Loterija v vetru Kildeju, Čater najboljši Slovenec

Zmaga na smuku svetovnega pokala v Beaver Creeku tudi letos na Norveško.
Fotografija: Aleksander Aamodt Kilde je še enkrat ugnal vse tekmece. FOTO: Michael Madrid/USA Today Sports
Odpri galerijo
Aleksander Aamodt Kilde je še enkrat ugnal vse tekmece. FOTO: Michael Madrid/USA Today Sports

Aleksander Aamodt Kilde je tako kot lani zmagal na smuku za točke svetovnega pokala alpskih smučarjev v Beaver Creeku v ameriški zvezni državi Kolorado. Norvežan, ki je nastopil po bolezni, je za šest stotink sekunde premagal Švicarja Marca Odermatta za osmo smukaško zmago v svetovnem pokalu. Najboljši Slovenec Martin Čater je bil 21.

Najboljša danes sta bila daleč pred vsemi in sta zadela najugodnejši veter v zelo spremenljivih vremenskih razmerah. Tretji James Crawford iz Kanade je zaostal že 79 stotink sekunde. Avstrijec Matthias Mayer je stopničke zgrešil za stotinko sekunde.

Veter in slaba vidljivost nista prišla do živega 30-letnemu Kildeju, ki je po Lake Louisu zmagal na drugem smuku v sezoni. Tako kot Kjetil Jansrud ima zdaj osem zmag v svetovnem pokalu v kraljevski disciplini in je ob Odermattu, zmagovalcu veleslaloma v Söldnu in superveleslaloma v Lake Louisu, favorit na nedeljskem superveleslalomu.

Čaterju je močno pihalo

Prvi slovenski nastop je bil pri številki 21, ki jo je nosil Martin Čater. Ravno ko se je iz štartne hišice pognal Celjan, je zelo močno pihalo, veter pa je dvigoval sneg. Čater ni bil med najhitrejšimi, a je kljub slabim razmeram v cilj prenesel dovolj hitrosti za nove točke. V cilj je prišel kot 17., prehiteli so ga zgolj še štirje za končno 21. mesto z zaostankom 1,79 sekunde. Lani je bil na tem prizorišču 13.

Martin Čater je za zmagovalcem zaostal za 1,79 sekunde. FOTO: Eric Bolte/USA Today Sports
Martin Čater je za zmagovalcem zaostal za 1,79 sekunde. FOTO: Eric Bolte/USA Today Sports

»Razmere so bile zelo neugodne. Že na ravninskem delu sem čutil res močan veter, tudi po snežni podlagi se ni nič videlo. Zame, ki še posebno nimam rad tega, da ne vidim dobro pod smuči, je bilo še posebno težko. V spodnjem delu sem dobro smučal in nisem veliko izgubil, bi pa na tistem ravninskem delu lahko odpeljal kak zavoj bolje in bi bil kako mesto višje. Uspel mi je soliden rezultat, bolje kot zunaj trideseterice, a to ni tisto, kar si želim. Je pa res, da po bolezni moči še niso prave, kar se je poznalo,« je ocenil Čater.

Na današnjem smuku sta nastopila še dva Slovenca. Miha Hrobat (+2,98), ki je štartal kot 26., je bil na koncu 41., Nejc Naraločnik (+6,72) je s slabim izhodiščem 55 zasedel 61. mesto.

Po štirih izpeljanih tekmah na vrhu skupne razvrstitve ostaja Odermatt. Švicar je zbral že 340 točk, Kilde na drugem mestu jih ima 280. Na osmem mestu v skupni razvrstitvi je slovenski as Žan Kranjec, ki je sezono odprl z drugim mestom na veleslalomu v Söldnu, tekme v hitrih disciplinah v Severni Ameriki je izpustil, znova pa bo na štartu prihodnjo soboto na veleslalomu v Val d'Iseru.

Preberite še:

Komentarji: