Ilka Štuhec tretjič zapored na odru za zmagovalke (FOTO)

Slovenska šampionka na prvem smuku v Cortini d‘Ampezzo osvojila 2. mesto.

Objavljeno
18. januar 2019 12.00
Posodobljeno
18. januar 2019 16.06
V taboru Ilke Štuhec je bilo spet veselo. FOTO: Matej Družnik/Delo
Cortina d‘Ampezzo – Kraljica hitrosti, kot so Cortino poimenovali prireditelji ženskih tekem za svetovni pokal v Dolomitih, bo ta konec tedna – kljub skromni količini snega – gotovo upravičila svoj status. Smukaška treninga sta včeraj razkrila, da je podlaga nekoliko drugačna kot ponavadi na tem prizorišču, sneg ni tako suh. Ilka Štuhec je progo dobro presmučala in jo analizirala. Na tekmo se je odpravila z 9. in 3. časom treningov, svoje delo pa dobro opravila tudi na prvem od dveh smukov. Osvojila je 2. mesto.

image
Ilka Štuhec nadaljuje niz odličnih dosežkov. FOTO: Matej Družnik/Delo


»Tekmovalni premor mi je dobro del, trenirala sem tako kondicijo kot na snegu, hitro je minilo. Že včerajšnja treninga sta bila zelo dobra, ne pa idealna. Tudi danes še ni bilo vse, kot sem si zamislila, vem pa, kaj moram še popraviti do jutri,« se je v cilju smejalo mariborski šampionki.

image
Najhitrejši danes sta si dali duška. FOTO: Matej Družnik/Delo


»Dokaj dolg premor od zadnje tekme v hitrih disciplinah nam je prišel prav, saj smo sprva potrebovali nekaj časa za počitek in pozneje še za trening, kajti novembra in decembra veliko časa zanj ni bilo. V Cortini se Ilka izvrstno počuti. Danes je dobro štartala, v drugi tretjini pa smučala malo slabše in ima še kar nekaj rezerv. Do jutri bomo opravili podrobno analizo in iskali rešitve. Zaključek je bil vnovič izvrsten. V celoti smo seveda zadovoljni, vidi se, da je Ilka spet sproščena in si upa napadati,« pa je doseženo komentiral trener Grega Koštomaj.

IZIDI ŽENSKEGA SMUKA


1. Ramona Siebenhofer (Avs) 1:15,44
2. Ilka Štuhec (Slo) + 0,40
3. Stephanie Venier (Avs) 0,46
4. Corinne Suter (Švi) 0,47
5. Romane Miradoli (Fra) 0,54
6. Francesca Marsaglia (Ita) 0,74
7. Tamara Tippler (Avs) 0,75
8. Kira Weidle (Nem) 0,76
9. Laurenne Ross (ZDA) 0,79
9. Cornelia Hütter (Avs) 0,79


image
Ilka je že v cilju vedela, da je bila spet hitra. FOTO: Matej Družnik/Delo


»Proga je super, sem in tja je malo ponagajal veter, nosil je kamne na linijo, a so jih uspešno umaknili. Malo več rezerve sem si vzela, da sem dobila vse podatke o progi, denimo, kje še dodajati hitrost na tekmi,« je po prvem smukaškem treningu v Cortini povedala Štuhčeva. Ko je nazadnje tekmovala na tem prizorišču, se je dvakrat zavihtela na stopničke – v superveleslalomu je zmagala, v smuku je bila tretja. Nobenega dvoma ni, da bi se spet rada prebila v ospredje.

image
Ilka Štuhec je tretjič zapored pristala na stopničkah. FOTO: Matej Družnik/Delo


To pot se je na progo podala s štatrno številko 3, že v zgornjem delu je bila precej hitrejša od dotlej vodilne Viktorie Rebensburg, v srednjem, bolj tehničnem delu je nekaj izgubila v primerjavi z Nemko, a nato spet pridobila v hitrem spodnjem delu proge in prevzela vodstvo za 48 stotink sekunde.

image
Lindsey Vonn je zadostoval zgolj en smukaški trening, pridobila je vse podatke, ki jih je potrebovala za tekmo. So jo pa po skokih bolela kolena. FOTO: Matej Družnik/Delo


Tekmice so se Ilki sicer nevarno približale, še posebej Avstrijska Stephanie Venier, ki je v cilju zaostala vsega šest stotink sekunde. Lindsey Vonn v cilju z vrnitvijo po poškodbi ni bila posebej zadovoljna. V prvem delu proge je bila podobno hitra kor Štuhčeva, a si je nato privoščila napako, tako da je v cilju zaostala za 79 stotink sekunde.

image
Če bo Ilka smučala tako dobro kot danes, se ji vrhunska dosežka obetata tudi na jutrišnjem smuku in nedeljskem superveleslalomu. FOTO: Matej Družnik/Delo


Da slovenska šampionka ne bo slavila nove zmage, je postalo jasno pri štartni številki 17. Avstrijka Ramona Siebenhofer je v prvem delu proge zaostajala za Štuhčeva, nato pa si z izjemnim smučanjem v spodnjem delu priborila kar 40 stotink prednosti.

image
Ilka se v Cortini izvrstno počuti. FOTO: Matej Družnik/Delo


Štuhčeva je končala na 2. mestu in tako nadaljevala niz izjemnih rezultatov v hitrih disciplinah. Po decembrskih zmagah v smuku in superveleslalomu v Val Gardeni je to njena tretja zaporedna uvrstitev na oder za zmagovalke. Če bo smučala tako dobro, kot je danes, se ji vrhunska dosežka obetata tudi na jutrišnjem smuku in nedeljskem superveleslalomu.

image
Ramona Siebenhofer je z izjemnim smučanjem v spodnjem delu proge prehitela Slovenko. FOTO: Tiziana Fabi/AFP

 

Vonnovo po skokih bolela kolena


Na včerajšnjih treningih sta bili najhitrejši Ragnhild Mowinckel na prvem in Corinne Suter na drugem. Prireditelji so upali, da bi se lahko po poškodbi gležnja vrnila v konkurenco na domači tekmi Sofia Goggia, ki je v minuli sezoni na tej progi dobila eno preizkušnjo od treh, a najboljša smukačica minule zime se še pripravlja za ta korak. »Živim iz dneva v dan, iz zavoja v zavoj. Vrnila se bom v pravem trenutku,« je sporočila italijanskim medijem. Ta čas trenira, kmalu bo razkrila ali se bo vrnila v Garmischu, na zadnjem prizorišču hitrih disciplin pred svetovnim prvenstvom, ali bo med tekmicami šele ob vrhuncu zime.

image
Ilka Štuhec je štartala na treningih z rezervo, podrobno se je soočila s progo in videla, na katerih delih bo morala na tekmi pospešiti. FOTO: Matej Družnik/Delo


Na obeh smukih bo v Dolomitih manjkala tudi vodilna v svetovnem pokalu Mikaela Shiffrin, ki bo nastopila le na nedeljskem superveleslalomu. V minuli sezoni je v Cortini pustila preveč energije, sledil je niz spodrsljajev, kar se ji je zavleklo še v program olimpijskih iger. Dobila je lekcijo, iz katere se je veliko naučila, zato so v njeni ekipi letos bolj premišljeni.

image
Ester Ledecka, zlata z olimpijskih iger v superveleslalomu (alpsko smučanje) in paralelnem veleslalomu (deskanje na snegu), je včeraj padla na drugem smukaškem treningu. Isti dan je v Cortini sporočila, da bo izpustila svetovno prvenstvo v deskanju na snegu in tekmovala na tem velikem tekmovanju v alpskem smučanju. FOTO: Matej Družnik/Delo


Previdnejša deluje tudi Vonnova, ki v tej zimi v svetovnem pokalu zaradi poškodbe še ni nastopila. Progo, na kateri je zmagala 12-krat, je včeraj presmučala le enkrat, drugi trening je izpustila: »Dobila sem vse informacije, ki jih potrebujem,« je dejala po 10. času in dodala, da so jo po skokih bolela kolena. »Smučala sem solidno. Moji zadnji treningi so bili superveleslalomski, tako visoke hitrosti kot na treningu v Cortini nisem dosegla že dva meseca. Vesela sem, ker sem jo spet začutila,« je razpredala – kot vselej – množično obdana z novinarji. Med tekmami pričakuje, da bo teren težji, tudi bolj luknjast. »Morala bom biti pozorna in prilagoditi smučanje, za vse to moram biti telesno pripravljena,« je napovedala zmagovalka 82 tekem za svetovni pokal.

image
Ilka Štuhec je bila na treningih smuka deveta in tretja. FOTO: Matej Družnik/Delo


Schmidhoferjeva si želi v ospredje


Najbolje je smukaško progo v Cortini ob prvem stiku proučila Mowincklova. »Podlaga je mehkejša, kot smo je bili na tem prizorišču vajeni v prejšnjih sezonah. Sneg še ni tako kompakten, a verjamem, da bo na tekmah bolje. To je prednost preizkušenj v Dolomitih, razmere so v Italiji boljše, kot bi bile kjerkoli za takšen mehek sneg,« je pojasnila Norvežanka in nekaj besed povedala o Štuhčevi: »Je super smučarka, v minuli sezoni smo jo pogrešale, vselej obarva razpoloženje. Je težka tekmica, a tudi prijetno dekle. Prav z zadovoljstvom jo gledaš, kako smuča,« je razmišljala o zmagovalki tekem v Val Gardeni.

image
Tina Weirather rada tekmuje v Cortini, v preteklosti je bila dvakrat na stopničkah, obakrat v superveleslalomu. FOTO: Matej Družnik/Delo


Nevarna bo tudi Avstrijka Nicole Schmidhofer, ki je v zimo štartala z dvema zmagama. »Če bom prikazala svoje najboljše smučanje, se nadejam ospredja.« Kdo bo njena najnevarnejša tekmica? »Veliko jih je. Vrnila se je Lindsey, ta hrib ima res rada, menim, da bo zelo hitra,« je odgovorila. Pa Ilka? »Poznava se od mladinskega SP 2007, že takrat sva izzvali ena drugo. Je prijetno dekle, s katero vadim denimo med poletjem v Čilu, spijeva tudi kakšno kavo, precej se pogovarjava. Od štarta do cilja sva tekmici, sicer pa prijateljici,« je pred današnjim smukom (ob 12. uri), ki mu bo jutri sledil še drugi, v nedeljo pa superveleslalom, dejala vodilna v smukaški razvrstitvi.

image
Ragnhild Mowinckel je vknjižila najboljši čas prvega treninga. Z izbranimi besedami je govorila o Ilki Štuhec. FOTO: Matej Družnik/Delo