Trojno norveško slavje, Slovenci daleč od želja, saj je odpovedal material

V moravskem Novem Mestu v šprintu brez presežka Jakova Faka in druščine.
Fotografija: Sturla Holm Lægreid in Norvežani so pokazali, kdo so bitalonski kralji. FOTO: David W Černy/Reuters
Odpri galerijo
Sturla Holm Lægreid in Norvežani so pokazali, kdo so bitalonski kralji. FOTO: David W Černy/Reuters

Norvežan Sturla Holm Lægreid je osvojil naslov svetovnega prvaka v šprintu na prvenstvu v Novem Mestu na Češkem. Na 10-kilometrski tekmi je do zmage prišel po zaslugi brezhibnega streljanja. Prvi favorit Johannes Thingnes Bø je zgrešil eno tarčo in zaostal 3,5 sekunde ter zamudil 18. zlato na SP v karieri. Lægreid se je moral za zmago izjemno potruditi. Imel je to prednost, da je poznal čase branilca naslova Bøja, ki je nastopil z nižjo štartno številko. Za zadnji 3,3-kilometrski krog je imel 7,9 sekunde prednosti, ostale so tri in pol.

Norveško slavje je zaokrožil Vetle Sjåstad Christiansen z zaostankom 18,6 sekunde in enim kazenskim krogom, med prvo sedmerico pa je tekmo končalo kar pet Norvežanov. Najboljši Nenorvežan je bil Francoz Eric Perrot na četrtem mestu, ki pa je bil od kolajne oddaljen 10 sekund.

Slovenski tabor je bil daleč od želja. Najbližje eliti je bil Jakov Fak, ki je moral v kazenski krog enkrat, 27. mesto in predvsem velik zaostanek 2:18 minute pa nista obetavno izhodišče za nedeljo zasledovalno tekmo. »Nisem zadel vseh strelov, kar sem si želel. V teku pa sem imel že v prvem krogu težave. Izgubljali smo skoraj 50 sekund na krog, kar je nenormalno. Izziv je bil velik, a po takšnem zaostanku je tudi streljati težko,« je po tekmi dejal Fak, kjer bi bilo med vrsticami moč razumeti tudi, da material pod nogami ni bil najboljši.

Lovro Planko in Anton Vidmar sta z dvema zgrešenima streloma osvojila 34. in 47. mesto, Miha Dovžan je bil z enim zgrešenim strelom 65. »Trenutno mi je izid presenetljivo všeč, saj nisem opravil najbolje z nastopom na strelišču. Vsaj v zadnjem krogu pa se mi je zdelo, da sem imel slabe smuči in kot radi rečemo, sem v zadnjem krogu hodil in izgubljal sekunde,« pa je po tekmi dejal Planko in potrdil besede Faka. »S to številko sem vedel, da bo treba opraviti res dobro. Skušal sem teči na robu, iskal sem led, ki ga ni bilo in tudi smuči niso bile najboljše. Potem je, kar je. Želja je bila večja,« pa je dejal Dovžan.

»Vsekakor to ni bila dobra tekma za nas. Veliko tekem je bilo v sezoni boljših. Na strelišču, posebej ko material ni najhitrejši, je treba opraviti 100-odsotno, kar nam ni uspelo. Imeli smo tudi nekaj nesreče, strelov na rob ... Vse to nas je spravilo ob boljše uvrstitve,« pa je tekmo videl glavni trener Ricco Gross, ki je o slabšem materialu spregovoril brez pogovora s tekmovalci. »To je jasno iz zaostankov v posameznih odsekih proge.«


 

Komentarji: