Nov slovenski junak je srebrni Tim Mastnak

Na deskarskem SP v Park Cityju se je dokopal do srebra v paralelnem veleslalomu, uspeh je dopolnil Žan Košir (5.).
Fotografija: Tim Mastnak je osvojil že 12. slovensko odličje na SP. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Tim Mastnak je osvojil že 12. slovensko odličje na SP. FOTO: Tadej Regent/Delo

Park City – Da bo eden od četverice slovenskih deskarjev na snegu na paralelnem veleslalomu na SP onstran »luže« posegel po stopničkah, so nakazovali odlični dosežki v sezoni svetovnega pokala. Vprašanje je bilo le, kdo in kako visoko bo šlo. Nov junak je Tim Mastnak, ki je šel skoraj do konca in se okitil s srebnim odličjem.


Na modri progi brezhiben


Osvojil je že dvanajsto slovensko kolajno doslej na SP, deseto v alpskih disciplinah. Mastnak, zmagovalec uvodne preizkušnje zime v Carezzi, je dal že v kvalifikacijah vedeti, po kaj je prišel, saj je postavil drugi čas in si s tem v izločilnih bojih tlakoval pot v finale, saj je lahko v vseh parih do zadnjega izbiral progo. Vselej se je odločil za modro, ki je bila v ravninskem spodnjem delu nekoliko hitrejša, in obrestovalo se mu je. Najprej ni imel težav z Nemcem Eliasom Huberjem, ki se je v osmino finala prebil z najvišjo številko (39), nato je za 31 stotink ugnal avstrijskega četrtfinalnega tekmeca Lukasa Mathiesa, v polfinalu pa brez težav še Nemca Stefana Baumeistra, ki ga je že zgoraj izvrglo in je predčasno kapituliral.

Po Timovem finalnem padcu je Dmitrij Loginov mirno oddeskal do cilja. FOTO: Ezra Shaw/AFP
Po Timovem finalnem padcu je Dmitrij Loginov mirno oddeskal do cilja. FOTO: Ezra Shaw/AFP


Najstniški zmagovalec


V finalu pa vendarle ni imel možnosti izbirati proge, saj se je udaril z najhitrejšim kvalifikantom, ruskim najstnikom in mladinskim svetovnim prvakom, Rusom Dmitrijem Loginovom, ki je dva dni pred tekmo dopolnil šele 19 let. Devet let starejši Celjan (rojstni dan je praznoval minuli četrtek) se je pred skupino slovenskih navijačev kljub zahtevnim razmeram in mokremu sneženju odločno pognal na rdečo progo, morda celo preveč odločno. Že v tretjih vratih je njegova deska izgubil stik s podlago, končal je v snegu in tekmecu dovolil, da se je le še zapeljal do cilja in do zlata. Za Mastnaka je srebro prvo odličje z velikih tekmovanj, njegov uspeh je dopolnil Žan Košir s petim mestom, medtem ko sta Rok Marguč in Gloria Kotnik po napakah na drugi kvalifikacijski progi (na prvi sta bila med najhitrejšimi) ostala brez izločilnih bojev. Jutri bo na SP na sporedu še paralelni slalom (kvalifikacije 17, finale 21).
 

Preberite še:

Komentarji: