Prvič v sezoni slovensko čast reševala brata Prevc

V Lillehammerju zmaga Stefana Krafta, Domen Prevc sedmi.
Fotografija: Stefan Kraft se je včeraj razveselil četrte zmage v sezoni in 16. v karieri. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Stefan Kraft se je včeraj razveselil četrte zmage v sezoni in 16. v karieri. FOTO: Reuters

Zelo hitro se spreminjajo stvari v slovenskih smučarskih skokih. Če je še v nedeljo na prvi postaji turneje raw air v Oslu presenetil Peter Prevc s 3. mestom, naša reprezentanca pa je imela v petnajsterici skupno tri tekmovalce, je bil izplen v Lillehammerju precej slabši: najboljši je bil Domen Prevc na 7. mestu, v finalu pa je bil le še njegov brat Peter, 26. Zmage se je veselil Avstrijec Stefan Kraft.

Prvič v sezoni se je zgodilo, da sta bila edina slovenska finalista brata Prevc, ki sicer v tej zimi prav veliko nista nastopala na istih prizoriščih, le v Engelbergu, prvi polovici novoletne turneje, v Willingenu in zdaj na Norveškem. Tokrat je bil veliko boljši Domen, ki si je edini od naših prislužil pozitivno oceno. Vse kaže, da je prav ob koncu sezone vendarle spet ujel formo, ki jo je kazal na uvodnih nastopih, ko je s 4. mestom v Ruki dosegel svoji najboljši uvrstitvi. Po še eni težavni zimi se je šele na Norveškem spet prebil v deseterico, in to zdaj dvakrat zapored, saj je bil na Holmenkollnu šesti. Tudi danes, ko sta tekmo zaznamovala sneženje in (močan) vzgonski veter, je po prvi seriji zasedal 6. mesto, skupaj z zmagovalcem svetovnega pokala Rjojujem Kobajašijem, v finalu se je spustil eno stopničko.

»Uspela sta mi dva v redu skoka. Razmere so bile, kakršne so bile, značilne za Norveško. Veter se je spreminjal, snežilo je, lahko si dobil malce boljše, lahko malce slabše razmere, a zame se je izšlo srečno. Do zdaj sem s turnejo zadovoljen in naprej grem s podobnimi občutki, s kakršnimi sem prišel v Lillehammer,« je ocenil Domen Prevc, ki je zdaj celo najvišje uvrščeni Slovenec (9.) v seštevku turneje raw air.

Manj je bil zadovoljen Peter Prevc. Četudi ni pričakoval, da bodo stopničke poslej stalnica, so želje in cilji seveda segali veliko višje od 26. mesta. Po prvi seriji mu je sicer kazalo veliko bolje (18.), a finale se mu je dodobra ponesrečil. »Z nastopom nisem zadovoljen, ni bil moj dan, ni se izšlo, kot sem si želel. Še vedno pa je dobro to, da sem kljub slabemu dnevu končal med dobitnik točk, kar se pred mesecem dni ne bi zgodilo. Poizkusil bom ostati miren in zbran tudi v Trondheimu,« je dejal Peter Prevc.


Zajc drugič brez finala


Še veliko bolj je bil razočaran Timi Zajc, saj je drugič v sezoni svetovnega pokala ostal brez finala, po famoznem Bischofshofnu in težavah z zadrgo na rokavu. Zaradi premočnega vetra je moral sicer kar trikrat na zaletno mesto, končal pa kot 39. in s tem je šla seveda po zlu visoka uvrstitev v skupnem seštevku norveške turneje. Še slabše jo je odnesel Anže Lanišek – 44.

V Lillehammerju je tudi že postalo jasno, da Rjoju Kobajaši ne bo presegel 15 zmag Petra Prevca v sezoni. Ostaja namreč pri enajstih, do konca sezone pa ostajajo le še štiri posamične preizkušnje, tako da ga lahko le še izenači, a se zdi nemogoče, da bi nanizal štiri zmage, saj je konkurenca zelo ostra. Danes je bil razred zase Stefan Kraft z najdaljšima skokoma v obeh serijah (139 in 141), v razvrstitvi turneje pa v vodstvu še naprej ostaja Robert Johansson, ki je v domačem kraju osvojil 2. mesto.

Zvečer se je karavana z avtobusi že odpravila v Trondheim, kjer je v slovenski reprezentanci Žigo Jelarja zamenjal Jernej Damjan. Jutri ob 17.30 bodo na sporedu kvalifikacije, tekma – zadnja na manjših skakalnicah, saj sledita nato le še letalnici v Vikersudnu in Planici – pa v četrtek ob 17. uri.

Pri ženskah je slavila Maren Lundby, najboljša Slovenka je bila spet Nika Križnar, tokrat šesta, Jerneja Brecl se je z 12. mestom razveselila svojega drugega najboljšega rezultata v karieri, do točk sta prišli še Katra Komar in Urša Bogataj. Skakalke čakajo kvalifikacije v Trondheimu jutri ob 20.30, zadnja tekma norveške turneje pa v četrtek ob 14. uri.

Preberite še:

Komentarji: