Lindsey pred oltar, Hirscher stran od bliskavic

Aksel Lund Svindal, s katerim smo se pogovarjali v Söldnu, si želi več treninga. Izgubil je osem kilogramov.
Fotografija: Smučarska kraljica Lindsey Vonn, ki ji po športni upokojitvi ne zmanjka novih delovnih izzivov, je letos med drugim prejela ugledno nagrado princeze Asturije na področju športa. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Smučarska kraljica Lindsey Vonn, ki ji po športni upokojitvi ne zmanjka novih delovnih izzivov, je letos med drugim prejela ugledno nagrado princeze Asturije na področju športa. FOTO: Reuters

Eden največjih valov športnega upokojevanja – morda celo največji v zgodovini – je pred novo sezono zajel karavano alpskega smučanja. Poslovila se je kopica največjih zvezdnikov: Marcel Hirscher, Lindsey Vonn, Aksel Lund Svindal, Felix Neureuther, Frida Hansdotter, Erik Guay ... Kaj počnejo nekaj mesecev po tem, ko so smuči postavili v kot? »Življenje v pokoju je dobro, srečen sem. Želel bi si le več časa za vadbo. Odkar sem februarja končal kariero, sem izgubil osem kilogramov,« nam je razkril norveški as Svindal.

Čeprav v zadnjih treh letih ni nastopal na uvodni tekmi sezone za svetovni pokal v Söldnu, se je Aksel Lund Svindal redno pojavljal na medijskih obveznostih pod ledenikom Rettenbach in zbrano odgovarjal na nešteto novinarskih vprašanj. Tudi letos je bil 35-letnik, o katerem je karavana vselej govorila z izbranimi besedami, na Tirolskem, a tokrat precej manj aktiven, prišel je na povabilo enega od sponzorjev oziroma poslovnih partnerjev. Skupaj z rojakom Henrikom Kristoffersenom, s katerim smo si izmenjali nekaj vtisov o izjemni motokrosistični sezoni Tima Gajserja – Kristoffersen namreč tudi sam vozi motokros, v prostem času pa redno spremlja svetovno prvenstvo MXGP, v katerem je letos kraljeval slovenski šampion –, je v eni od trgovin s športno opremo obiskovalcem delil avtograme.
 

Kriza? Ni je bilo!


Aksel Lund Svindal (levo) je kariero končal februarja, odtlej je shujaš osem kilogramov. Na Tirolskem je delil avtograme skupaj s Henrikom Kristoffersenom. FOTO: Nina Smole
Aksel Lund Svindal (levo) je kariero končal februarja, odtlej je shujaš osem kilogramov. Na Tirolskem je delil avtograme skupaj s Henrikom Kristoffersenom. FOTO: Nina Smole


Sedela sta za mizo, z vsakim spregovorila besedo ali dve, vsakemu podarila plakat s svojo podobo, ki sta ga pred njim podpisala, sledilo je še fotografiranje. »Veliko sreče na tekmi,« je svežemu upokojencu Svindalu dejal eden od otrok, ko je prišel na vrsto. »Hvala! Čeprav nisem več na štartu,« mu je z nasmehom odvrnil lastnik 13 kolajn z velikih tekmovanj in 36 zmag v svetovnem pokalu. Delovalo je, da se dobro počuti pri nalogi, ki jo je vso kariero profesionalno izvajal. »Krize ob koncu kariere nisem imel. Prav nič. Moj vsakdan je poln delovnih izzivov, delam pri različnih projektih, so uspešni in me navdušujejo,« je povedal sogovornik, ki mu ni bilo prav nič nenavadno biti na prizorišču uvodne preizkušnje sezone, vedoč, da ne tekmuje več. Pete ga niso zasrbele.

»Ko sem končal kariero, sem se dobro zavedal, da je to zares konec. V lanskem poletju sem imel veliko težav s kolenom in nisem vedel, ali bom sploh lahko tekmoval. Moja odločitev je prihajala postopoma, zato težav ob prehodu ni bilo,« je pojasnil. Hitro se je privadil na nov urnik, ki je čisto drugačen od tistega, ki mu je sledil kot vrhunski smučar. »Vendar to ni slabo,« se v poglavju po športni karieri dobro počuti. »Morda je največja sprememba ta, da mi zmanjkuje časa za vadbo. Urnik se polni z obveznostmi, ob tem bi rad treniral vsak dan, ampak preprosto ne gre,« pogreša tisto, čemur se je med kariero največ posvečal.
 

Prihajajo novi junaki


Med svojimi lovorikami hrani tudi dva velika kristalna globusa in devet malih (pet superveleslalomskih, dva smukaška in po enega v veleslalomu in kombinaciji). Koga vidi po upokojitvi velikega Marcela Hirscherja, ki je nanizal rekordnih osem velikih zapored, kot novega lastnika te prestižne lovorike? »Henrika!« je kot iz topa podprl mlajšega rojaka Kristoffersena. Zelo nevaren mu bo Francoz Alexis Pinturault, je še dodal Svindal, podjetnik z lastno blagovno znamko oblačil Greater than A. Je tudi vlagatelj v zagonska podjetja, vabijo ga na raznovrstne dogodke kot predavatelja (nazadnje je govoril na poslovnem forumu v Oslu), je tudi ambasador nekaterih priznanih znamk, kot je denimo Porsche.

Vonnova se seli k zaročencu, hokejistu P. K. Subbanu, v New Jersey. FOTO: Reuters
Vonnova se seli k zaročencu, hokejistu P. K. Subbanu, v New Jersey. FOTO: Reuters


Čeprav norveški orjak več ne tekmuje, bo alpsko smučanje vselej v njegovem srcu in sprem­ljal bo svoje sotekmovalce od daleč. »Resda se je z nizom upokojitev končalo neko obdobje, a menim, da je to naravno. Poslovili smo se, kar je vidno – vendar le zdaj na začetku sezone. Čez čas se bodo pojavila nova imena, znašli se bomo v novi situaciji in nihče več ne bo vprašal po – denimo – meni. Prihajajo novi junaki!« razmišlja o naslednikih, ki bodo zaznamovali bele strmine.
 

Felix med novinarje


Kot tekmovalec je vselej stregel s premišljenimi in tehtnimi odgovori, znal je biti kritičen, kadar je bilo treba. Zato smo ga vprašali, kaj bi spremenil, če bi bil šef svetovnega pokala. »Ustvariti moramo zvezde, s televizijskim programom pokazati moč smučanja in tistim, ki pridejo na prizorišče, ponuditi več kot tekmo – spremljevalne dogodke, koncerte, manjše tekme, narediti koncept za vso družino,« je nanizal zamisli viking, ki je pred kratkim v domovini izdal knjigo o svoji športni poti in zdaj pospešeno pripravlja še prevod v angleški in nemški jezik. Iz paralelnih tekem bi naredil šov, povečal nagradni sklad, vendar kot samostojen dogodek – ločil bi jih od svetovnega pokala.

Felix Neureuther in njegova žena Miriam, nekdanja uspešna biatlonka, pričakujeta drugega otroka. FOTO: Facebook
Felix Neureuther in njegova žena Miriam, nekdanja uspešna biatlonka, pričakujeta drugega otroka. FOTO: Facebook


Svindal ni bil edini sveži upokojenec, ki je pozdravil belo karavano na uvodu sezone na Tirolskem. Tudi švedska smučarka Frida Hansdotter, aktualna olimpijska prvakinja v slalomu, ki je žela uspehe s slovenskim serviserjem Lojzetom Debelakom, je obiskala Sölden. Tudi ona sodeluje pri različnih projektih, med drugim za Rossignol. Pokukala bo na prizorišče še kakšne preizkušnje, redneje pa bo med sezono svoje nekdanje tekmece na terenu spremljal Felix Neureuther. Zmagovalec 13 tekem za svetovni pokal se kali kot strokovni komentator za nemško televizijo, zadovoljen je tudi zasebno, z nekdanjo biatlonko Miram Gössner (na Pokljuki je v sezoni 2012/2013 osvojila svojo premierno zmago za svetovni pokal) namreč čakata drugega otroka.
 

Čas za družino


Srečna deluje tudi zmagovalka 82 tekem za svetovni pokal Lindsey Vonn, ki je lovila rekord Ingemarja Stenmarka (86), a so jo poškodbe prisilile, da sklene športno pot. V vrtincu poslovnih izzivov, med katerimi izvrstno krmari, se je zaročila s pet let mlajšim hokejistom v NHL P. K. Subbanom. Točnega datuma Subban in Vonnova, ki je enkrat že bila poročena (njen dekliški priimek je Kildow, po ločitvi je obdržala priimek nekdanjega moža Thomasa, nekdanjega smučarja in trenerja), še nista razkrila. Zaradi njegove tekmovalne sezone vesta le okvirno, da bo to enkrat v prihodnjem poletju. Konec tega meseca pa bo obudila spomine na svojo izjemno kariero z dokumentarcem, ki ga bodo premierno predvajali 26. novembra.

Najbolj se je od vseh svežih smučarskih upokojencev iz javnosti umaknil kralj belih strmin Marcel Hirscher. FOTO: Andreas Jakwerth/Facebook
Najbolj se je od vseh svežih smučarskih upokojencev iz javnosti umaknil kralj belih strmin Marcel Hirscher. FOTO: Andreas Jakwerth/Facebook


V nasprotju s svojimi kolegi »upokojenci« pa se je prvi mož panoge, smučarski kralj Marcel Hirscher, povsem umaknil iz javnosti. Z izjemo udeležbe na medijskem dnevu smučarskega oprem­ljevalca Atomic in gala večeru na Dunaju, kjer je prejel nagrado za športnika leta Avstrije, ga ni na spregled. Nazadnje se je na družbenih omrežjih oglasil, ko je naz­nanil športno upokojitev. Fotografiran v hrbet s pogledom v prihodnost je napisal le: Hvala. Počne točno to, kar si je želel: drži se v domačem gnezdu, odmak­njen od bliskavic in trušča, in se posveča družini.
 

Komentarji: