70. zmaga Mikaele Shiffrin, Meta Hrovat vnovič najhitrejša Slovenka

Američanka najhitrejša ob veleslalomskem začetku 56. sezone svetovnega pokala. V finalu tri slovenske smučarke.
Fotografija: Mikaela Shiffrin je še enkrat ugnala celotno svetovno elito. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Mikaela Shiffrin je še enkrat ugnala celotno svetovno elito. FOTO: Matej Družnik/Delo

,Sobota je v skladu s tradicijo zasedena za uvodno žensko veleslalomsko preizkušnjo. Najhitreje je smučala Američanka Mikaela Shiffrin in dosegla 70. zmago v svetovnem pokalu alpskih smučark. Druga je bila Švicarka Lara Gut-Behrami, tretje mesto je pripadlo Slovakinji Petri Vlhovi. Na štartu na ledeniku na nadmorski višini 3040 metrov je bilo tudi pet Slovenk. Najuspešnejša Slovenka v Söldnu je bila tako kot lani Meta Hrovat na šestem mestu.

»Psihično sem zdaj drugače pripravljena kot ob tem času lani, to sem opazila po občutkih na štartu in tudi zdaj v ciljnem prostoru. Tehnično sem uvodno nalogo opravilo dobro, za najvišjo raven pa bom morala uprizoriti popoln napad. Led je prebit, zadovoljna sem, želim pa si več. Livio (trener Magoni, o. p.) mi pravi naj združim to novo Meto z izboljšano tehniko in tisto borbeno Meta izpred petih let, ki se je samo brez tehnike vrgla po hribu navzdol ...« je na cilju dejala Hrovatova.

Meta Hrovat je bila najuspešnejša Slovenka v Söldnu. FOTO: Matej Družnik/Delo
Meta Hrovat je bila najuspešnejša Slovenka v Söldnu. FOTO: Matej Družnik/Delo

Kot da bi pozabila, kako se smuča

Andreja Slokar je svoj söldenski debi končala na 14. mestu, kar je sicer njena najboljša veleslalomska uvrstitev na veleslalomih za svetovni pokal. Tina Robnik je slovenske nastope v finalu zaokrožila z 22. mestom. Ana Bucik in Neja Dvornik se nista uvrstili v finale.

»Res je to moj najboljši izid v veleslalomu, toda to, kar sem naredila v drugo, se ne na tekmah najvišje ravni ne dela. Kot da bi v hipu pozabila, kako se smuča. Pred drugim nastopom sem se počutila prav suvereno, morda hotela malo preveč in se v tem malo izgubila. Sape je bilo dovolj, zmanjkalo mi jo je le v cilju, ko sem videla svoj zaostanek ... Za slovensko smučanje je sicer vrhunsko, da smo štiri tekmovalke tahko konkurenčen med 30 najboljšimi v veleslalomu,« je poudarila Slokarjeva.

Na uvodni tekmi sezone se je dobro odrezala tudi Andreja Slokar. FOTO: Matej Družnik/Delo
Na uvodni tekmi sezone se je dobro odrezala tudi Andreja Slokar. FOTO: Matej Družnik/Delo

Sergej Poljšak, glavni trener ženske ekipe, je ocenil: »Skupna bera na naši premieri je lepa. Meta je vstopila v sezono z enakim dosežkom kot lani, za to najbolj zahtevno progo v sezoni ženskega svetovnega pokala je 6. mesto odličen rezultat. Andreja je res dobro začela, 14. mesto ni slabo za njen prvi Sölden. Tino je v prvo potegnilo nazaj, zamudila je vstop v vrata, ki so za končnico proge nabolj pomembna. Na drugi progi je bila hitra, imela je 10. čas. Ana se je narobe lotila strmine, na takšen način se ne tekmuje na najvišji ravni. To je zdaj dobra šola, kako pristopiti nasledjim tekmam. Pogled na vrh ni presenetljiv. Veliko je res dobrih smučark, toda prav Mikaela Shiffrin, Lara Gut-Behrami in Petra Vlhova imajo odličen tekmovalni značaj.«

Na prvi progi osmo in deveto mesto

Po nastopu na prvi progi sta bili na vrhu Švicarka Lara Gut-Behrami in Američanka Mikaela Shiffrin. Slednja se je po progi podala kot prva, a je njen čas 1:02,82 nato še za dve stotinki izboljšala Gut-Behramijeva s štartno številko štiri. Italijanka Marta Bassino, ki je lani dobila uvodno preizkušnjo in ob koncu sezone osvojila tudi veleslalomski seštevek, je odstopila.

Vodilnemu dvojcu se v elitni sedmerici je še najbolj približala Slovakinja Petra Vlhova z zaostankom 81 stotink sekunde. Meta Hrovat se je po progi Rettenbach pognala tik za elitno sedmerico s številko osem in vknjižila zelo dober osmi čas (+0,98 sekunde), Andreja Slokar (+1,16) je bila deveta.

Tina Robnik je slovenske nastope v finalu zaokrožila z 22. mestom. FOTO: Matej Družnik/Delo
Tina Robnik je slovenske nastope v finalu zaokrožila z 22. mestom. FOTO: Matej Družnik/Delo

Drugi nastop si je prismučala tudi Tina Robnik s 30. časom (+2,58), pod robom finala pa je kot 31. ostala Ana Bucik, ki je bila lani na ledeniku 21. Prepočasna je bila za tri stotinke sekunde. Brez drugega nastopa je ostala tudi Neja Dvornik na 53. mestu (+4,22).

Vrnili so se gledalci

Največ zmag od vseh alpskih smučark je v Söldnu zbrala slovenska šampionka Tina Maze. V Söldnu je bila na najvišji stopnički trikrat. Gre za dosežek, ki si ga deli z nekdanjim avstrijskim zvezdnikom Hermannom Maierjem. Le Američan Ted Ligety jih je na tem prizorišču zbral štiri. Mikaela Shiffrin je drugič zmagala v Söldnu. Za razliko od lani bodo tokrat na prizorišču tudi navijači in gledalci. Tekmovalni odbor se je odločil, da bo za oba dneva dal v prodajo po 5000 vstopnic.

V nedeljo bo sledila še moška preizkušnja z dvema Slovencema na startu Žanom Kranjcem in Štefanom Hadalinom.

Slovenske smučarke na današnjem štartu sezone: Tina Robnik, Meta Hrovat, Andreja Slokar in Ana Bucik. FOTO: Matej Družnik/Delo
Slovenske smučarke na današnjem štartu sezone: Tina Robnik, Meta Hrovat, Andreja Slokar in Ana Bucik. FOTO: Matej Družnik/Delo

Izidi:

1. Mikaela Shiffrin (ZDA) 2:07,22 (1:02,82,1:04,40)

2. Lara Gut-Behrami (Švi) +0,14 (1:02,80, 1:04,56)

3. Petra Vlhova (Slk) +1,30 (1:03,61,1:04,91)

4. Katharina Liensberger (Avt) +1,39 (1:03,43, 1:05,18)

5. Maria Therese Tviberg (Nor) +1,45 (1:04,26, 1:04,41)

6. Meta Hrovat (Slo) +1,59 (1:03,78, 1:05,03)

7. Valerie Grenier (Kan) +1,85 1:03,54, 1:05,53)

8. Tessa Worley (Fra) +2,06 (1:04,45, 1:04,83)

9. Nina O'Brien (ZDA) +2,31 (1:04,11, 1:05,42)

10. Ramona Siebenhofer (Avt) +2,38 (1:04,71, 1:04,89)

14. Andreja Slokar (Slo) +2,48 (1:03,96, 1:05,74)

22. Tina Robnik (Slo) +3,48 (1:05,38, 1:05,32)

Preberite še:

Komentarji: