Premagati Hirscherja? Prav je, da imamo takšne cilje

Trener moške smučarske reprezentance Klemen Bergant o prihajajoči sezoni ter vlogah Žana Kranjca in Štefana Hadalina.
Fotografija: Klemen Bergant je z Žanom Kranjcem in Štefanom Hadalinom ravno končal tridnevni kondicijski trening na Rogli, sledi odhod na sneg. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Klemen Bergant je z Žanom Kranjcem in Štefanom Hadalinom ravno končal tridnevni kondicijski trening na Rogli, sledi odhod na sneg. FOTO: Tadej Regent/Delo

Ljubljana – Klemen Bergant ostaja trdno zasidran na položaju trenerja za tehnične discipline v moški smučarski reprezentanci. Včeraj je končal tridnevni trening na Rogli s četrtim veleslalomistom sveta Žanom Kranjcem in najboljšim slovenskim slalomistom Štefanom Hadalinom. V pogovoru je razmišljal o pripravljalnem obdobju in pogledoval k poolimpijski zimi.
 

Ob koncu sezone ste nam dejali: »Nekaj si želim, a o tem ne bi govoril. Če bom ostal, se bo to zgodilo.« Na kaj ste merili?

Štefan je imel težave pri pripravi smuči. Serviser je isti, Štefan je isti, oba imata to enoletno izkušnjo in menim, da zdaj vesta, kaj morata narediti. Pogovoril sem se z njima, pričakujem, da se težave ne bodo več ponovile. Z Žanom teh problemov nismo imeli.
 

Kranjec je storil v minuli zimi velik korak. Radi poudarite, da je sposoben več. Kakšne posledice je pustila njegova najboljša sezona v karieri?

Vsaka sezona je zgodba zase. Kar se je zgodilo v minuli, ne zagotovlja, da se bo nadaljevalo. Treba se je dobro pripraviti za novo in pokazati kakovost že na začetku. Vemo, da je tekem pozimi malo – slalomov je deset, veleslalomov devet, Štefan ima še dve tekmi v kombinaciji. Žan je že pokazal, da zna tekmovati na visoki ravni vso sezono, torej štiri mesece in pol. To pa potrjujejo tudi tekmeci. Zdaj tri mesece nismo smučali, v ponedeljek smo opravili kondicijski test, ki je pokazal, da sta oba dobro pripravljena, boljša kot lani v tem času.

Žan Kranjec je bil v prejšnji sezoni četrti najboljši veleslalomist na svetu. Fizično je bolje pripravljen kot lani v tem obdobju. FOTO: Tadej Regent/Delo
Žan Kranjec je bil v prejšnji sezoni četrti najboljši veleslalomist na svetu. Fizično je bolje pripravljen kot lani v tem obdobju. FOTO: Tadej Regent/Delo

 

Se tudi zdaj s Kranjcem pripravljate na zanj nove pritiske, ki jih je prinesla minula sezona, in jih bo verjetno tudi prihajajoča?

S temi pritiski se je dobro soočal že med zimo in potrdil, da ga ne zmotijo prav dosti. Ko si enkrat v elitni sedmerici, je to določen privilegij. Že jutranji ogled proge, denimo, začneš deset minut pred vsemi ...
 

Koliko časa ste na Rogli?

Tri dni, tretje leto zapored. Kondicijsko se vseskozi pripravljata ločeno, Štefan dela z Janijem Grilom, Žan z Mitjo Bračičem. A moram ju videti, preden gremo spet na sneg. Da se pogovorimo, dogovorimo o nekih stvareh. Pa tudi zato, da sta na višji nadmorski višini, preden se podamo na ledenik.

Štefan Hadalin je izboljšal štartno izhodišče. V novi sezoni mu bo zato lažje. FOTO: Tadej Regent/Delo
Štefan Hadalin je izboljšal štartno izhodišče. V novi sezoni mu bo zato lažje. FOTO: Tadej Regent/Delo

 

Bračič pravi, da Kranjec zdaj trenira trdo, da bi pozimi premagal Hirscherja. Koliko ta priimek pri treningih uporabite vi?

Razumljivo, vsak bi rad premagal najboljšega. In to je Hirscher. Treba se je predvsem dobro pripraviti. Ko se začne sezona, pa dobro tekmovati. Hirscher ni osvojil sedmih velikih globusov kar tako, ni ga lahko premagati. A prav je, da imajo tekmovalci takšne cilje. Motivacija pri Žanu in Štefanu ni vprašljiva. Ni jima vedno najlepše, pridejo tudi zelo težki trenutki, a če imaš cilj, je vse lažje.

 

Za Hadalina velja, da bo pokazal, kako visoko lahko poseže, ko bo izboljšal štartno številko. Kakšne načrte imate z njim?

Zdaj je v slalomu 38., to pomeni, da bo imel številko okrog 35, v veleslalomu je 45., številka bo okrog 40. V zadnjih sezonah so ta izhodišča omogočala preboj v finale. Cilj je preboj med 30 – malo mu manjka –, kar zahteva dobro pripravljenost in dobre nastope od prve tekme naprej.

Kar je bilo v prejšnji sezoni dovolj, v prihodnji ne bo, saj napredujejo vsi, pa tudi materiali se izboljšujejo, pravi Bergant, ki usmerja razvoj Kranjca in Hadalina. FOTO: Tadej Regent/Delo
Kar je bilo v prejšnji sezoni dovolj, v prihodnji ne bo, saj napredujejo vsi, pa tudi materiali se izboljšujejo, pravi Bergant, ki usmerja razvoj Kranjca in Hadalina. FOTO: Tadej Regent/Delo

 

Na snegu ste bili nazadnje v Banskem.

Drži. V nedeljo gremo za osem dni v Saas Fee. Nekaj težav so imeli z ledenikom, odlomil se je, smučišče je bilo zaprto tri dni. Snega je veliko. V tem obdobju je treba imeti tudi srečo z vremenom, lani je nismo imeli. Fanta imata nove smučarske čevlje, dobro je, da opravita v njih nekaj dni treninga, preden tretji teden v avgustu odrinemo v Argentino, tudi serviser za čevlje pride v Saas Fee. Dobila sta še nove smuči, a testiranja bodo počakala na zimske razmere v Ushuaii.

 

Kakšen je vaš cilj v pripravljalnem obdobju?

Da fanta čim prej prideta na raven minule zime in da bi od tod nadaljevala. Vemo, da tisto, kar je bilo v prejšnji sezoni dovolj, v prihodnji ne bo, saj napredujejo vsi, tudi materiali se izboljšujejo. Ko bosta dosegla omenjeno raven, pa bomo začeli delati približke tekmovalnim nastopom.
 

Komentarji: