Po mučni zimi Meta končno brez bolečin

Trener Slivnik z dekleti na snežnih pripravah v Švici. Hrovatova s prilagojenim smučarskim čevljem.
Fotografija: Meta Hrovat upa, da se je končno znebila težav. Foto Matej Družnik
Odpri galerijo
Meta Hrovat upa, da se je končno znebila težav. Foto Matej Družnik

Slovenske alpske smučarke so se v nedeljo odpravile na snežne priprave v Saas Fee. Prvič brez bolečin po operaciji gležnja, ki jo je prestala konec marca, se jim je pridružila Meta Hrovat. Novi trenerski štab, ki ga vodi Janez Slivnik, veseli, da se je Gorenjka otresla muk, ki so ji grenile prejšnjo zimo.

»Dekleta so spoznala moje delo, jaz pa njih, da vidim, na kaj bo treba dati še večji poudarek. Do zdaj so delale, kakor so, zdaj se začenja po novem,« je Slivnik pospravil delo svojih predhodnikov in postavil svoja pravila. Najbolj ga veseli, da so vse tekmovalke zdrave, vprašaj visi le nad Ano Drev s statusom poškodovanke, ki še ni sporočila svoje odločitve, ali bo nadaljevala kariero.



V Švici bo ekipa vadila teden dni, poudarek bo na veleslalomu in slalomu. »Oddelale so najtežji del kondicije, zdaj bo prioriteta snežni trening,« se je Slivnik ozrl tudi h kondicijski vadbi, ki jo dekleta opravljajo razkropljeno, saj jim lokacijsko tako najbolj ustreza: Hrovatova in Maruša Ferk se pripravljata pod vodstvom Nike Radjenovič na Gorenjskem, Tina Robnik in Neja Dvornik v Ljubljani z Mitjo Bračičem, Ana Bucik na Goriškem sodeluje z Matijo Reyo. Med sezono bo z ekipo kineziologinja in fizioterapevtka Ana Mali, ki bo v tekmovalnem ritmu skrbela za kondicijo in terapije.
 

Upa, da je težav konec


Naporno zimsko sezono ima za sabo Hrovatova, ki so ji decembra punktirali gleženj, kar ji je odvzelo en mesec tekmovalnega ritma. Močne bolečine kar niso hotele izginiti, konec marca je šla pod nož v Nemčijo, kjer so jo v preteklosti že operirali. Okrevanje je bilo tokrat uspešno. Da bi ji olajšali smučanje, so zanjo izdelali tudi poseben smučarski čevelj. »Kar je za moj gleženj precej bolje,« je spodbudne novice razkrila 21-letnica, ki so ji v minuli sezoni podelili naziv vzhajajoče mlade zvezde v svetovnem pokalu.

Dekleta ta teden smučajo v Švici. Med njimi ni Ane Drev (druga z leve), ki še ni sporočila, ali bo končala kariero ali nadaljevala. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Dekleta ta teden smučajo v Švici. Med njimi ni Ane Drev (druga z leve), ki še ni sporočila, ali bo končala kariero ali nadaljevala. FOTO: Tomi Lombar/Delo


Pri kondicijskem treningu je v prejšnjih letih delala veliko tekaških intervalov, letos je bilo treba vadbo prilagoditi, precej več je na kolesu, kot je bila v preteklosti. Junijski snežni trening v Hintertuxu je bil zanjo neuspešen, prekinila ga je po poldrugem dnevu zaradi premočnih bolečin in se predčasno vrnila domov, poskusila je nato še na Mölltalu in nazadnje Zermattu, kjer se ji je na obrazu vendarle narisal nasmeh. »Šest dni sem smučala brez večjih težav, prvič po zelo dolgem času, kar me je močno razveselilo. Upam, da je preglavic zdaj zares konec,« si je zaželela sogovornica, ki je pozimi večkrat stisnila zobe in z mukami šla čez sebe. V Švici se je pred tednom dni končno lahko ukvarjala le s smučanjem in ne s tem, kako omiliti bolečino.
 

Bo nadaljevala s Hafnerjem?


Novi glavni trener ženske reprezentance Janez Slivnik se bo z dekleti na najdaljši snežni trening pripravljalnega obdobja odpravil sredi avgusta v Argentino. FOTO: Roman Šipić/Delo
Novi glavni trener ženske reprezentance Janez Slivnik se bo z dekleti na najdaljši snežni trening pripravljalnega obdobja odpravil sredi avgusta v Argentino. FOTO: Roman Šipić/Delo


Kranjskogorka, ki je doslej v reprezentanci vadila tudi s svojim trenerjem Juretom Hafnerjem, je dejala, da je v novem trenerskem štabu, ki ga vodi Slivnik, zaznala veliko energije in nadeja se, da bo tako tudi med sezono. Bo še naprej sodelovala z izkušenim Hefom, kot mu pravijo, ki je v preteklosti delal tudi s Tino Maze in Janico Kostelić? »To bomo videli v prihodnjih dneh oziroma tednih. Moramo se še dogovoriti,« je povedala smučarka, ki si je v prostih poletnih dneh baterije polnila s popotniškimi vtisi po Balkanu, med drugim jo je skupaj s predstavnicami drugih panog na aktivni teden povabil tudi njen opremljevalec Salomon, športnice različnih profilov so skupaj raziskovale Črno Goro.

Prostih trenutkov je zdaj konec, glavna snežna vadba pa ekipo čaka sredi avgusta, ko se bodo podale na najdaljši trening pripravljalnega obdobja v Argentino.

Komentarji: