Korak naprej: Lampičeva in Čebaškova v šprinterskem polfinalu

Na novoletni turneji Tour de Ski se je vseh šest slovenskih smučarskih tekačic in tekačev prebilo v izločilne boje.
Fotografija: Anamarija Lampič je končala v najboljši deseterici, na sedmem mestu. FOTO. Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Anamarija Lampič je končala v najboljši deseterici, na sedmem mestu. FOTO. Matej Družnik/Delo

Val Müstair – Karavana smučarskih tekačic in tekačev se je v okviru tradicionalne novoletne turneje svetovnega pokala, Toura de Ski, iz italijanskega Dobbiaca preselila v švicarski Val Müstair, ki je danes gostil šprintersko preizkušnjo v prosti tehniki. Včerajšnje kvalifikacije je slovenski tabor opravil z odliko, vseh šest predstavnikov se je namreč prebilo v današnje izločilne boje, a se je Vesna Fabjan, ki bi morala tekmovati v prvi četrtfinalni skupini, nastopu odpovedala.


Trojica zaključuje, trojica nadaljuje


Danes je bila med Slovenkami najuspešnejša Anamarija Lampič, ki je zasedla končno sedmo mesto, do polfinala se je prebila tudi Alenka Čebašek in se naposled zavihtela na enajsto mesto. Zmage se je, enako kot že v Dobbiacu, veselila Švedinja Stina Nilsson, ki si je konkurenco pokorila že v kvalifikacijah, na stopničkah sta ji družbo delali Američanki Sophie Caldwell in Jessica Diggins, ki sta ciljno črto prečkali z ramo ob rami. Pod odrom so končale tri Norvežanke, se je pa njihov rojak Johannes Høsflot Klæbo razveselil nove zmage med moškimi.

Po današnji preizkušnji naj bi Fabjanova, Katja Višnar in Miha Šimenc končali nastope na turneji, medtem ko naj bi Lampičeva, Čebaškova in Eva Urevc nadaljevale.

Alenka Čebašek in Anamarija Lampič sta storili korak naprej v primerjavi z Dobbiacom. FOTO: Matej Družnik/Delo
Alenka Čebašek in Anamarija Lampič sta storili korak naprej v primerjavi z Dobbiacom. FOTO: Matej Družnik/Delo


POTEK IZLOČILNIH BOJEV


V ženskem četrtfinalu so tako moči merile tudi štiri Slovenke. Eva Urevc, ki je bila včeraj med najhitrejšimi v kvalifikacijah, v katerih je vpisala peti čas, je padla v izjemno zahtevno in tudi hitro skupino, v kateri se je morala zadovoljiti s četrtim mestom, ni pa bila daleč niti do tretjega. Pozneje se je izkazalo, da je bil njen čas za 23 stotink prepočasen, da bi se v polfinale zavihtela kot srečna poraženka. Najhitrejša v njeni skupini je bila sicer Švedinja Stina Nilsson, ki je bila najprepričljivejša že v kvalifikacijah.


Lampičeva srečna poraženka


V tretji četrtfinalni skupini, ki je bila najhitrejša med vsemi, je bila v troboju za zmago tudi Anamarija Lampič, osma iz kvalifikacij. Zasedla je tretje mesto 37 stotink za Američanko Jessico Diggins, a si vseeno zagotovila mesto v polfinalu, kamor se je neposredno, z drugim mestom v skupini 4 (za 76 stotink je zaostala zgolj za Norvežanko Lotto Udnes Weng), uvrstila tudi Alenka Čebašek, v poolimpijski sezoni najuspešnejša Slovenka. Obe sta padli v drugo polfinalno skupino.


Tudi Šimenc obstal v četrtfinalu


V zadnji četrtfinalni skupini, v kateri je bil ritem najslabši, je Katja Višnar, sedmouvrščena kvalifikantka, zasedla tretje mesto, od Rusinje Julije Belorukove je bila počasnejša za 95 stotink, od drugouvrščene Tiril Udnes Weng pa tri desetinke. Njen čas pa ni bil zadosti dober, da bi se v polfinale prebila skozi stranska vrata. V četrtfinalu je obtičal tudi edini slovenski zastopnik v moški konkurenci Miha Šimenc, ki je v drugi skupini zasedel predzadnje peto mesto, za najhitrejšim, Italijanom Federicom Pellegrinom, pa zamudil več kot tri sekunde.


Odličen štart Anamarije


V ženskem polfinalu je bila dosti hitrejša prva skupina, v kateri je celo zadnjeuvrščena zabeležila boljši čas kot zmagovalka druge skupine, v kateri sta nastopili tudi obe Slovenki. Lampičeva je odlično začela in bila nekaj časa celo na čelu kolone, nato v norveškem sendviču na drugem mestu, v finišu pa je morala braniti tretje mesto, fotofiniš je potrdil, da je bila za mišjo dlako hitrejša od Belorukove. Slovenki sta tako ostali brez finala, vendar pa storili korak naprej v primerjavi s prejšnjim šprintom v Dobbiacu.

 

Preberite še:

Komentarji: