Okužba z novim koronavirusom tudi v slovenski vrsti

Med okuženimi so bili ob trenerju Urošu Velepcu še Alex Cisar, Rok Tršan in Miha Dovžan ter fizioterapevtka Ula Hafner.
Fotografija: Trener slovenskih biatloncev Uroš Velepec je virus premagal v enem dnevu. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Trener slovenskih biatloncev Uroš Velepec je virus premagal v enem dnevu. FOTO: Matej Družnik/Delo

Novi koronavirus je dodobra premešal tudi načrte slovenske moške biatlonske reprezentance. Kot je na predstavitvi pred sezono medijem potrdil glavni trener Uroš Velepec, se je tik pred začetkom sezone na pripravah v avstrijskem Ramsauu v slovenskem taboru okužila kar peterica članov reprezentance. Med okuženimi so bili ob trenerju Velepcu še Alex Cisar, Rok Tršan in Miha Dovžan ter fizioterapevtka Ula Hafner. Klemen Bauer in Jakov Fak sta se pripravljala po lastnem programu in se okužbi izognila.

»Rok in Miha sta imela le minimalne težave, pri Alexu pa je bilo okrevanje malce težje,« je v povezavi s tekmovalci povedal Velepec, o lastni bolezni pa v svojem slogu dodal: »Če je Zlatan Ibrahimović potreboval dva dni, da je premagal koronavirus, zase lahko rečem, da sem ga v enem.«

Kot je še povedal Velepec, je okužba prišla ob nepravem trenutku priprav na sezono, saj so morali vsi okuženi v desetdnevno karanteno. »Tipamo, kje so s pripravljenostjo. Treba je spet najti občutke, treba se je vrniti v ritem in to poskušamo zdaj pred odhodom na Finsko tukaj v Obertilliachu popraviti. K sreči Jakov in Klemen nista bila v Ramsauu. Upam, da ostaneta zdrava do konca sezone.«
 

Forma neznanka


Kot še dodaja Velepec, je forma pred prvo tekmo zaradi okužbe pri trojici s karanteno zdaj sicer neznanka, »morda pa je dobro, da se vsaj nam, ki smo bili okuženi, za vsaj teh nekaj mesecev obeta imunost. Paziti pa bomo seveda morali tudi na druge člane ekipe.« Reprezentanca bo na Finsko, kjer bosta prvi dve postaji svetovnega pokala, odpotovala v ponedeljek.

Jakov Fak ni bil zadovoljen s dosežki v lanski sezoni. FOTO: Matej Družnik/Delo
Jakov Fak ni bil zadovoljen s dosežki v lanski sezoni. FOTO: Matej Družnik/Delo


Sezona svetovnega pokala se sicer začenja prihodnji teden v Kontiolahtiju. Zaradi pandemije novega koronavirusa bo sezona posebna, spremenjen je koledar tekmovanj, veliko pa je neznank v zvezi s pripravljenostjo ekip. Tudi Uroš Velepec čaka na tekmo, ki bo dala odgovore na pripravljenost.

"Višjim silam se moram zahvaliti, da nihče ni resneje zbolel in smo jo odnesli dobro. Karantena je neprijetna. Če vemo, da je to občutljivo obdobje pred sezono, ko so morali 10 dni sedeti doma, tekmeci pa so že tekli na snegu, to ni bilo lahko. Tipamo, kje so s pripravljenostjo. Treba je spet najti občutke, treba se je vrniti v ritem in to skušamo zdaj pred odhodom na Finsko tukaj v Obertilliachu še popraviti," je pred sezono povedal Velepec.
 

Fakovo ubadanje s šibkimi točkami


V sezoni, ko bo Pokljuka gostila svetovno prvenstvo, prvi favorit za visoke uvrstitve v slovenski ekipi ostaja Fak. Ta se je odločil za spremembe pri načinu dela, ker ni bil zadovoljen z lanskimi dosežki. "Podobno kot Klemen sem začutil potrebo, da sem malo manj na skupinskih pripravah, ampak da delam sam in se ukvarjam s svojimi šibkimi točkami. Skušal sem se učiti na napakah in upam, da bodo dosežki tako boljši kot lani. Nekaj izidov je bilo zelo lepih, manjkale so stopničke, najbolj pa boli na SP, ko si zelo blizu kolajni, pa ti ne uspeh."

Tudi Bauer poudarja, da je treniral na visoki ravni. Najbolj pomembno je, da je želja po tekmovanjih velika. "Nastopam že 15. sezono, a veselim se, kot bi bila prva in temu primerna je motivacija. Letos želim poseči po vidnih uvrstitvah, biti konstanten, piko na i pa postaviti na SP na Pokljuki. Zelo pomemben bo uspešen začetek, kjer bi bil zadovoljen z uvrstitvami okrog 15. ali 20. mesta, da dobiš potrditev za dobro delo, potem je vse lažje naprej. Treninge sem opravil vse. Razen manjših težav v maju, je šlo vse po načrtu."

Komentarji: