Slovenke ne skrivajo: v Pekingu bodo lovile kolajne

Urša Bogataj, Nika Križnar, Ema Klinec in Špela Rogelj bodo na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu zastopale Slovenijo v smučarskih skokih.
Fotografija: Nika Križnar med akcijo v Klingenthalu. FOTO: Annegret Hilse/Reuters
Odpri galerijo
Nika Križnar med akcijo v Klingenthalu. FOTO: Annegret Hilse/Reuters

Urša Bogataj, Nika Križnar, Ema Klinec in Špela Rogelj bodo na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu zastopale Slovenijo v smučarskih skokih. Čaka jih posamična tekma na srednji napravi ter tekma mešanih ekip skupaj s skakalci. Žal ekipne tekme skakalke nimajo na programu OI, sicer bi bile Slovenke z naskokom prve favoritinje za olimpijski naslov.

Skakalke so se v svetovnem pokalu nazadnje merile na silvestrski turneji na Ljubnem ob Savinji, nato pa so imele zaradi odpadlih tekem na Japonskem nenadejan daljši premor.

Na Ljubnem so Slovenke pokazale izvrstne nastope - na prvi tekmi je Križnarjeva zmagala, Klinčeva je bila tretja, Bogatajeva četrta, na drugi tekmi pa je bila Bogatajeva druga, Klinčeva četrta, Križnarjeva pa peta -, zato vse upajo, da so med tekmovalnim premorom zadržale dobro pripravljenost.

Nika Križnar: Na Kitajskem skušala uživati v skokih

Predah od tekem najvišje ravni so izkoristile za priprave v Beljaku in Planici, kjer so imele, kot pravijo, odlične pogoje za trening. Pred odhodom v Peking jih sicer še čakajo nastopi v nemškem Willingenu prihodnji konec tedna - od 28. do 30 januarja -, od koder bodo tudi odpotovale na prizorišče olimpijskih iger.

Nika Križnar, Špela Rogelj, Urša Bogataj in Ema Klinec na lanski tekmi v Oberstdorfu. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters
Nika Križnar, Špela Rogelj, Urša Bogataj in Ema Klinec na lanski tekmi v Oberstdorfu. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters

Junakinja Ljubnega, lanska skupna zmagovalka sezone Križnarjeva, je sicer na virtualnem druženju z novinarji povedala, da ji žal skokov z zadnje tekme ni uspelo prenesti na treninge.

»Ljubno je bilo zame fenomenalno, rezultati so bili nad pričakovanji. Žal trenutno še iščem občutke, ki sem jih imela na Ljubnem. Vseeno bom na Kitajskem skušala uživati v skokih,« je uvodoma povedala 21-letna Križnarjeva, ki je - tako kot vse slovenske skakalke - z razočaranjem pospremila dejstvo, da dekleta na OI nimajo ne tekme na veliki skakalnici ne ekipne. »Lepo bi bilo imeti dodatno tekmo, saj je to še ena priložnost več za kolajno. A s tem se moramo sprijazniti in upamo, da bo na naslednjih zimskih igrah drugače.«

Kljub temu, da še išče prave občutke, pa ima Križnarjeva pred očmi jasen cilj: kolajno. »Moj cilj, moja želja je kolajna. Vedno moraš iti na tekmo z nekim ciljem. Koliko je realen, težko povem. Sama se bom skušala osredotočiti zgolj na tekmo, na čim boljši nastop, potem bomo videli, kaj mi bo ta prinesel.«

Urša Bogataj: Ne nalagam si pritiska, želim uživati

Najboljša slovenska skakalka v svetovnem pokalu to zimo je sicer Bogatajeva, ki je na skupnem tretjem mestu. Glede same pripravljenosti pred igrami, kot pravi, nima pravega občutka, saj ni bilo tekem in torej tudi ne primerjav z dekleti tujih reprezentanc.

Ema Klinec je optimistična. FOTO: Blaž Samec
Ema Klinec je optimistična. FOTO: Blaž Samec

»Ne vem, kaj bi rekla glede forme. Ampak na olimpijski tekmi, kot vemo, je možno prav vse. Sama si ne nalagam pritiska, želim uživati in do iger le vzdrževati formo, ki jo imam. Tam pa bo nekakšna loterija,« je menila 26-letna skakalka, ki si želi, da bi vsaj eni od Slovenk uspelo osvojiti tako želeno kolajno.

»Po mojem mnenju smo vse štiri Slovenke sposobne skočiti na zmagovalni oder olimpijskih iger. Upam, da bo eni od nas to res tudi uspelo,« je še dejala Bogatajeva.

Tik za njo je v svetovnem pokalu skupno na četrtem mestu Klinčeva, ki je na lanskem svetovnem prvenstvu na srednji napravi dokazala, da se zna zbrati za eno tekmo in osvojila naslov svetovne prvakinje. Kot je dejala, je že pred turnejo na Ljubnem začela razmišljati o tem, kako se bo treba pripraviti na OI v smislu vseh dodatnih obveznosti, izpolnjevanja obrazcev, aplikacij in podobnega, ki jih olimpijcem nalaga koronska pandemija.

Špela Rogelj: zelo dobro sem trenirala

»Olimpijske igre mi pomenijo ogromno. Že preboj v reprezentanco si je treba, v tako močni ekipi, kot je slovenska, izboriti. Olimpijski duh je nekaj posebnega in upam, da ga bomo doživele tudi v Pekingu. Sicer pa se na igre pripravljamo že od začetka sezone. Četudi ne vemo, kaj nas tam čaka, bo treba hitro spoznati teren in se prilagoditi. A za vse bo enako,« se zaveda 23-letna skakalka.

Urša Bogataj med poletom v Ramsauu. FOTO: Georg Hochmuth/AFP
Urša Bogataj med poletom v Ramsauu. FOTO: Georg Hochmuth/AFP

Najbolj izkušena v slovenski vrsti je 27-letna Rogljeva, ki bo po Sočiju 2014 (26. mesto) in Pyeongchangu 2018 (22.) nastopila na svojih tretjih OI. Skakalke so v Rusiji šele prvič lahko nastopile na OI in Rogljeva je ena tistih, ki so v Sloveniji orale ledino v ženskih skokih. »Glavno motivacijo za olimpijske igre mi daje dejstvo, da sem v tem vmesnem premoru zelo dobro trenirala. Na pripravah smo imeli super pogoje, zato sem zadovoljna s pripravljenostjo. Veselim se teh iger,« je dejala pred odhodom.

Preberite še:

Komentarji: