Jutri še zadnja priložnost za vozovnico za SP

Glavni trener smučarsko skakalne reprezentance Gorazd Bertoncelj bo po tretji tekmi v Willingenu izbral tekmovalce za Seefeld.
Fotografija: Karl Geiger je z imenitnim drugim skokom potolkel tekmece in še drugič zmagal v svetovnem pokalu. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Karl Geiger je z imenitnim drugim skokom potolkel tekmece in še drugič zmagal v svetovnem pokalu. FOTO: AFP

Nemec Karl Geiger je veliki zmagovalec tekme svetovnega pokala v smučarskih skokih v Willingenu. Geiger (311,1 točke), ki je v drugi seriji s 150,5 m dosegel daljavo dneva, je za štiri točke prehitel Poljaka Kamila Stocha, tretji pa je bil skupno vodilni Japonec Rjoju Kobajaši, ki je zaostal še dobri dve točki več.

V finalu je nastopilo pet Slovencev, med katerimi je bil najboljši Timi Zajc na 9. mestu (po prvi seriji je bil 7.). Peter Prevc je bil 20., Jernej Damjan 23., Žiga Jelar 25. in Anže Semenič 28. Brez finala sta ostala Domen Prevc (122/108,6) na 39. in Bor Pavlovčič (120,5/102,0) na 44. mestu.

»Poskusni skok je bil zelo dober, na tekmi pa se mi obakrat ni izšlo. Skok znam narediti, če 'ga zadanem', sem lahko zelo visoko. Majhne napake je treba odpraviti,« je po tekmi povedal Zajc, ki je bil vseeno zadovoljen z uvrstitvijo med deseterico.

»Cilj sem letos že izpolnil, stopničke že imam. Za naprej moram ostati med deseterico. V Willingenu imam največ težav na zaletu, da pridem v pravi položaj. To je edina napaka in tam nastajajo te malenkosti,« je še dodal Zajc.

 


Glavni trener Gorazd Bertoncelj (levo) upa, da bo na jutrišnji tekmi še več zadovoljstva v slovenskem taboru, Timi Zajc (desno) pa, da bo odpravil manjše napake. FOTO: Leon Vidic/Delo
Glavni trener Gorazd Bertoncelj (levo) upa, da bo na jutrišnji tekmi še več zadovoljstva v slovenskem taboru, Timi Zajc (desno) pa, da bo odpravil manjše napake. FOTO: Leon Vidic/Delo


Glavni trener zadovoljen


»Če ocenjujemo Timija, skoka nista bila najboljša. Delal je napake v počepu in v odskoku, v vsakem skoku je bilo nekaj metrov premalo. Zato je bil deveti, čeprav je v odlični formi,« je nastop najboljšega Slovenca ocenil glavni trener Gorazd Bertoncelj, o drugih pa povedal: »Peter in Jernej sta približno realizirala tisto, kar v tem trenutku zmoreta. Žiga je bil soliden, točke je osvojil Anže. Jutri je še ena tekma in jutri bomo dokončno oblikovali ekipo šestih tekmovalcev, v torek pa odpotujemo na svetovno prvenstvo na Tirolsko.«

Peter Prevc ima v nogah še precej rezerve. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Peter Prevc ima v nogah še precej rezerve. FOTO: Mavric Pivk/Delo


Geiger navdušil navijače


Na vrh je na veselje domačih gledalcev – pod skakalnico Mühlenkop se je zbralo 23.500 ljudi – z izjemnim drugim skokom s tretjega mesta skočil Geiger. Drugo zmago v karieri je začinil z najdaljšim skokom dneva 150,5 metra, ker je meter in pol manj od rekorda skakalnice, ki ga imata v lasti legendarni Finec Janne Ahonen (2005) in Slovenec Jurij Tepeš (2014).

V skupni razvrstitvi ima Kobajaši 1520 točk, Stoch jih ima 1109, tretji Avstrijec Stefan Kraft (danes 11.) pa 991. Zajc je na osmem mestu s 632 točkami. Današnji zmagovalec, Geiger je postal tudi prvi Nemec z zmago na nemških tleh po devetih tekmah. Zadnjo posamično preizkušnjo v Nemčiji je od Nemcev dobil Richard Freitag 10. decembra v Titisee-Neustadtu).

V dosedanjem delu sezone je vodilni  Kobajaši s tekmovalnimi uspehi zaslužil 158.000 evrov, Kraft 117.000 €, Stoch pa 115.000 €, Zajc je po zaslužku enajsti 59.000 €.

Skupni zmagovalec Willingena bo v žep pospravil 25.000 € nagrade.

Komentarji: