V Livignu zaradi snega, ne pa nakupov

Jakov Fak: Našega vodilnega biatlonca ne moti gneča v novem baznem taboru.
Fotografija: Jakov Fak se je v prejšnji sezoni najbolje odrezal na domači Pokljuki, ko je bil 4. Zdaj se želi vrniti na stopničke. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Jakov Fak se je v prejšnji sezoni najbolje odrezal na domači Pokljuki, ko je bil 4. Zdaj se želi vrniti na stopničke. FOTO: Matej Družnik/Delo

Potem ko v prejšnji zimi še zdaleč niso uresničili tekmovalnih ciljev, so se v slovenskem biatlonskem taboru odločili za nekaj sprememb. O teh je razmišljal tudi naš vodilni biatlonec Jakov Fak, ki v teh dneh zavzeto vadi v Livignu. Prav to italijansko zimsko središče, tik ob meji s Švico in z mondenim St. Moritzom, predstavlja novost za slovenske reprezentante.

Fak je večkrat spregovoril o nujnosti spoznavanja novih baznih taborov za trening, saj tudi tekmovalna sezona ponuja zelo različne razmere in številne posebnosti. Kako koristno je spoznavati različne kraje za trening, se je dvakratni svetovni prvak prepričal že med pripravami z žensko ukrajinsko vrsto, ko je to vodil Uroš Velepec.

»Bil sem že v Livignu, a zdaj je res že dolgo tega. Tu je res mogoče dobro trenirati, kar potrjujejo številne reprezentance, tako biatlonske kot tekaške, ki so zdaj tu. Pa še številni klubi izkoristijo ta krog na snegu v dolžini dveh kilometrov,« je med telefonskim pogovorom iz Italije dejal Fak, ob takojšnjem vprašanju, če zdaj tam ni že pretirane gneče, pa je odgovoril: »Ni hudega. Urnik je tako narejen, da klubi ne morajo dopoldne na progo. Sicer je Livigno primernejši za vadbo tekačev kot biatloncev, saj strelišča ni tik ob krogu in se je za trening s puško treba odpeljati na drugo stran kraja, a težav ni. Obenem že v teh oktobrskih dneh preizkušamo opremo na snegu. Dobili smo nove modele smuči, zdaj je pravi čas, da lahko v miru namenimo pozornost testiranju.«

Že dolga leta uspešno sodeluje s trenerjem Urošem Velepcecm. FOTO Matej Družnik/Delo
Že dolga leta uspešno sodeluje s trenerjem Urošem Velepcecm. FOTO Matej Družnik/Delo


Ni težav z ruščino


Hkrati se udarni adut slovenske biatlonske reprezentance spoznava tudi z nekaterimi novimi člani tako v tekmovalni bazi kot tudi v spremstvu. Prav pri pripravi smuči in izbiri novih modelov bo zelo pomembno sodelovanje z novincem v servisu, ruskim strokovnjakom Valerijem Šaškinom. Tu je nastala velika sprememba, saj je vrsto let servis uspešno vodil Anže Globevnik. Potrdil je svojo navzočnost na nekaterih pomembnih tekmah v sezoni, vendar glavna beseda zdaj pripada ruskemu novincu.
»Zame ni nikakršnih težav, tudi ruščino dobro razumem,« je povedal biatlonec, ki se je ruskega jezika dobro navadil v dneh skupnega treninga z Ukrajinkami. Ena teh, Julija Džima, še naprej dela po Velepčevem programu, pri slovenski vrsti pa tudi vadi Olga Podčufarova, katere prestop od ruske reprezentance k slovenski še mora potrditi Mednarodna biatlonska zveza. »Težko je že napovedovati, kako bo, če bo lahko kdaj nastopila za Slovenijo, opažam pa, da se je zagnano lotila dela z nami,« je ocenil 32-letni adut slovenske reprezentance.

V Livignu, ki ga zavoljo brezcarinske cone marsikdo pozna tudi kot nakupovalni paradiž, srebrni olimpijec v tem pomembnem delu priprav nima prav veliko prostega časa. Razveselil se je srečanja z našo vodilno smučarsko tekačico Anamarijo Lampič, tako kot lani se pripravlja skupaj z italijansko reprezentanco in s svojim osebnim trenerjem Stefanom Saraccom. Sicer pa bo Fak z drugimi slovenskimi biatlonci v tem baznem taboru do četrtka. Sledi vrnitev domov in že odštevanje do premiere sezone v Östersundu na Švedskem čez en mesec. V nedeljo, 10. novembra, naj bi bila tudi pokljuška proga pokrita z belo odejo. »Lepo bi bilo za konec vaditi doma, drugače bomo hitro morali poiskati kakšno drugo možnost,« je še dejal vedno ambiciozni Fak.

Jakov Fak je že dolgo med najbolj priljubljenimi športniki v Sloveniji. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Jakov Fak je že dolgo med najbolj priljubljenimi športniki v Sloveniji. FOTO: Mavric Pivk/Delo

Preberite še:

Komentarji: