Na prvem treningu Hrgote tudi Bertoncelj: Kot Štajerec nimam težav

Novi glavni trener slovenske reprezentance v smučarskih skokih Robert Hrgota je danes s fanti opravil prvi trening v novi vlogi.
Fotografija: Robert Hrgota ne pričakuje, da bo imel na voljo sto dni miru za nemoteno delo. FOTO: Matevž Peršin
Odpri galerijo
Robert Hrgota ne pričakuje, da bo imel na voljo sto dni miru za nemoteno delo. FOTO: Matevž Peršin

Novi glavni trener slovenske reprezentance v smučarskih skokih Robert Hrgota je danes s fanti opravil prvi trening v novi vlogi. Ta naj bi pokazal, da reprezentantov zadnji dogodki niso spravili iz tira, da so še naprej osredotočeni na svoje delo in da ima novo vodstvo pri njih podporo in veliko zaupanje.

Pozdravit in se od njih poslovit je prišel tudi zdaj že nekdanji trener Gorazd Bertoncelj, ki po besedah Hrgote ni kazal nobene zamere, z nasveti je še vedno pripravljen pomagati. Od njih je v dar dobil številko s podpisi. Na treningu seveda ni bilo Timija Zajca, Hrgota se bo o njem odločal po četrtkovem zasedanju disciplinske komisije.

image_alt
Kdo je bil v Planici Zaj(e)c?


»Dokler se disciplinska komisija ne odloči, torej v četrtek, se s tem ne bom ukvarjal, saj moram poskrbeti za šest, sedem fantov, ki jih moram odpeljati na tekmo v Engelberg, kjer se morajo izkazati. Ko bo s strani komisije podan odlok, bom prišel na vrsto jaz,« o statusu Zajca Hrgota še ne razmišlja.


Pridobiti si mora zaupanje, o ciljih pa ne razmišlja


Hrgotov prvi pomočnik bo Gašper Vodan, zaenkrat bo začasna rešitev, za naprej pa se bo novi glavni trener še odločal. »Potrebujem čas, ne bom nečesa na hitro izbral. Pridobiti moram neko zaupanje, kakor sem si ga moral pridobiti sam. Rad bi imel močno sidro, ki bi barko držalo na miru,« je dejal Hrgota in še enkrat poudaril, da trenutno razmišlja le o Engelbergu ter novoletni turneji, a ne o rezultatih, ampak o tem, kako bi skoke spravil na višjo raven.

Novi trener reprezentance v smučarskih skokih Robert Hrgota se je predstavil slovenski javnosti. FOTO: Matevž Peršin
Novi trener reprezentance v smučarskih skokih Robert Hrgota se je predstavil slovenski javnosti. FOTO: Matevž Peršin


»Če bi razmišljal o rezultatskih ciljih, bi izgubil rdečo nit vsega. Že tako je v ekipi prisoten pritisk in napeto ozračje, ne bi ga še večal. Osredotočiti se moramo na skoke, da bodo ti na visoki ravni. Moja prva in največja želja pa je, da bodo fantje zdravi, da bodo lahko pokazali vse, kar znajo. Nikjer se ni omenilo, da je imel Anže Lanišek na svetovnem prvenstvu težave s hrbtom, v ponedeljek se je stanje še poslabšalo in take težave moramo sanirati. Videlo se je pri Stefanu Kraftu, kako nadležno je lahko to,« meni Hrgota.

Mladi, 32-letni trener, ki je le štiri leta starejši od Petra Prevca, se ne boji, da pri fantih, s katerimi je že opravil individualne pogovore, ne bi mogel vzpostaviti avtoritete. »Avtoriteto se vzpostavi z dejanji, ne sme se jo vsiljevati. Mislim, da bom z delom, zagonom in karizmo pridobil spoštovanje in fantom postal neke vrste vzor. Fantje so mladi, Peter je najstarejši, a mislim, da jih lahko vodim, da avtoriteta ne bo problem,« je na novinarski konferenci dejal Štajerec, ki je bil član smučarskega kluba Velenje, po končani karieri, od leta 2014 do 2018, pa je delal kot trener v kranjskem Triglavu.


Štajerci po njegovem niso zapostavljeni


V zadnjem času so padli nekateri očitki, da je v slovenskih smučarskih skokih prisotna centralizacija, da so Štajerci zapostavljeni.

Hrgota se bo o usodi Timija Zajca odločil po Zajčevem obisku disciplinske komisije. FOTO: Matevž Peršin
Hrgota se bo o usodi Timija Zajca odločil po Zajčevem obisku disciplinske komisije. FOTO: Matevž Peršin


»Sam nisem takega mnenja, sam nisem doživel nikakršnih neugodnosti, ker Sem Štajerec. Menim, da se mora vsak pogledati v ogledalo, najlažje je kazati s prstom. Sam pri sebi mora razčistiti in se šele potem pritoževati. Nisem pa tisti, ki bi o tem lahko na široko razlagal,« centralizacije ne vidi Hrgota, ki tudi ne razmišlja, koliko časa bo potreboval za prilagoditev na novo mesto.

»Vem, da 100 dni, kot dajejo čas za prilagoditev vladi, ne bom imel. Tekmovanja se vrstijo eno za drugim, hitro bo na vrsti svetovno prvenstvo in tudi zaključek v Planici. Te dni sem poslušal veliko nasvetov, uvidel sem, da imamo veliko strokovnjakov, zdaj bom moral izluščiti, kateri so bili pravi. Od Bertonclja, s katerim bom ostal v stiku, sem se veliko naučil, upam, da se je tudi on od mene kaj. Povsod, kjer sem do zdaj deloval, sem si hitro pridobil zaupanje, verjamem, da bo tako tudi tukaj. Če bi dvomil v to, da sem sposoben, bi rekel hvala lepa in ne bi sprejel tega dela,« je Hrgota prepričan, da ima sposobnosti za vodenje reprezentance.

Preberite še:

Komentarji: