Vremenoslovci pregnali preplah s Pokljuke

Prireditelje prve tekme sezone razveselil prihod nižjih temperatur
Fotografija: Na Pokljuki bi si želeli takšno zimsko pravljico, kot so jo imeli decembra 2016.
FOTO Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Na Pokljuki bi si želeli takšno zimsko pravljico, kot so jo imeli decembra 2016. FOTO Matej Družnik/Delo

Med pokljuškimi prireditelji biatlonskih tekem najvišje ravni je bilo zelo veselo pred dvema mesecema, ko je bilo jasno, da bo gorenjska planota prvič po dveh desetletjih, februarja 2021¸ gostila svetovno prvenstvo. A prva generalka bo že v uvodnem letošnjem decembrskem tednu. Na Pokljuki v naslednjih dneh napovedujejo nizke temperature, izvedba tekme za svetovni pokal tako ne bi smela biti ogrožena.

Ko je bilo na dlani, da bo v mednarodnem biatlonskem koledarju poolimpijske sezone prav za uvod tradicionalno slovensko prizorišče, so prireditelji pri nas zadovoljno zavihali rokave in se lotili številnih nalog. V tem primeru gre namreč za cel teden tekem, pravzaprav SP v malem, ko je obisk radovednih navijačev po dolgih tekmovalnih počitnicah večji kot ponavadi, na prizorišču se zberejo tudi opremljevalci, pokrovitelji, predstavniki zvez, ki se potem podobno srečajo le še na največjem tekmovanju sezone – tokrat bo to marčevsko prvenstvo v Östersundu na Švedskem.

Do tu – vse lepo in prav. Toda zadnje muhaste zime, ko smo po srednji Evropi do srede januarja zaman čakali na spodobne snežne padavine, so do pred kratkim povzročale prirediteljem uvodne biatlonske predstave številne skrbi. Ti imajo resda v dveh shranjevalnicah pripravljenih 25.000 kubičnih metrov snega, toda visoke novembrske temperature bi lahko ogrozile ureditev prog, predvsem pa tudi to, da bi te zdržale ves teden. Ob običajnem štiridnevnem pokljuškem sporedu s tekmami od četrtka do nedelje bi bilo vsekakor za prireditelje lažje. Zdaj pa si želijo tudi, da bi bi zmrznil tisti del proge, kjer ni asfalta, da pri pripravi proge ne bi bilo treba posegati v naravo.


Tudi črni scenarij ne bi uničil tekme


»Toda zdaj se nam je vrnil optimizem. Zadnje napovedi vremenoslovcev namreč razkrivajo, da se bo v naslednjem tednu, zlasti v nočnih urah, pokljuška temperatura spustila štiri stopinje pod ničle, morda tudi šest ali sedem. V tem primeru pa bomo lahko začeli pripravljati progo, ki bi morala zdržati tudi v tem letošnjem bogatem tekmovalnem sporedu,« je poudaril Tomaž Šušteršič, generalni sekretar tekmovanja, in prikimal namigu, da tudi ob kakšnem črnem scenariju ne bi bilo treba povsem odpovedati prestižne pokljuške prireditve: le skrajšali bi jo lahko za kakšen dan in tukaj ne bi imeli tekem mešanih štafet in mešanih dvojic, ki sta predvideni za prvi tekmovalni dan, 2. decembra, ali pa bi s snežno odejo pokrili le nujni del proge, okolica pa bi bila pač zelena. Ne bi bilo klasične zimske športne pravljice, a to se pač na prizoriščih smučarskih svetovnih pokalov ne bi zgodilo prvič.


Reprezentanca spet doma


Prav na Pokljuki pa se bodo danes po nekaj dneh oddiha zbrali slovenski biatlonci. Zasedba z udarnim adutom, srebrnim olimpijcem Jakovom Fakom, se je namreč pred dnevi vrnila z dvotedenskih priprav na Norveškem, uresničila načrt glavnega trenerja Uroša Velepca, ki pa nad razmerami na evropskem severu tokrat ni bil tako navdušen kot ponavadi. »Že vrsto let v različnih vlogah obiskujem Sjusjøen, pa nikdar še ni bilo tako visokih temperatur in posledično pomanjkanja snega kot zdaj,« je dejal Velepec in prikimal, da se je pač tudi vsa konkurenca znašla v podobnih težavah. Toda podobno kot druge pri naši reprezentanci ga veseli spoznanje, da očitno na Pokljuki vreme tekme le ne bo ogrozilo. Na domači planoti bo slovenska izbrana vrsta vadila do petka, ko se bo odpravila na Tirolsko v Obertilliach in tam opravila sklepne priprave za sezono.

Preberite še:

Komentarji: