Timi Zajc najdaljši med vsemi, tudi vodi po prvem dnevu

V Bad Mitterndorfu-Tauplitzu izpeljali uvodni seriji za trening in prvi tekmovalni dan na 28. svetovnem prvenstvu v smučarskih poletih.
Fotografija: Timi Zajc je zablestel na uradnem treningu in prvega dne tekmovanja na Kulmu. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters
Odpri galerijo
Timi Zajc je zablestel na uradnem treningu in prvega dne tekmovanja na Kulmu. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters

Timi Zajc (435,8 točke) je na svetovnem prvenstvu v poletih na Kulmu pred 7800 navijači po dveh serijah od štirih zanesljivo na prvem mestu. Zajc, ki brani srebrno kolajno iz Vikersunda 2022, ima pred najbližjim zasledovalcem, svetovnim rekorderjem Avstrijcem Stefanom Kraftom, kar 12,3 točke naskoka. Timi Zajc, ki se mu sezona svetovnega pokala do prihoda v Bad Mitterndorf ni razpletala po željah, je tako kot že nekajkrat na najpomembnejši preizkušnji sezone našel pravi recept. Nima zaman vzdevka športnik za največje tekme.

»Moja sezona do zdaj res ni potekala po željah, vendar sem tukaj že po drugem skoku za trening dobil super občutek, zato je bilo potem lažje izpeljati oba skoka na tekmi. Čeprav morda vremenske razmere niso bile najboljše, sem vedel, da znam narediti dober polet. Končno sem na tistem mestu, kjer si vedno želim biti,« je bil po izjemnih poletih vesel Zajc. Ta je z 238 metri na jutranjem treningu le za šest metrov zaostal za osem let starim rekordom letalnice, ki ga ima v lasti njegov rojak Peter Prevc.

Zadovoljni Timi. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters
Zadovoljni Timi. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters

Kot je dodal, se letos ni imel velikokrat priložnosti tako veseliti v izteku kot tokrat. »Letos se v izteku nisem mogel velikokrat veseliti, saj mi nikoli nastop ni uspel po željah. Tokrat pa je bilo drugače. Menim, da je za vsakega skakalca najlepši občutek, ko gre čez zeleno črto, sploh, če je vodilni. Za zdaj sem super vesel,« je pojasnil 23-letnik, ki je takoj po nastopu dejal, da bo tokrat zagotovo malo lažje zaspal kot včeraj.

Na tretjem mestu je Norvežan Johann Andre Forfang (418,7 točke). V igri za kolajne je v kraljevski disciplini smučarskih skokov še en Slovenec. Lovro Kos (411), ki je bil po prvi seriji tretji, je po polovici tekme na petem mestu.

»Zelo sem zadovoljen po prvem dnevu. V drugem poletu sem naredil manjšo napako, a mi je uspel še četrti polet, v katerem sem užival,« je zadovoljno dejal Kos, o pričakovanjih za sobotni drugi del tekme pa v smehu dodal: »Za jutri pričakujem oziroma računam na Timija, da bo zmagal, jaz pa bom spet užival v poletih.«

Domen Prevc (383) je napredoval na 15. mesto, rekorder kulmske letalnice in svetovni prvak na tej napravi iz leta 2016 Peter Prevc (381,8) pa je 16. Branilec svetovnega naslova, Norvežan Marius Lindvik (374), je ob polčasu šele na 17. mestu, brez nastopa pa je ostal njegov rojak, lanski dobitnik velikega kristalnega globusa Halvor Egner Granerud, ki je bil diskvalificiran zaradi nepravilnega dresa.

Peter Prevc je dvakrat pristal pri 201,5 metra, na tekmi je na 16. mestu. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters
Peter Prevc je dvakrat pristal pri 201,5 metra, na tekmi je na 16. mestu. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters

Zajca je pohvalil tudi selektor Robert Hrgota, ki je že vso sezono poudarjal, da mu gre na treningih zelo dobro, da potrebuje le malo več samozaupanja. »Takoj po drugem skoku za trening je Timi dobil tisto zaupanje, ki ga je potreboval, da je na tekmi naredil tekoče gibanje, sproščenost, ki sta mu manjkala skozi celotno sezono doslej. Takšne skoke je kazal že prej na treningih, na tekmah se mu pa ni izšlo. K sreči se mu je zdaj, v pravem času. Zdaj je treba jutri samo nadaljevati, mirno lahko uživa v poletih, ker je v dobri formi.«

»Lovro je v prvi seriji naredil tehnično lep skok, v drugi seriji je mogoče v želji po rezultatu naredil kakšno napako. K sreči je v takšni formi, da si lahko privošči tudi napako, mislim, da jutri lahko nastopi samozavestno. Domen in Peter gotovo lahko jutri nastopita še bolje. Pri njima je bilo videti malce preveč zakrčenosti. Samozavesti je dovolj, predvsem potrebujeta mirnost, da lahko krotita to samozavest in potem bodo poleti še daljši in bolj tekoči,« je o preostalih slovenskih nastopih dejal glavni trener.

Tretja in četrta serija posamične tekme sta na sporedu v soboto ob 14. uri, v nedeljo pa sledi še ekipna tekma, na kateri bodo Slovenci branili svetovni naslov.

Pred tem so na deževnem Kulmu so pod streho spravili uradni trening za 28. svetovno prvenstvo v smučarskih poletih. Slovenski skakalci so se predstavili v lepši luči. V uvodni seriji je zablestel oboleli Lovro Kos (222 m), ki je zaostal le za Avstrijcem Michaelom Hayböckom, v drugi pa je najdlje odneslo svetovnega podprvaka Timija Zajca (238 m).

Zaradi dežja se je takole zamaskiral Japonec Rjoju Kobajaši. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters
Zaradi dežja se je takole zamaskiral Japonec Rjoju Kobajaši. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters

V prvi seriji se je od naših med deseterico prebil tudi Domen Prevc (210,5 m), ki je bil šesti, malo za njo pa je na 12. mestu zaostal Zajc (200 m). Prek 200-metrske znamke je poletel tudi zastavonoša Peter Prevc (201,5 m), ki je imel 16. dosežek, nastop pa ni najbolje uspel Žigi Jelarju (124 m), ki je pristal šele na 47. mestu.

V drugo je še en zelo dober polet prikazal Kos (222 m), ki je imel znova drugo oceno. Vnovič se je izkazal tudi Domen Prevc (224,5 m), ki je bil deseti, medtem ko je njegov (naj)starejši brat Peter – zanimivo – ponovil tako daljavo iz uvodne serije (201,5 m) kot tudi uvrstitev. Najkrajši od Slovencev je bil spet Jelar (180 m/42. mesto), ki tako ostaja rezerva.

Avstrijski šampion Stefan Kraft, ki ga imajo mnogi za prvega favorita, z 213,5 in 193 metrov (4. in 21.), ni izstopal. V prvi seriji je bil tretji njegov rojak Manuel Fettner (216,5 m), v drugi pa se je Zajcu in Kosu najbolj približal Japonec Rjoju Kobajaši (193 m in 223 m).


 

 

 

Preberite še:

Komentarji: