Peter Prevc vodil po uvodni seriji, na koncu osmi, prvenec Japonca Jukije Sata

Najstarejši od bratov Prevc v Nižnem Tagilu ni izkoristil najboljšega izhodišča po prvem »polčasu«.
Fotografija: Petru Prevcu so se v Nižnem Tagilu nasmihale stopničke, na koncu se je moral sprijazniti z osmim mestom. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Petru Prevcu so se v Nižnem Tagilu nasmihale stopničke, na koncu se je moral sprijazniti z osmim mestom. FOTO: AFP

Ljubljana – Nižni Tagil gosti tretjo postajo 41. sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih. Po uvodni seriji prve tekme je bil v najboljšem položaju Peter Prevc, ki pa mu finalni nastop ni uspel najbolje, tako da se je moral na koncu sprijazniti z osmim mestom.

Krstne zmage se je veselil Japonec Jukija Sato, ki je s Slatnarjevimi smučmi poletel 126,5 in 132 metrov daleč. Od Slovencev se je v drugo serijo uvrstil le še Anže Lanišek, ki je zasedel končno 14. mesto. Domen Prevc, Tilen Bartol in Rok Justin so se od tekme poslovili na 37., 38. in 47. mestu.


Najdaljši skok v prvi seriji uspel Petru Prevcu


Bartol v uvodni seriji ni ponovil zelo dobrega nastopa iz včerajšnjih kvalifikacij, v katerih je bil kot deveti najboljši Slovenec. S 113,5 metra se ni uvrstil v finale. Še krajši je bil Justin (106 m).

Odličen skok je prikazal Peter Prevc, ki je izkoristil dobre razmere in poletel kar 133,5 metra daleč. Brez finala je ob Bartolu in Justinu ostal tudi Petrov (naj)mlajši brat Domen Prevc, ki je doskočil pri 115 metrih.

Laniška je odneslo do 123,5 metra in si je z 12. mestom prav tako kot vodilni Peter, ki je imel poldrugo točko naskoka pred Poljakom Piotrom Zylo (131 m), tretji pa je bil s 3,6 točke zaostanka Avstrijec Philipp Aschenwald (129 m), zanesljivo zagotovil še drugi nastop.


Jukija Sato le poldrugo točko pred Karlom Geigerjem


V finalu je »Žaba« skočil pol metra manj kot v uvodni seriji in je po dveh zaporednih uvrstitvah na zmagovalni oder s 14. mestom ostal zunaj deseterice. Enako daleč kot Lanišek je v drugo skočil tudi Peter Prevc (123 m) in s prvega mesta nazadoval na končno osmo.

Na najvišjo stopnico odra za najboljše smučarske skakalce se je – kot že omenjeno – prvič zavihtel 24-letni Japonec Jukija Sato, ki je imel le poldrugo točko naskoka pred drugouvrščenim Nemcem Karlom Geigerjem (130 m in 130 m), tretje mesto pa je z 2,2 točke zaostanka zadržal Aschenwald, ki je v drugo ponovil daljavo iz prve serije.

Rumeno majico vodilnega v skupni razvrstitvi je zadržal Norvežan Daniel Andre Tande (210 točk), ki tokrat ni mogel izvleči več od 21. mesta. Lanišek (158) je zadržal drugo, Aschenwald (153) pa tretje mesto. Peter Prevc (51) je napredoval na 15. mesto.
 

V poskusni seriji najdaljši Norvežan Tande


V poskusni seriji je najboljši skok uspel Danielu Andreju Tandeju (126,5 m), zmagovalcu obeh posamičnih tekem v tej sezoni v Visli in Ruki. Slovenci so bili še precej zadržani; najdlje je odneslo Petra Prevca, ki je poletel do 124 metrov (9. dosežek).

Anže Lanišek (115 m) je imel 24. oceno, Rok Justin (113 m) je bil pet mest slabši, za najboljšo trideseterico pa sta pristala Tilen Bartol (114 m/31.) in Domen Prevc (113 m/33.).

Lani sta na tem ruskem prizorišču zmagi slavila Norvežan Johann Andre Forfang in Japonec Rjoju Kobajaši. Od Slovencev se je pred letom dni na prvi tekmi z osmim mestom najbolje odrezal Timi Zajc, ki je današnjo preizkušnjo – tako kot Anže Semenič – spremljal zgolj kot gledalec, potem ko je obtičal v včerajšnjih kvalifikacijah. Na drugi lanski tekmi v Nižnem Tagilu se je od naših najvišje zavihtel Domen Prevc, ki je pristal na 14. mestu.

Jutri bo v Nižnem Tagilu še ena (posamična) tekma, ki se bo prav tako začela ob 15.30 po srednjeevropskem času.


Cene Prevc najboljši Slovenec v Vikersundu


V Vikersundu pa so danes pod streho spravili prvo tekmo za celinski pokal. Zmage se je veselil Japonec Taku Takeuči (110,5 m in 111,5), najboljši Slovenec pa je bil Cene Prevc (111,5 m in 108 m), ki si je priskakal peto mesto.

Od naših so točke osvojili še Bor Pavlovčič (103,5 m in 109,5 m/18. mesto), Žak Mogel (109 m in 104,5 m/24.) in Jernej Presečnik (104,5 m in 107 m/26.).

Preberite še:

Komentarji: