Ker naprave ne more spremeniti, se mora prilagoditi nanjo

Slovenska smučarska skakalca Peter Prevc in Timi Zajc na zadnjem uradnem treningu pred kvalifikacijami med deseterico.
Fotografija: Čeprav je Timi Zajc včeraj skakal bistveno bolje kot še dan poprej, ni bil najbolj zadovoljen s seboj. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Čeprav je Timi Zajc včeraj skakal bistveno bolje kot še dan poprej, ni bil najbolj zadovoljen s seboj. FOTO: AFP

Seefeld – Med petimi slovenskimi smučarskimi skakalci se je sinoči vnel hud boj za štiri mesta v današnjih kvalifikacijah (16.30) za jutrišnjo posamično tekmo (16.00) na srednji napravi v »alpskem Monaku«, kakor tudi pravijo Seefeldu. Glavni trener Gorazd Bertoncelj je slednjič odločil, da bodo naše barve zastopali Jernej Damjan, Žiga Jelar, Peter Prevc in Timi Zajc.

»Večina fantov je stopnjevala svoje nastope. Iz njih moramo izhajati in jih nadgrajevati,« je bil slovenski selektor včeraj bolj zadovoljen kot dan poprej.

Peter Prevc je po 98-metrskem poskusu (27.) v drugo pristal pri 104 metrih (6.). »Ko sem prvič prišel na vrh zaletišča in si ogledal napravo, sem si sam pri sebi že mislil: 'Ta bo pa težka.' Takšni profili s položnimi naleti in dolgimi odskočnimi mizami mi zares niso najbolj všeč. Na njih težko najdem pravo ravnotežje v počepu za dober odriv. No, skakalnice ne bom spremenil, zato se moram sam čim bolje prilagoditi nanjo. Imam še rezerve,« je strnil vtise Prevc, ki je imel v sinočnji drugi seriji za trening celo šesti dosežek za Japoncem Rjojujem Kobajašijem (107,5 m), Poljaki Dawidom Kubackim (106 m), Kamilom Stochom (104,5 m) in Stefanom Hulo (105 m) ter Nemcem Stephanom Leyhejem (105 m).

V prvi seriji je bil naš najboljši Timi Zajc (100 m/8. in 100 m/11.). »Začel sem podobno povprečno oziroma slabo kot v Innsbrucku, na srečo sem hitreje odpravil napake. Napredek je opazen, toda želim si precej več, zato moram še poiskati malenkosti, ki me ločijo od zares vrhunskega nastopa,« je pojasnil veliki up iz SSK Ljubno BTC.

Obakrat je 100-metrsko znamko preskočil tudi Žiga Jelar (103,5 m/10. in 100 m/18.). »Že kar nekaj časa je minilo, odkar sem tu nazadnje skakal, zaradi česar sem uvodni dan še malo tipal in imel težave s točnostjo. Po prespani noči je bilo že bolje,« si je oddahnil 21-letni Besničan.

Jernej Damjan (101 m/15. in 93,5 m/35.), ki se je za vikend skupaj z Anžetom Semeničem vrnil domov, potem ko se ni uvrstil v ekipo za veliko skakalnico v Innsbrucku (»Bil sem s hčerkico, malo sem si odpočil in si napolnil baterije.«), je dejal, da mu je naprava v Seefeldu všeč. »Nalet mi ustreza, všeč mi je, kako me stisne v radiusu,« je povedal 35-letni Ljubljančan.

Anže Lanišek, ki je skočil 97,5 (24.) in 98,5 metra (21.) daleč, se ni pretirano živciral, ker si ni zagotovil nastopa v kvalifikacijah. »Skakalnica ima svojevrsten profil, pri katerem ne veš prav, ali bi odskočil bolj naprej ali bolj navzgor,« je razkril 22-letni član SSK Mengeš in v isti sapi pripomnil, da mora iti samozavestno naprej. »Sezona je še dolga, treba se je čim bolje pripraviti za njen zaključek.«

Preberite še:

Komentarji: