ko se je bližal osmi mesec, manj želje sem imel, da bi spet začel trenirati s polno paro. Glede na to, da sem že bil v svetovnem vrhu, vem, koliko je treba delati, da si tam. Nalil sem si čistega vina: toliko nisem bil več pripravljen vlagati v šport. Že od vsega začetka sem si tudi govoril, da bom kariero končal takrat, ko bom prvič podvomil o svojih sposobnostih in izgubil voljo,« je Jelenko razkril, kaj je – ob zadnjih slabših sezonah – pretehtalo, da je sredi julija svoje skakalne in tekaške smuči postavil v kot.

Janusov prihod na čelo reprezentance ga je sprva motiviral, da je spet visoko zavihal rokave, vendar pa ga je delovna vnema čez čas zapustila. »Ko sem vse premlel, sem prišel do zaključka, da nisem več sposoben zdržati vseh naporov. V vrhunskem športu moraš biti 24 ur na dan pri stvari, sam sem si po cele dneve razbijal glavo s tem, kako bi se vrnil v vrh, iskal sem rešitve, se približeval skrajni meji in jo tudi prestopil,« je priznal in se spomnil lanske jeseni, ko je shujšal do 63 kilogramov. Kar osem kilogramov manj od njegove normalne teže!
 

Spoznal, da tako ne gre več naprej


»Jedel sem kot skakalci (v glavnem le zelenjavo) in treniral kot tekači, kar gre res težko skupaj. Meritve, ki jih je opravil dr. Radoje Milić, so pokazale, da sem imel le še 1,8 odstotka maščob, človek pa za normalno delovanje potrebuje vsaj štiri odstotke. V tistem obdobju sem se počutil res katastrofalno. Takrat sem spoznal, da tako ne gre več. Zdravje mora biti na prvem mestu,« je poudaril 28-letni Zrečan in pojasnil, da gredo tudi v nordijski kombinaciji stvari v to smer, da zmagujejo lažji tekmovalci.

Kot svoj največji uspeh je izpostavil 7. mesto na nordijskem SP leta 2013 v dolini Fiemme (»Takrat smo se imeli z ekipo res dobro.«), na drugo mesto bi postavil naslov mladinskega svetovnega prvaka in podprvaka iz Otepääja '11, veliko mu pomeni srebrna kolajna z mladinskega SP v Hinterzartnu '10 (»Do takrat sem imel povprečne rezultate, s tistim pa se je nekaj premaknilo.«), pa 5. mesto na preizkušnji za svetovni pokal v Lillehammerju '12, kar je najboljša slovenska uvrstitev v tem tekmovanju.

»Zanimivo, da tiste tekme sprva nismo imeli v načrtu. Najprej smo nameravali na celinski pokal v ZDA, nato je prišlo do menjave v ekipi in sem šel na Norveško. Tista sezona je bila potem moja najboljša,« je razkril Marjan, ki ne obžaluje niti enega dneva v nordijski kombinaciji.

»Dobil sem ogromno izkušenj, naučil sem se reda in discipline, postal boljši človek ... Na tem lahko gradim,« je naštel Jelenko, ki znanje že prenaša na otroke pri Tekaškem smučarskem klubu Rogla. Tudi sam je še vedno aktiven. »Veliko kolesarim, za to me motivirata Primož Roglič in Tadej Pogačar. Brez skrbi, ne bom se zapustil in zredil do 100 kilogramov,« je sklenil v smehu.

Preberite še:

Komentarji: