Timi Zajc 8. na generalki pred SP, na katerem ne bo Domna Prevca

Le trije od sedmih Slovencev do točk za svetovni pokal, Kobajaši zmagal. Bertoncelj določil ekipo za Seefeld.
Fotografija: Slovenski skakalci Jernej Damian, Timi Zajc, Anže Semenič in Peter Prevc so se v petek veselili ekipnega 3. mesta, danes pa bodo izvedeli, kdo potuje na SP v Avstriji. FOTO: Arne Dedert/AFP
Odpri galerijo
Slovenski skakalci Jernej Damian, Timi Zajc, Anže Semenič in Peter Prevc so se v petek veselili ekipnega 3. mesta, danes pa bodo izvedeli, kdo potuje na SP v Avstriji. FOTO: Arne Dedert/AFP

Smučarski skakalci so danes končali tridnevno tekmovanje v Willingenu, ki je v petek Sloveniji prineslo prvo uvrstitev na oder za zmagovalce v ekipni preizkušnji to zimo. Posamično včeraj naši skakalci niso bili tako uspešni, najvišje je bil na 9. mestu Timi Zajc, ki je bil danes podobno razpoložen. V poskusni seriji ga je odneslo najdlje med vsemi, 142.5 m, v prvi seriji pa je doskočil pri 140 m, kar je bilo dovolj za 7. mesto, za konec pa je skočil 135.5 m, kar mu je prineslo 8. mesto na zadnji tekmi pred svetovnim prvenstvom.



Slovenijo je sicer zastopalo sedem skakalcev, poleg Zajca še Bor Pavlovčič, Žiga Jelar, Peter Prevc, Jernej Damjan, Anže Semenič in Domen Prevc. Po tekmi je slovenski trener Gorazd Bertoncelj določil potnike na svetovno prvenstvo, ki se bo v Seefeldu in Innsbrucku začelo v sredo. Tam bodo slovenske barve branili: Timi Zajc, Anže Lanišek, Anže Semenič, Peter Prevc, Jernej Damjan in Žiga Jelar. Zunaj ekipe je tako ostal Domen Prevc, ki po Bertoncljevi oceni skače preveč nestanovitno, četudi je drugi najvišje uvrščeni Slovenec v skupnem seštevku svetovenga pokala.


Potek današnje tekme


Za Zajca je bil oder za zmagovalce nedosegljiv že po prvi seriji, v drugi seriji bi se lahko boril za mesto v prvi peterici, a je bil njegov drugi poskus prekratek. Med finaliste sta se od Slovencev prebila le še Semenič (133.5 m, 29. mesto) in Jelar (130 m, 30.), medtem ko so bili Domen Prevc (128 m), Damjan (125 m), Peter Prevc (126 m) in Pavlovčič (113.5 m) prekratki.

Včeraj je zmago slavil Nemec Karl Geiger, ki je v drugi seriji s 150.5 m dosegel daljavo dneva in je za štiri točke prehitel Poljaka Kamila Stocha, tretji pa je bil skupno vodilni Japonec Rjoju Kobajaši.

S tem pa Kobajaši bržkone ni bil pretirano zadovoljen, vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala je danes spet pokazal svojo premoč. V prvi seriji je skočil 146 m in tako preskočil kar tri poljske zasledovalce, pred Piotrom Zylo, Stochom in Dawidom Kubackim je imel deset točk naskoka.

Nato pa je v finalu ubranil svojo prednost, s 144 m dosegel daljavo druge serije, prepričljivo zmagal, si utrdil vodstvo v svetovnem pokalu ter tudi nabral novo mero samozavesti pred prihajajočim svetovnim prvenstvom. Za njim sta se na tej generalki pred Seefeldom na stopničke uvrstila nemški adut Markus Eisenbichler (v finalu 142 m) ter Poljak Piotr Zyla (137.5). V slovenskem taboru za konec presežka ni bilo, si je pa Timi Zajc z 8. mestom zapisal novo uvrstitev med deseterico. V finalu sta nastopila še Žiga Jelar (26., 133 m) in Anže Semenič (29., 128).

Skakalna karavana se bo v prihodnjih dneh preselila na prizorišče svetovnega prvenstva v Avstrijo, kjer bo uvodni trening na skakalnici v Innsbrucku v sredo. Uvodna tekma za skakalce bo nato v tirolski metropoli v soboto.
 

Preberite še:

Komentarji: