V dolini Fiemme se začenja obdobje popravnih izpitov

V Predazzu prvič v sezoni svetovnega pokala tudi Tilen Bartol.
Fotografija: Tilen Bartol je nazadnje na tekmi svetovnega pokala nastopil marca v Planici. FOTO: Marko Feist/Slovenske novice
Odpri galerijo
Tilen Bartol je nazadnje na tekmi svetovnega pokala nastopil marca v Planici. FOTO: Marko Feist/Slovenske novice

Po neuspehu na novoletni turneji slovenski skakalci niso imeli časa za objokovanje in celjenje ran, ampak so se takoj posvetili treningu in misli usmerili k novim izzivom, saj jih že ta konec tedna čakata novi preizkušnji svetovnega pokala. Gostil ju bo Predazzo, kjer bodo danes kvalifikacije (18), jutri (16) in v nedeljo (17) pa posamični preizkušnji. V dolini Fiemme bo nastopilo šest Slovencev, prvič to zimo na tej ravni tudi Tilen Bartol.

Z izjemo Timija Zajca, ki je bil trikrat med deseterico, so slovenski skakalci na novoletni turneji bolj ali manj le pobirali drobtinice, med dobitnike točk se je dvakrat prebil Anže Semenič (27. in 21.), po enkrat pa Anže Lanišek (12.) in Peter Prevc (18.). Zdaj se začenja čas popravnih izpitov, ne le da želi to vodstvo panoge, prav tako je seveda to cilj glavnega trenerja Gorazda Bertonclja, ki se je znašel pod precejšnjim drobnogledom, in tudi skakalcev. »V Predazzu si želimo pokazati precej več, predvsem to, da bi tekmovalci skoke s treningov prenesli na tekmo,« pravi Bertoncelj, ki je v Italijo popeljal Zajca, Petra Prevca, Laniška, Semeniča, Jerneja Damjana in Bartola. Doma je zaradi zdravstvenih težav ostal eden največjih osmoljencev novoletne turneje, Domen Prevc.

Njegov brat Peter si želi čim bolj umirjene vrnitve v svetovni pokal, Semenič je podčrtal sproščenost, Laniškovo vodilo bo Innsbruck in 12. mesto, da bi vendarle našel občutke, poudarja Damjan. Zanj je bila turneja psihično zelo naporna, saj mu ni in ni steklo, vseskozi se je prepričeval, da zdaj pa bo, a je bil rezultat na koncu vedno zelo podoben – na nobeni tekmi se ni uvrstil v finale. Glavni slovenski adut bo še naprej Zajc, ki je težave z zadrgo v Bischofshofnu že pozabil in je nared za nove izzive. »Še naprej je cilj čim več uvrstitev v deseterico, upam pa tudi na kak presežek,« razmišlja o naslednjih preizkušnjah Zajc.


Zmaga po le treh tednih skokov


V Predazzu pa bo prvič v tej sezoni na tekmah svetovnega pokala nastopil tudi Bartol, ki je v začetku septembra prestal artroskopijo kolena. Šele pred mesecem dni se je vrnil na skakalne treninge, minuli konec tedna pa v Klingenthalu zmagal na tekmi celinskega pokala. »Ne glede na to, da ni dolgo minilo od vrnitve na skakalnico, nisem bil prav zelo presenečen nad to zmago. Vedel sem, da sodim v celinskem pokalu zelo visoko, če bom le skakal tako kot na treningu, kar mi je uspelo in to je bilo delno presenečenje. Pred operacijo sem sicer skakal dobro in upal sem, da se mi bodo ti občutki, ki sem jih imel poleti, hitro povrnili. Res sem vesel, da sem se tako hitro 'sestavil', v bistvu sem na skakalnici potreboval le dobre tri tedne,« je dejal Bartol, ki je dobil dva šiva na meniskus, med rehabilitacijo pa nato ni imel nikakršnih bolečin, nobenih težav.

V tem obdobju se mu je še povečala lahkota po skokih, zato se je z velikim veseljem vrnil na treninge. »Ker sem bil tri mesece in pol brez skokov, sem v vsakem treningu na skakalnici užival, tudi če mi ni šlo najbolje. Tudi zdaj komaj čakam naslednji trening, naslednjo tekmo,« pravi 21-letnik, ki je bil prejšnjo sezono četrti najvišje uvrščeni Slovenec v skupnem seštevku svetovnega pokala (25.), posebej pa je presenetil na novoletni turneji v Garmisch-Parteknirchnu, kjer je osvojil 5. mesto.


V Predazzu pravi odgovori


Tudi tokrat je po tihem računal, da bi lahko nastopil že na turneji štirih skakalnic, če ne na prvem delu, pa vsaj na drugem, a se ni izšlo, v nogi je imel premalo skokov. A v tem dodatnem času se je že dovolj »našel« na skakalnici, v nedeljo, ko se je Slovencem v Bischofshofnu dogajalo, kar se pač je, si je vrnitev v ekipo za svetovni pokal zagotovil v Klingenthalu, kjer so v zelo težavnih vremenskih razmerah prireditelji izpeljali dve tekmi, prvo, na kateri je zmagal, v dveh serijah, drugo le v eni. Na tej je bil 51. Kateri rezultat je bolj realen?

»Gotovo ne 51. mesto. Obe tekmi sta bili psihično zelo naporni zaradi vetra in dežja, v bistvu nista bili najbolj varni. Ob zmagi sem pokazal dobra skoka, na drugi tekmi pa sem takoj za mizo naredil napako,« je pojasnil Bartol, ki se zaveda: »Pravi odgovor na vprašanje, na kakšni ravni sem ta čas, bomo dobili ta konec tedna. Najprej bi rad videl, kje sem, potem pa si lahko zastavim tudi konkretne rezultatske cilje. Za začetek bi rad odnesel kakšno točko, saj bo potem vse lažje.«

Preberite še:

Komentarji: